Zmniejsza ryzyko złamań, chroni serce. Niedoceniana witamina
Nie jest najpopularniejszą wśród witamin, choć jej niedobór może skutkować wystąpieniem krwotoków, częstym pojawianiem się siniaków czy większą podatnością na infekcje. Witamina K kojarzona jest przede wszystkim z udziałem w procesach krzepnięcia krwi. Tymczasem coraz więcej ekspertów zauważa, że związek ma istotny wpływ na zdrowie.
W tym artykule:
Właściwości i źródła witaminy K
Witamina K to grupa związków niezbędnych do prawidłowego krzepnięcia krwi, zdrowia naczyń i kości. Najważniejsze jej formy to K1 (pochodzenia roślinnego) i K2 (produkowana przez bakterie jelitowe).
Witaminę K znajdziemy m.in. w:
szpinaku,
sałacie,
jarmużu,
brokułach,
brukselce,
olejach roślinnych: rzepakowym, sojowym, oliwie z oliwek.
Witamina ta odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne. Wpływa na zdrowie kości, zapobiega rozwojowi osteoporozy. Dodatkowo witamina K wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspiera naturalną odporność.
Ze względu na powyższe właściwości, coraz częściej mówi się o znaczeniu witaminy K w diecie seniorów.
Znaczenie Witaminy K dla seniorów
O witaminie K w kontekście zdrowia seniorów wypowiedziała się ekspertka na łamach czasopisma "Journal des Femmes". - Pełni istotną rolę w wiązaniu wapnia (osteoporoza), elastyczności tętnic i naczyń krwionośnych, a także w procesach krzepnięcia krwi - tłumaczy dr Isabelle de Vaugelas, dietetyczka i specjalistka ds. żywienia. Pozwala zmniejszyć ryzyko złamań i zwapnień tętnic, które są szczególnie groźne po 70. roku życia.
Publikacja "Vitamin K as a Powerful Micronutrient in Aging and Age-Related Diseases: Pros and Cons from Clinical Studies" w czasopiśmie "International Journal of Molceular Science" informuje o 19 randomizowanych badań klinicznych (6759 kobiet po menopauzie), dzięki którym wykazano, że suplementacja witaminą K2 poprawiała gęstość kości kręgów i zmniejszała ryzyko złamań u kobiet z osteoporozą.
Z kolei w badanie z udziałem 564 Holenderek pokazało, że wyższe spożycie witaminy K2 było związane z mniejszym stopniem zwapnień wieńcowych. W innym badaniu wykazano, że podwyższone spożycie K2 wiązało się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej.
To jednak nie jedyne ujęcie. Badania naukowe potwierdzają też wpływ witaminy K na wcześniejsze ryzyko zgonu czy rozwój demencji.
Witamina K wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu
Niski poziom witaminy K u osób starszych może wiązać się z wyższym ryzykiem zgonu, wynika z analizy opublikowanej w "The American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Tufts University przeanalizowali dane blisko 4 tys. Amerykanów w wieku 54-76 lat, korzystając z trzech dużych badań kohortowych. Poziom witaminy K mierzono na czczo, wykluczono osoby przyjmujące warfarynę. W ciągu 13 lat obserwacji osoby z najniższym stężeniem witaminy K umierały o 19 proc. częściej niż te z poziomem w normie.
Witamina K a demencja
Naukowcy z AlMaarefa University (Arabia Saudyjska) sprawdzili, czy suplementacja witaminą K2 może chronić mózg przed starzeniem. W trwającym 17 miesięcy badaniu udział wzięły dwie grupy szczurów: jedna otrzymywała menachinon-7 (MK-7 - forma witaminy K2), druga nie. Oceniano m.in. pamięć przestrzenną, zdolność uczenia się oraz objawy lęku i depresji.
Wyniki, zaprezentowane podczas konferencji Experimental Biology, były obiecujące. Zwierzęta suplementowane MK-7 miały lepsze funkcje poznawcze, mniej objawów lękowo-depresyjnych, a ich mózgi wykazywały mniej zmian neurodegeneracyjnych.
Jak podkreśla prof. Mohamed El-Sherbiny, witamina K2 wywierała korzystny wpływ zarówno na zachowanie, jak i na parametry biochemiczne oraz histopatologiczne w starzejącym się mózgu.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
- WP abcZdrowie
- Journal des Femmes
- International Journal of Molceular Science
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.