Zupa z dyni - składniki odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepis

Zupa z dyni to jedno z głównych jesiennych dań. Dynia jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy okazji ma mało kalorii. Warto jeść nie tylko miąższ z dyni w postaci zupy, ale też sięgać po pestki dyni. Zupa z dyni jest obowiązkowym punktem w jesiennym menu w wielu domach.

Zupa z dyni – składniki odżywcze

Dynia, a co za tym idzie - zupa z dyni, ma wiele wartościowych składników odżywczych. Zawiera potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. W dyni można znaleźć również śladowe ilości selenu, manganu, cynku i miedzi. Dynia ma również dużo karotenów, a im więcej, tym intensywniejszy kolor. Warto dodać, że zupa z dyni zawiera mało tłuszczu, białka i węglowodanów.

7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować swojej rodzinie dania z dodatkiem zakupionych warzyw,...

W zupie z dyni znajdziemy za to dużo błonnika, co pomaga na trawienie i sprawia, że zupa z dyni jest tak sycąca. Wspomniane pestki dyni zawierają natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe i związki z grupy fitosteroli.

Osoby na diecie mogą jeść zupę z dyni bez ograniczeń, ponieważ dynia ma jedynie 30 kcal w 100 g. Dynia zapewni nam również wiele witamin w tym witaminę A, E i K, ale też witaminę C i witaminy z grupy B.

Zupa z dyni – właściwości

Zupa z dyni pomaga nam poradzić sobie z zaparciami i wpływa na obniżenie cholesterolu. Natomiast sok z dyni może być również stosowany w leczeniu nerek. Dzięki dużej zawartości potasu zupa z dyni wspomaga ich funkcjonowanie. Dynia pomaga powstrzymać rozwój cukrzycy. Pestki dyni zapobiegają rozrostowi prostaty oraz są wykorzystywane w leczeniu zapalenia błon śluzowych i skóry.

Zupę z dyni warto również jeść, gdy jesteśmy na diecie i chcemy stracić kilka dodatkowych kilogramów. Dynia jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Dynię można wykorzystać do przygotowania obiadu, deseru, a nawet przetworów na zimę. Warto podkreślić również fakt, że możemy wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Dynia ponadto wspiera układ odpornościowy, odkwasza organizm i odtruwa jelita.

Zupa z dyni - zastosowanie?

Jakie są zastosowania dyni w kuchni? Dynię możemy usmażyć, upiec, ugotować i zamarynować. Bardzo ważne jest, że niezależnie jak ją przygotujemy, nie traci ona swoich wartości odżywczych.

Dynia może stać się składnikiem farszu do pierogów czy naleśników, ale też gulaszu, sosu. Najważniejszym daniem jest jednak zupa z dyni. Co ciekawe dynia może być również bazą do ciast, ale też przygotujemy z niej smaczne i zdrowe frytki.

Zupa z dyni - przepis

Wszystkie zupy z dyni są bardzo zdrowe i pożywne, ponieważ opierają się na mieszaninie różnych warzyw. Warto spróbować zupy z dyni zawierającej cukinię, ponieważ jest ona bogata w potas, wapń] oraz witaminy B1, B2, PP, C i karoten. Natomiast brokuły, które również można wykorzystać do przygotowania zupy z dyni, są cennym źródłem witaminy A i C (mają jej więcej niż cytryna), żelaza, wapnia oraz potasu.

Składniki zypy z dyni:

Sposób przygotowania zupy z dyni:

Warzywa (dynię, marchew i cukinię) myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę, po czym wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy kilka różyczek, umytego brokułu. Całość gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy cebulę - kroimy ją w kostkę i lekko podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Gdy warzywa na zupę z dyni będą już prawie miękkie, dodajemy do nich cebulę. Wszystko razem mieszamy.

Zupę z dyni można dodatkowo zaprawić niewielką ilością śmietany, jeśli ktoś lubi. Dla wyostrzenia smaku dodajemy przyprawy (sól i pieprz). Dodatkowo można dodać tymianek, jednak ta przyprawa nie jest obligatoryjna. Wielkość i ilość dyni celowo nie została podana. Im większa dynia, tym więcej zupy uzyskamy. Tak więc, wybierając dynię powinniśmy zastanowić się, jak dużo zupy z dyni chcemy uzyskać. Jeżeli chcemy uzyskać zupę krem z dyni - wówczas, gdy zupa będzie już gotowa, możemy całość zmiksować w blenderze.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy wegańskie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zupy wegańskie
Zupy wegańskie

Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Przepisy na zupy wegańskie pozwalają wprowadzić nowe smaki do kuchni nie tylko osób prowadzących restrykcyjną dietę. Jednym z nich jest zupa (...) przez 10 minut. Całość możemy zmiksować w blenderze....

Zupy

Zupa dla zestresowanych

Zupa dla zestresowanych

kluczowy składnik zupy antystresowej - pestki dyni. Jedno z najbogatszych źródeł magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego. 100 g pestek z dyni (...) , łagodzą napięcie, dodają...

Zupy wegetariańskie

Zupa krem z brokułów

 Zupa krem z brokułów

? * Kalorie w brokułach - wartości odżywcze, właściwości, kaloryczność Zupa krem z brokułów - inne przepisy Oprócz zupy krem z brokułów (...) Kremowa zupa...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością. Zupa krem z dyni, placki, ciasto (...) się wyłącznie z Halloween, czas przekonać się o jej właściwościach...

Zupy

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowe zupy oczyszczające organizm

. Wykorzystując produkty, które są bombami prozdrowotnych składników, szybko pozbędziesz się szkodliwych substancji i odzyskasz dobre samopoczucie. Oto przepisy (...) warzyw, przygotuj tę zieloną zupę...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Najlepsze zamienniki tłuszczów

Najlepsze zamienniki tłuszczów

smak i pomarańczowy kolor, który będzie tak smaczny jak oryginał, zamień połowę ilości sera na purée z dyni. Kremowa zupa Składnik: Tłusta śmietana (...) wybieraj w przypadku gdy nie przeszkadza ci...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Maj - sezon na botwinkę

Maj - sezon na botwinkę

się z problemem anemii. Przeczytaj również: Wyeliminowała z diety jeden składnik. Efekt? Szczupła sylwetka i grubszy portfel Składniki odżywcze (...) . Znajdziesz je w swojej kuchni Przepis...

Dania z warzyw

Najzdrowsze potrawy z dyni

Najzdrowsze potrawy z dyni

, ponieważ składniki te dobrze wpływają na odporność organizmu. Słodkie babeczki z dodatkiem dyni to pomysł na zdrowy deser. Przygotowanie muffinek należy (...) miąższ (bez skóry) miksuje się blenderem - w ten sposób...