Dieta dla alergików pokarmowych

Odpowiednia dieta dla alergików pokarmowych to ważny element kuracji, która złagodzi dokuczliwe objawy. Alergia pokarmowa pojawia się, kiedy układ immunologiczny organizmu błędnie ocenia konkretny składnik pokarmowy (zazwyczaj białko) jako szkodliwy, dlatego wywołuje reakcje obronne poprzez produkcję przeciwciał. Jeśli dany składnik zostanie wyeliminowany z menu alergika, znikają męczące symptomy.

Spis treści:
  1. 1. Odpowiednia dieta dla alergika
    1. 1.1. Alergia na mleko
    2. 1.2. Uczulenie na jajka
    3. 1.3. Uczulenie na orzechy
    4. 1.4. Uczulenie na ryby, skorupiaki, soję lub pszenicę

1. Odpowiednia dieta dla alergika

Alergia - prezentacja edukacyjna
Alergia - prezentacja edukacyjna Alergią nazywamy nadmierną reakcję układu immunologicznego na...

Organizm może zmagać się z reakcją alergiczną na prawie każdy składnik jedzenia. Jednak okazuje się, że 90% alergików jest uczulonych na:

Jeśli osoba zdaje sobie sprawę, na jaki rodzaj alergii cierpi, na pewno zaczyna się zastanawiać, w jaki sposób może wyeliminować ze swojej diety składnik powodujący symptomy. Na pewno warto poradzić się lekarza lub dietetyka. Często zaleca się sięgnięcie po suplementy diety, które uzupełnią niedobory po odstawieniu konkretnych składników odżywczych.   

1.1. Alergia na mleko

Jeśli osoba zmaga się z takim rodzajem alergii, musi ona wyeliminować ze swojej diety mleko i wszystkie produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry czy maślanki. Mleko to bogate źródło wapnia i witaminy D, dlatego koniecznie trzeba zwiększyć ilość produktów w diecie, które dostarczą tych składników. Mogą to być produkty sojowe, brokuły lub szpinak. Poza tym należy czytać skład przed konsumpcją, ponieważ wiele przetworzonych produktów zawiera mleko. Alergia na produkty mleczne oznacza wystrzeganie się między innymi następujących produktów:

  • czekolady i innych czekoladowych słodyczy, 
  • śmietanki w proszku do kawy, 
  • nugatów, 
  • lodów,  
  • niektórych margaryn
  • budyni, 
  • słodkich sosów o kolorze białym.

1.2. Uczulenie na jajka

Alergia na jajka zdarza się dość często u niemowlaków, młodszych dzieci i dorosłych. Dieta dla alergików pokarmowych w tym przypadku będzie polegała na wyeliminowaniu jajek w każdej formie oraz produktów spożywczych, które zawierają je w swoim składzie. Jedzenie, które może być zrobione z jajek, to między innymi:

  • kogel-mogel, 
  • ciasta i ciastka, 
  • kremy do słodyczy, kremówki, 
  • słodycze, na przykład ptasie mleczko, precelki, 
  • makaron jajeczny, 
  • lody, 
  • majonez, 
  • sos do tatara.

1.3. Uczulenie na orzechy

Alergia na orzechy to jedno z najpoważniejszych rodzajów uczulenia na pokarmy. Osoba cierpiąca na nią powinna wyeliminować ze swojej diety orzechy i takie produkty jak:

  • masła orzechowe, 
  • oleje z orzechów, 
  • musli,
  • ciasta i słodycze zawierające orzechy, 
  • marcepan, 
  • nugaty. 

1.4. Uczulenie na ryby, skorupiaki, soję lub pszenicę

Białka w różnych gatunkach ryb i skorupiaków są bardzo podobne, dlatego alergicy powinni wystrzegać się ich wszystkich, chyba że alergolog zdołał określić, które ryby lub skorupiaki powodują reakcję uczuleniową. Uczuleni powinni wystrzegać się także kawioru. Soja jest powszechnie stosowana przy produkcji różnych rodzajów jedzenia. Bywa składnikiem pieczonych produktów, płatków śniadaniowych, ciastek, jedzenia dla niemowlaków, sosów i zup. Poza tym często jest stosowana jako dodatek do wędlin. Przy uczuleniu na pszenicę należy uważnie czytać informacje podane na opakowaniach. Jedzenie zawierające pszenicę powinno być zamienione na produkty wytworzone z żyta, owsa, ryżu czy kukurydzy.

Bibliografia

  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
  • Szymański A. Żywienie lecznicze w różnych dolegliwościach, Tower Press, Gdańsk 2005, ISBN 83-87342-86-6
  • Bartuzi Z., Alergia na pokarmy, Mediton, Łódź 2006, ISBN 83-923866-0-4
  • Silva-Rodrigues A., Wahl R., Alergologia w praktyce, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2007, ISBN 978-83-7522-017-9
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych

Artykuły Diety dla alergików

Diety dla alergików Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się...

Diety dla alergików Dieta przy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, które spowodowane jest brakiem lub zbyt małym wytwarzaniem enzymu zwanego laktazą, odpowiadającego za prawidłowy rozkład laktozy. Jest to dwucukier obecny w mleku i innych produktach nabiałowych.

Diety dla alergików Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa potrafi przysporzyć problemów. Chwila nieuwagi, spożycie produktu wywołującego uczulenie i już pojawiają się pierwsze objawy. Alergenem pokarmowym jest składnik pożywienia wywołujący reakcję nadwrażliwości. Alergia pokarmowa może...

Diety dla alergików Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na celiakię, opiera się na eliminowaniu z codziennych posiłków pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż: pszenicy, jęczmienia,...

Diety dla alergików Dieta bez jajek

Dieta bez jajek to jedna z najbardziej restrykcyjnych diet alergika, ponieważ jajka są wykorzystywane do produkcji ogromnej ilości artykułów spożywczych. Początkowo może się wydawać, że ta alergia pokarmowa wyeliminuje z diety ulubione potrawy i...

Diety dla alergików Dieta bez kukurydzy

Coraz więcej osób odczuwa reakcje alergiczne po spożyciu kukurydzy. Aby unikać alergenu alergicy muszą przejść na dietę bez kukurydzy, ale nie zawsze wiedzą, że kukurydza jest „ukryta” w innych produktach. Alergie na kukurydzę pojawiają...

Diety dla alergików Czego nie należy podawać dziecku z alergią?

Dieta alergika odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie leczenia alergii, szczególnie w przypadku alergii pokarmowej. Trudne zadanie stoi przed rodzicami dzieci chorych na alergię. Muszą oni wykazać dużo rozwagi w przygotowywaniu posiłków...

Diety dla alergików Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety.

Diety dla alergików Przepisy w diecie bezmlecznej

Dieta bezmleczna to dieta, w której eliminuje się mleko oraz produkty nabiałowe. Dieta bezmleczna jest zalecana w przypadku alergii na mleko, nietolerancji laktozy oraz w autyzmie. W diecie tej bardzo ważny jest odpowiedni dobór...

Diety dla alergików Pokarm niemowląt

Najlepszym pokarmem niemowląt z alergiami jest mleko matki. W skład tego mleka wchodzą wszystkie substancje odżywcze, zaspokajające potrzeby dziecka do szóstego miesiąca życia. Po sześciu miesiącach, nawet gdy dziecko jest karmione mieszankami...

pokaż 10 następnych