Zmniejsza ryzyko złamań, chroni serce. Niedoceniana witamina

Nie jest najpopularniejszą wśród witamin, choć jej niedobór może skutkować wystąpieniem krwotoków, częstym pojawianiem się siniaków czy większą podatnością na infekcje. Witamina K kojarzona jest przede wszystkim z udziałem w procesach krzepnięcia krwi. Tymczasem coraz więcej ekspertów zauważa, że związek ma istotny wpływ na zdrowie.

Witamina K może być zbawienna w diecie senioraWitamina K może być zbawienna w diecie seniora
Źródło zdjęć: © Getty/YouTube
Magdalena Pietras

Właściwości i źródła witaminy K

Witamina K to grupa związków niezbędnych do prawidłowego krzepnięcia krwi, zdrowia naczyń i kości. Najważniejsze jej formy to K1 (pochodzenia roślinnego) i K2 (produkowana przez bakterie jelitowe).

Witaminę K znajdziemy m.in. w:

  • szpinaku,

  • sałacie,

  • jarmużu,

  • brokułach,

  • brukselce,

  • olejach roślinnych: rzepakowym, sojowym, oliwie z oliwek.

Witamina ta odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne. Wpływa na zdrowie kości, zapobiega rozwojowi osteoporozy. Dodatkowo witamina K wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspiera naturalną odporność.

Ze względu na powyższe właściwości, coraz częściej mówi się o znaczeniu witaminy K w diecie seniorów.

Znaczenie Witaminy K dla seniorów

O witaminie K w kontekście zdrowia seniorów wypowiedziała się ekspertka na łamach czasopisma "Journal des Femmes". - Pełni istotną rolę w wiązaniu wapnia (osteoporoza), elastyczności tętnic i naczyń krwionośnych, a także w procesach krzepnięcia krwi - tłumaczy dr Isabelle de Vaugelas, dietetyczka i specjalistka ds. żywienia. Pozwala zmniejszyć ryzyko złamań i zwapnień tętnic, które są szczególnie groźne po 70. roku życia.

Publikacja "Vitamin K as a Powerful Micronutrient in Aging and Age-Related Diseases: Pros and Cons from Clinical Studies" w czasopiśmie "International Journal of Molceular Science" informuje o 19 randomizowanych badań klinicznych (6759 kobiet po menopauzie), dzięki którym wykazano, że suplementacja witaminą K2 poprawiała gęstość kości kręgów i zmniejszała ryzyko złamań u kobiet z osteoporozą.

Z kolei w badanie z udziałem 564 Holenderek pokazało, że wyższe spożycie witaminy K2 było związane z mniejszym stopniem zwapnień wieńcowych. W innym badaniu wykazano, że podwyższone spożycie K2 wiązało się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej.

To jednak nie jedyne ujęcie. Badania naukowe potwierdzają też wpływ witaminy K na wcześniejsze ryzyko zgonu czy rozwój demencji.

Witamina K wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu

Niski poziom witaminy K u osób starszych może wiązać się z wyższym ryzykiem zgonu, wynika z analizy opublikowanej w "The American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Tufts University przeanalizowali dane blisko 4 tys. Amerykanów w wieku 54-76 lat, korzystając z trzech dużych badań kohortowych. Poziom witaminy K mierzono na czczo, wykluczono osoby przyjmujące warfarynę. W ciągu 13 lat obserwacji osoby z najniższym stężeniem witaminy K umierały o 19 proc. częściej niż te z poziomem w normie.

Witamina K a demencja

Naukowcy z AlMaarefa University (Arabia Saudyjska) sprawdzili, czy suplementacja witaminą K2 może chronić mózg przed starzeniem. W trwającym 17 miesięcy badaniu udział wzięły dwie grupy szczurów: jedna otrzymywała menachinon-7 (MK-7 - forma witaminy K2), druga nie. Oceniano m.in. pamięć przestrzenną, zdolność uczenia się oraz objawy lęku i depresji.

Wyniki, zaprezentowane podczas konferencji Experimental Biology, były obiecujące. Zwierzęta suplementowane MK-7 miały lepsze funkcje poznawcze, mniej objawów lękowo-depresyjnych, a ich mózgi wykazywały mniej zmian neurodegeneracyjnych.

Jak podkreśla prof. Mohamed El-Sherbiny, witamina K2 wywierała korzystny wpływ zarówno na zachowanie, jak i na parametry biochemiczne oraz histopatologiczne w starzejącym się mózgu.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. PAP
  2. WP abcZdrowie
  3. Journal des Femmes
  4. International Journal of Molceular Science

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału