Zupa z dyni - składniki odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepis

Zupa z dyni to jedno z głównych jesiennych dań. Dynia jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy okazji ma mało kalorii. Warto jeść nie tylko miąższ z dyni w postaci zupy, ale też sięgać po pestki dyni. Zupa z dyni jest obowiązkowym punktem w jesiennym menu w wielu domach.

Zobacz film: "Kto powinien jeść dynię i dlaczego?"

1. Zupa z dyni – składniki odżywcze

Dynia, a co za tym idzie - zupa z dyni, ma wiele wartościowych składników odżywczych. Zawiera potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. W dyni można znaleźć również śladowe ilości selenu, manganu, cynku i miedzi. Dynia ma również dużo karotenów, a im więcej, tym intensywniejszy kolor. Warto dodać, że zupa z dyni zawiera mało tłuszczu, białka i węglowodanów.

7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe [8 zdjęć]

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować...

zobacz galerię

W zupie z dyni znajdziemy za to dużo błonnika, co pomaga na trawienie i sprawia, że zupa z dyni jest tak sycąca. Wspomniane pestki dyni zawierają natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe i związki z grupy fitosteroli.

Osoby na diecie mogą jeść zupę z dyni bez ograniczeń, ponieważ dynia ma jedynie 30 kcal w 100 g. Dynia zapewni nam również wiele witamin w tym witaminę A, E i K, ale też witaminę C i witaminy z grupy B.

Zupa z dyni jest niesamowicie smaczną i zdrową propozycją na jesienny obiad
Zupa z dyni jest niesamowicie smaczną i zdrową propozycją na jesienny obiad (Shutterstock)

2. Zupa z dyni – właściwości

Zupa z dyni pomaga nam poradzić sobie z zaparciami i wpływa na obniżenie cholesterolu. Natomiast sok z dyni może być również stosowany w leczeniu nerek. Dzięki dużej zawartości potasu zupa z dyni wspomaga ich funkcjonowanie. Dynia pomaga powstrzymać rozwój cukrzycy. Pestki dyni zapobiegają rozrostowi prostaty oraz są wykorzystywane w leczeniu zapalenia błon śluzowych i skóry.

Zupę z dyni warto również jeść, gdy jesteśmy na diecie i chcemy stracić kilka dodatkowych kilogramów. Dynia jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Dynię można wykorzystać do przygotowania obiadu, deseru, a nawet przetworów na zimę. Warto podkreślić również fakt, że możemy wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Dynia ponadto wspiera układ odpornościowy, odkwasza organizm i odtruwa jelita.

3. Zupa z dyni - zastosowanie?

Jakie są zastosowania dyni w kuchni? Dynię możemy usmażyć, upiec, ugotować i zamarynować. Bardzo ważne jest, że niezależnie jak ją przygotujemy, nie traci ona swoich wartości odżywczych.

Dynia może stać się składnikiem farszu do pierogów czy naleśników, ale też gulaszu, sosu. Najważniejszym daniem jest jednak zupa z dyni. Co ciekawe dynia może być również bazą do ciast, ale też przygotujemy z niej smaczne i zdrowe frytki.

ZOBACZ TAKŻE:

4. Zupa z dyni - przepis

Wszystkie zupy z dyni są bardzo zdrowe i pożywne, ponieważ opierają się na mieszaninie różnych warzyw. Warto spróbować zupy z dyni zawierającej cukinię, ponieważ jest ona bogata w potas, wapń] oraz witaminy B1, B2, PP, C i karoten. Natomiast brokuły, które również można wykorzystać do przygotowania zupy z dyni, są cennym źródłem witaminy A i C (mają jej więcej niż cytryna), żelaza, wapnia oraz potasu.

Składniki zypy z dyni:

Sposób przygotowania zupy z dyni:

Warzywa (dynię, marchew i cukinię) myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę, po czym wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy kilka różyczek, umytego brokułu. Całość gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy cebulę - kroimy ją w kostkę i lekko podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Gdy warzywa na zupę z dyni będą już prawie miękkie, dodajemy do nich cebulę. Wszystko razem mieszamy.

Zupę z dyni można dodatkowo zaprawić niewielką ilością śmietany, jeśli ktoś lubi. Dla wyostrzenia smaku dodajemy przyprawy (sól i pieprz). Dodatkowo można dodać tymianek, jednak ta przyprawa nie jest obligatoryjna. Wielkość i ilość dyni celowo nie została podana. Im większa dynia, tym więcej zupy uzyskamy. Tak więc, wybierając dynię powinniśmy zastanowić się, jak dużo zupy z dyni chcemy uzyskać. Jeżeli chcemy uzyskać zupę krem z dyni - wówczas, gdy zupa będzie już gotowa, możemy całość zmiksować w blenderze.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy