Żur

Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności.

Składniki

  • 200 g razowej mąki,

  • skórka z chleba razowego,

  • włoszczyzna bez kapusty,

  • 20 g śmietany 12%,

  • kilka ziemniaków,

  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 litry wody.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"


Sposób przygotowania

Trzy dni przed gotowaniem żuru przygotować zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypać mąkę razową, dodać skórkę z chleba razowego i dwa roztarte ząbki czosnku. Zalać trzema szklankami wody, wymieszać, nakryć płótnem i zostawić w ciepłym miejscu do skiśnięcia. Włoszczyznę umyć, pokroić w plasterki i ugotować wywar. Odcedzić warzywa, do wody dodać zakwas oraz śmietanę i zagotować. Doprawić pozostałym czosnkiem, solą, pieprzem, tartym chrzanem i majerankiem. Dodać ugotowane w całości ziemniaki. Żur zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 388,45
Białko 12,80 g
Tłuszcz 2,55 g
Cholesterol 1,95 mg
Węglowodany 88,19 g
Błonnik 11,00 g
Witamina C 50,46 mg
Witamina A 880,90 µg

Komentarz

Potrawa ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicznie. Żur z mąki razowej z czosnkiem i warzywami jest polecamy osobom narażonym na stres, udowodniono bowiem korzystne działanie składników potrawy na układ nerwowy. Dodatek ziemniaków to potężny zastrzyk witaminy C i potasu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!