Żur

Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności.

Składniki

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • 200 g razowej mąki,

  • skórka z chleba razowego,

  • włoszczyzna bez kapusty,

  • 20 g śmietany 12%,

  • kilka ziemniaków,

  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 litry wody.


Sposób przygotowania

Trzy dni przed gotowaniem żuru przygotować zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypać mąkę razową, dodać skórkę z chleba razowego i dwa roztarte ząbki czosnku. Zalać trzema szklankami wody, wymieszać, nakryć płótnem i zostawić w ciepłym miejscu do skiśnięcia. Włoszczyznę umyć, pokroić w plasterki i ugotować wywar. Odcedzić warzywa, do wody dodać zakwas oraz śmietanę i zagotować. Doprawić pozostałym czosnkiem, solą, pieprzem, tartym chrzanem i majerankiem. Dodać ugotowane w całości ziemniaki. Żur zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 388,45
Białko 12,80 g
Tłuszcz 2,55 g
Cholesterol 1,95 mg
Węglowodany 88,19 g
Błonnik 11,00 g
Witamina C 50,46 mg
Witamina A 880,90 µg

Komentarz

Potrawa ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicznie. Żur z mąki razowej z czosnkiem i warzywami jest polecamy osobom narażonym na stres, udowodniono bowiem korzystne działanie składników potrawy na układ nerwowy. Dodatek ziemniaków to potężny zastrzyk witaminy C i potasu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zupy
Zupy

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

W kuchni tajskiej ciekawe jest łączenie elementów. Egzotyczna zupa zawiera kokos, kurczaka i pieczarki.

Zupy

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to bardzo charakterystyczna potrawa, która jednak dzięki leczniczym i niezwykle zdrowym właściwościom cebuli jest jednym z najcenniejszych dań kuchni tradycyjnej.

Zupy

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu (...) . Rzadko sięgasz po miseczkę z rozgrzewającym płynem? Oto pięć powodów, aby codziennie...

Zupy

Zupa czosnkowa zamiast antybiotyku

Zupa czosnkowa zamiast antybiotyku

. Jednym z nich jest czosnek, z którego można przygotować aromatyczną i zdrową zupę do walki z objawami przeziębienia. Nieskuteczne antybiotyki W ciągu ostatnich (...) odpowiedzialne za różne rodzaje infekcji - od tych przypominających...

Zupy

Najzdrowsze zupy świata

Najzdrowsze zupy świata

- z badań wynika, że statystycznie każdy z nas zjada ponad 100 litrów zup rocznie. Aż 44 proc. codziennie spożywa na obiad zupę - podaje Instytut Filozofii (...) i Socjologii PAN. Jakie są nasze ulubione rodzaje? Które zupy...

Zupy

Marchewkowa zupa

Marchewkowa zupa

Zupa marchewkowa to źródło wielu witamin i substancji odżywczych oraz wyśmienity pomysł na obiad!

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Zupy

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Nie każdy z nas wie, że kapusta ma mnóstwo właściwości odżywczych oraz leczniczych. Możemy jej użyć w kuchni, przygotowując zupę czy soki (...) właściwościom obniża cholesterol, a także zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Kapusta...

Zupy

Zupa marchewkowa

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew

Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne (...) oraz przygotuj żaroodporne naczynie na zupę. Pokrusz chleb, usuwając...