Dieta bogata w żelazo

W walce z anemią niezwykle istotną rolę odgrywa właściwa dieta. Anemia objawia się niedoborem żelaza we krwi, co prowadzi do zaniżonego poziomu hemoglobiny i zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Dlatego też dieta osoby chorej powinna zawierać produkty bogate w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Najważniejszym ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego i warzywa. Odpowiedni dobór składników odżywczych skutecznie pomaga zwalczać objawy dolegliwości.

Spis treści:
  1. 1. Zasady diety dla anemika
  2. 2. Witamina B12 w diecie przy anemii
  3. 3. Żelazo i kwas foliowy w diecie dla anemika

1. Zasady diety dla anemika

Anemia zmusza osoby na nią cierpiące do zmiany sposobu odżywiania. Ich codzienny jadłospis musi zawierać produkty bogate w określone substancje odżywcze. Przed wprowadzeniem zmian w życie należy skonsultować się z lekarzem, który zdecyduje, czy w leczeniu niedokrwistości danego pacjenta wystarczy zmiana diety, czy też trzeba zastosować terapię farmakologiczną. Jaka dieta przy anemii powinna być stosowana? Otóż, aby skutecznie walczyć z anemią lub by uniknąć jej wystąpienia, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Należy:

  • spożywać produkty pełnowartościowe, bogate w minerały i substancje odżywcze,
  • unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych,
  • jeść produkty bogate w żelazo,
  • jeść dużo warzyw i owoców,
  • zminimalizować picie kawy i herbaty.

2. Witamina B12 w diecie przy anemii

Witamina B12, zwana także kobalaminą, uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Wpływa na pracę mięśni, bierze udział w przemianach metabolicznych, pomaga tworzyć osłonki mielinowe otaczające komórki nerwowe, pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej, a przede wszystkim wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, zapobiegając niedokrwistości. Stąd tak wielka jej rola w diecie anemika. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy:

  • wątrobę wołową i wieprzową,
  • nerki i serca zwierząt,
  • chude mięso,
  • jaja,
  • sery,
  • skorupiaki,
  • ryby.  

Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku przedawkowania witaminy B12, jest bezpieczna dla organizmu, nawet gdy przyjmuje się ją w dużych dawkach. Znacznie bardziej niż przedawkowania należy obawiać się skutków niedoboru witaminy B12. Jej brak w organizmie może wywołać chorobę Alzheimera bądź stwardnienie rozsiane. Niedobór prowadzi do niedokrwistości (czyli anemii) oraz do zaburzeń pracy mózgu. Witamina B12 w leczeniu anemii może być podawana także w postaci zastrzyków.

3. Żelazo i kwas foliowy w diecie dla anemika

Kolejne dwa ważne składniki w diecie anemika, żelazo i kwas foliowy. Żelazo zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lepiej przyswajalne przez organizm jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Do produktów spożywczych o największej zawartości żelaza zaliczamy podroby i warzywa strączkowe; nieco mniej znajduje się go w drobiu i kaszach. Warzywa bogate w ten pierwiastek to także brokuły, buraki, brukselka oraz korzeń pietruszki. Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C.

Obecność w diecie kwasu foliowego, zwanego inaczej witaminą B9, zapobiega niedokrwistości u kobiet miesiączkujących bądź odchudzających się. Kwas foliowy sprzyja procesom krwiotwórczym. Jego najważniejszym źródłem są warzywa zielone. Alkohol, kawa czy środki antykoncepcyjne zmniejszają zawartość witaminy B9 w organizmie. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do anemii megaloblastycznej, objawiającej się przemęczeniem i problemami z koncentracją. Zbyt duża ilość kwasu foliowego w diecie może wywołać bezsenność oraz rozdrażnienie.

Produkty bogate w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 stanowią nieodłączny element skutecznego leczenia anemii, dlatego tak ważne jest wprowadzenie ich do codziennej diety anemika.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
2
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Brak łaknienia - jak leczyć?

Witam. Mam 12 lat, mój wzrost to 164 cm oraz ważę 45 kg. Czy to dobrze? Jeszcze do tego ostatnio...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Co mam jeść żeby nie mieć anemii?

Nie jem mięsa i nie wiem co mam jeść żeby nie dostać anemii?

mgr Katarzyna Mazowska Porady udziela mgr Katarzyna Mazowska dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta w anemii

Bilansowanie zdrowej diety Dieta bogata w wapń

W różnych okresach naszego życia zmienia się zapotrzebowanie organizmu na różne witaminy i minerały, m. in. wapń. Ważne jest wtedy zastosowanie odpowiedniej diety bogatej w wapń.

Błonnik Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa. Niestety, w naszych sklepach...

Żelazo
Składniki mineralne Żelazo

Żelazo jest składnikiem mineralnym tak cennym jak złoto. Spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie,...

Żelazo Na co żelazo?

Według Światowej Organizacji Zdrowia, aż 600-700 milionów ludzi na całym świecie cierpi na niedobory żelaza. Problem głównie dotyczy krajów, w których występują niedostatki żywieniowe. W państwach europejskich niedobór żelaza wynika z prowadzenia złej diety, ubogiej w produkty zawierające żelazo.

Żelazo we krwi
Normy laboratoryjne Żelazo we krwi

Żelazo we krwi jest ważnym parametrem w diagnozie różnych chorób. Pomiar stężenia...

Żelazo Żelazo w diecie

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie jesz mięsa ani ryb? Uważaj,...

Dieta cukrzykaOdtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować,...

Dieta w górachOdtwórz wideo
Dieta dla sportowców Dieta w górach

Pobyt w górach powoduje, że człowiek zaczyna funkcjonować zupełnie inaczej. Zmiana...

Stres Dieta na stres

Jak radzić sobie ze stresem? Co jeść, by zminimalizować skutki permanentnego napięcia? Jakie składniki odżywcze pomagają w walce ze stresem?

Dieta dla mężczyzn
Diety od A do Z Dieta dla mężczyzn

Nie tylko kobiety dbają o swoją sylwetkę oraz stosują diety odchudzające, ale coraz częściej...

Dieta dla seniora
Diety od A do Z Dieta dla seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia....

Dieta dla sportowców
Diety od A do Z Dieta dla sportowców

Dieta dla sportowca powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny...

Dieta na zimę
Diety od A do Z Dieta na zimę

Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu....

Dieta na cellulit
Diety od A do Z Dieta na cellulit

Dieta na cellulit obejmuje właściwie wszystkie zasady zdrowego odżywiania się. Walka z cellulitem...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij