Dieta bogata w żelazo

W walce z anemią niezwykle istotną rolę odgrywa właściwa dieta. Anemia objawia się niedoborem żelaza we krwi, co prowadzi do zaniżonego poziomu hemoglobiny i zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Dlatego też dieta osoby chorej powinna zawierać produkty bogate w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Najważniejszym ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego i warzywa. Odpowiedni dobór składników odżywczych skutecznie pomaga zwalczać objawy dolegliwości.

Spis treści:
  1. 1. Zasady diety dla anemika
  2. 2. Witamina B12 w diecie przy anemii
  3. 3. Żelazo i kwas foliowy w diecie dla anemika

1. Zasady diety dla anemika

Anemia zmusza osoby na nią cierpiące do zmiany sposobu odżywiania. Ich codzienny jadłospis musi zawierać produkty bogate w określone substancje odżywcze. Przed wprowadzeniem zmian w życie należy skonsultować się z lekarzem, który zdecyduje, czy w leczeniu niedokrwistości danego pacjenta wystarczy zmiana diety, czy też trzeba zastosować terapię farmakologiczną. Jaka dieta przy anemii powinna być stosowana? Otóż, aby skutecznie walczyć z anemią lub by uniknąć jej wystąpienia, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Należy:

  • spożywać produkty pełnowartościowe, bogate w minerały i substancje odżywcze,
  • unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych,
  • jeść produkty bogate w żelazo,
  • jeść dużo warzyw i owoców,
  • zminimalizować picie kawy i herbaty.

2. Witamina B12 w diecie przy anemii

Witamina B12, zwana także kobalaminą, uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Wpływa na pracę mięśni, bierze udział w przemianach metabolicznych, pomaga tworzyć osłonki mielinowe otaczające komórki nerwowe, pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej, a przede wszystkim wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, zapobiegając niedokrwistości. Stąd tak wielka jej rola w diecie anemika. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy:

  • wątrobę wołową i wieprzową,
  • nerki i serca zwierząt,
  • chude mięso,
  • jaja,
  • sery,
  • skorupiaki,
  • ryby.  

Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku przedawkowania witaminy B12, jest bezpieczna dla organizmu, nawet gdy przyjmuje się ją w dużych dawkach. Znacznie bardziej niż przedawkowania należy obawiać się skutków niedoboru witaminy B12. Jej brak w organizmie może wywołać chorobę Alzheimera bądź stwardnienie rozsiane. Niedobór prowadzi do niedokrwistości (czyli anemii) oraz do zaburzeń pracy mózgu. Witamina B12 w leczeniu anemii może być podawana także w postaci zastrzyków.

3. Żelazo i kwas foliowy w diecie dla anemika

Kolejne dwa ważne składniki w diecie anemika, żelazo i kwas foliowy. Żelazo zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lepiej przyswajalne przez organizm jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Do produktów spożywczych o największej zawartości żelaza zaliczamy podroby i warzywa strączkowe; nieco mniej znajduje się go w drobiu i kaszach. Warzywa bogate w ten pierwiastek to także brokuły, buraki, brukselka oraz korzeń pietruszki. Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C.

Obecność w diecie kwasu foliowego, zwanego inaczej witaminą B9, zapobiega niedokrwistości u kobiet miesiączkujących bądź odchudzających się. Kwas foliowy sprzyja procesom krwiotwórczym. Jego najważniejszym źródłem są warzywa zielone. Alkohol, kawa czy środki antykoncepcyjne zmniejszają zawartość witaminy B9 w organizmie. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do anemii megaloblastycznej, objawiającej się przemęczeniem i problemami z koncentracją. Zbyt duża ilość kwasu foliowego w diecie może wywołać bezsenność oraz rozdrażnienie.

Produkty bogate w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 stanowią nieodłączny element skutecznego leczenia anemii, dlatego tak ważne jest wprowadzenie ich do codziennej diety anemika.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
2

Komentarze

Pytania do specjalistów

Niskie żelazo bez przyczyny?

Witam. Od ok. 3 lat borykam się z niedoborem żelaza, które od tego czasu waha się w granicach 16-21. Miałam wykonaną morfologię, gdzie ob 6, RBC 5.03, HCT29.2, HGB 9.1, MCV 58.1, MCH18.1, MCHC 31.2, pozostałe wskaźniki są w normie, GLUKOZA 79, CHOLESTEROL...

Dieta odpowiednia przy anemii

Mam 16 lat tzn 17 rocznikowo i ostatnio dowiedziałam się, że mam anemie. Lekarz wymienił mi wiele rzczy, które powinnam jeść i pić. Lecz boję się, że od tego jeszcze bardziej zgrubne. Jaka by była odpowiednia dieta przy mojej anemii, ale taka bym mogła...

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Niepokojące wyniki poziomu leukocytów, NEU% i żelaza u 27-letniej kobiety ~:

Witam serdecznie Niepokoje się swoimi wynikami badań. Bardzo proszę o odpowiedź czy mam podstawy do obaw. Lekarza mam dopiero za 2tyg Leukocyty: 9,4 (3 lata temu było 6,4) Erytrocyty: 4,93 Hemoglobina: 14,7 Hematokryt: 43,1% MCV: 87,4 MCH:29,8 MCHC:...

Artykuły Dieta w anemii

Dieta w anemii Niedobór witaminy B12

Dieta powinna być bogata we wszystkie niezbędne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy B12, tak aby nie pojawił się jej niedobór. Taki stan bowiem uwidacznia się poprzez szereg poważnych...

Produkty bogate w witaminę C
Dieta w anemii Produkty bogate w witaminę C

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to...

Bilansowanie zdrowej diety Dieta bogata w wapń

W różnych okresach naszego życia zmienia się zapotrzebowanie organizmu na różne witaminy i minerały, m. in. wapń. Ważne jest wtedy zastosowanie odpowiedniej diety bogatej w wapń.

Błonnik Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa. Niestety, w naszych sklepach króluje głównie żywność wysokoprzetworzona, co oznacza, że niewiele błonnika w niej znajdziemy. Błonnik jest dla człowieka tak cenny głównie...

Żelazo
Składniki mineralne Żelazo

Żelazo jest składnikiem mineralnym tak cennym jak złoto. Spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie, jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen. Ponadto jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek. Żelazo...

Żelazo Na co żelazo?

Według Światowej Organizacji Zdrowia, aż 600-700 milionów ludzi na całym świecie cierpi na niedobory żelaza. Problem głównie dotyczy krajów, w których występują niedostatki żywieniowe. W państwach europejskich niedobór żelaza wynika z prowadzenia złej diety, ubogiej w produkty zawierające żelazo.

Żelazo w ciąży Odtwórz wideo
Suplementy diety Żelazo w ciąży

W ciąży trzeba szczególnie dbać o zdrową dietę, która wpływa na zdrowie nie tylko matki, ale i dziecka. Dieta powinna więc zawierać wszystkie składniki potrzebne matce i dziecku. Wśród nich bardzo istotne jest żelazo. Dlaczego jest...

Żelazo we krwi
Normy laboratoryjne Żelazo we krwi

Żelazo we krwi jest ważnym parametrem w diagnozie różnych chorób. Pomiar stężenia tego mikroelementu pozwala na zdiagnozowanie choroby, jaką jest wrodzona hemochromatoza. Badanie stężenia żelaza wykonywane jest także przy podejrzeniu sytuacji,...

Żelazo Żelazo w diecie

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie jesz mięsa ani ryb? Uważaj, grozi ci niedobór żelaza. Dlaczego? Ponieważ najwięcej znajduje się go właśnie w wymienionych produktach spożywczych. Niedobór żelaza powoduje...

Badania krwi - żelazo Odtwórz wideo
Żelazo we krwi Badania krwi - żelazo

Żelazo jest minerałem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania komórek w organizmie. Jego niedobór we krwi znany jest nam jako niedokrwistość czyli anemia. Bardzo często stan ten może być wynikiem nagłej utraty dużej ilości krwi, upośledzenia...

pokaż 10 następnych