Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta po 40

Dieta po 40 jest to dieta skierowana do pań z nadwagą lub otyłością w okresie menopauzy. Mogą ją też stosować mężczyźni mało i średnio aktywni – nie muszą zmieniać proporcji posiłku. Jeśli jednak mężczyzna jest bardziej aktywny, powinien podwoić porcję podwieczorku. Dieta dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Dieta nie jest polecana dzieciom, młodzieży ani kobietom w ciąży lub karmiącym piersią. Proponowany system żywieniowy zawiera duże ilości fitoestrogenów, antyoksydantów, wapnia.

1. Zasady diety po 40

Ta dieta dla kobiety dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Jej rezultaty są widoczne po dłuższym okresie jej stosowania. Nie powinno się jednak prowadzić tego sposobu żywienia dłużej niż 2-3 miesiące. Należy skontaktować się z dietetykiem, jeśli ktoś chce ją powtarzać częściej lub przez dłuższy czas. W ciągu tygodnia dieta odchudzająca pozwala schudnąć o 0,5-0,75 kg. Zaleca się, aby podczas stosowania tej diety pić 8-10 szklanek płynów niesłodzonych, najlepiej wody mineralnej. Ta skuteczna dieta odchudzająca jest szczególnie korzystna dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jest ona zalecana dla kobiet w tym wieku, gdyż zawiera roślinne hormony – fitoestrogeny, które pomagają poradzić sobie z trudnym okresem menopauzy.

2. Jadłospis diety po 40

Dzień 1:

  • Śniadanie: Maślanka z muesli i borówkami: szklanka maślanki (250 g), 4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g), filiżanka borówek amerykańskich (140 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapki z pieczonym kurczakiem: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 3 plasterki pieczonego kurczaka (50 g), ½ małego ogórka (50 g), 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zapiekanka sojowa z warzywami: 1/4 szklanki suchych nasion soi (50 g – masa przed ugotowaniem), jajko ugotowane na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), łyżka przecieru pomidorowego (20 g), kilka łyżek bulionu, 1–2 ząbki czosnku, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, ulubione przyprawy, 2 małe pomidory (200 g). Soję ugotuj do miękkości i odcedź. Jajko posiekaj w kostkę, a szynkę pokrój w kwadraty. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj bulion, przecier, oliwę, czosnek, zieleninę, a następnie dopraw. Przygotowaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przykrytą w  temp. ok. 160 st. C mniej więcej przez 15 minut. Podawaj z kawałkami pomidorów.
  • Podwieczorek: Duża gruszka (180 g), małe jabłko (100 g).
  • Kolacja: Jogurt z warzywami: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), półmisek chrupiących warzyw: 2 średnie marchewki (200 g),pół średniej papryki (100 g), łodyga selera naciowego (50 g).

Dzień 2:

  • Śniadanie: Ryż na mleku z duszonymi jabłkami i rodzynkami, 1,5 szklanki mleka 0,5-proc. (330 g), 1/3 opakowania ryżu brązowego (35 g – masa przed ugotowaniem), jabłko (100 g), łyżka rodzynek (15 g), cynamon. Ryż ugotuj na mleku. Jabłko zetrzyj na tarce, podduś w małej ilości wody i dopraw cynamonem. Następnie dodaj je do ugotowanego ryżu. Podawaj posypane rodzynkami.
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarogiem i rzodkiewkami: kromka chleba razowego z soją (30 g), 1/4 kostki chudego twarogu (50 g), 5 dużych rzodkiewek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Łosoś pieczony: 100 g filetu z łososia, sok z cytryny, ulubione przyprawy. Sałatka ze szpinakiem i pomidorami: pęczek świeżego szpinaku (150 g – można użyć tyle samo szpinaku mrożonego), 2 małe pomidory (200 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, zielenina, sok z cytryny, 1/3 opakowania kaszy gryczanej (35 g – masa przed ugotowaniem). Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp go przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C przez ok. 20 minut. Szpinak porwij na małe kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Duża pomarańcza (300 g bez skórki).
  • Kolacja: Sałatka z dwóch rodzajów fasolki i kaparów: ugotowana zielona fasolka szparagowa (150 g), pół puszki czerwonej lub białej fasolki (110 g), pół małej papryki czerwonej (75 g), 2 ogórki konserwowe (100 g), łyżeczka oliwy z oliwek, kilka kaparów, pieprz, zielenina.

Dzień 3:

  • Śniadanie: Sojowy poranek z muesli i brzoskwiniami: szklanka napoju sojowego naturalnego z wapniem (250 g), 4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (40 g), duża brzoskwinia (180 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z szynką: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 2 plasterki szynki drobiowej (40 g), mały ogórek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zupa krem z pomidorów i soczewicy: 70 g suchych nasion soczewicy, 1/3 puszki pomidorów (130 g), 2 małe ziemniaki (140 g bez skórki), cebulka (50 g), łyżeczka oliwy z oliwek, 300 ml bulionu, 1–2 ząbki czosnku, zielenina, ulubione przyprawy. Cebulkę posiekaj drobno i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Do gorącego bulionu wrzuć soczewicę, kawałki ziemniaków, cebulki i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek, zieleninę.
  • Podwieczorek: Mały banan (100 g – masa bez skórki), 2 suszone śliwki (12 g).
  • Kolacja: Eskalopki cielęce z warzywami: 100 g chudej cielęciny, kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, duży brokuł (250 g), pół średniej papryki (100 g).

Dzień 4:

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z malinami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5-proc. (330 g), 3 płaskie łyżki kaszy manny (45 g – masa suchej), szklanka malin (160 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pastą serową: pół małej grahamki (25 g), pasta serowa: łyżka startego sera żółtego (20 g), łyżeczka serka naturalnego 3 proc. tł. (15 g), zielenina, ulubione przyprawy, 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Gulasz cielęcy: 100 g chudej cielęciny, przyprawy, pół średniej papryki (100 g), mały pomidor (100 g), mała cebula (50 g), 1/3 szklanki soku pomidorowego (80 g), łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina. Surówka z kapusty pekińskiej: 2–3 liście kapusty pekińskiej, duży pomidor (200 g), 1/3 pora (30 g), pół małej papryki (50 g), przyprawy, pół małego jogurtu naturalnego (75 g), 1/3 opakowania kaszy jaglanej (35 g – masa suchej), czosnek, zielenina. Cielęcinę pokrój na paseczki i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Warzywa podziel na małe kawałki, dodaj do mięsa i podduś. Dodaj sok, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Kapustę poszatkuj, dodaj kawałki pozostałych warzyw, jogurt, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Kawałek mango (180 g – bez odpadków).
  • Kolacja: Sałatka z kiełkami sojowymi i jajkiem: kilka liści sałaty lodowej, jajko na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), pół średniej papryki (100 g), mały ogórek (100 g), pół małego jogurtu naturalnego (75 g), czosnek, zielenina, przyprawy.

Dzień 5:

  • Śniadanie: Twarożek z truskawkami: opakowanie lekkiego serka ziarnistego (150 g), szklanka truskawek (200 g), 6–8 sztuk migdałów (7 g), 2 łyżki zarodków pszennych (12 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pasztetem i ogórkiem kwaszonym: cienka kromka chleba razowego z soją (30 g), plasterek chudego pasztetu drobiowego (20 g), 2 średnie ogórki kwaszone (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zsiadłe mleko z ziemniakami i koperkiem: szklanka chudego zsiadłego mleka (250 g), 2 małe ziemniaki (140 g po obraniu), koperek. Jajka sadzone z fasolką: 2 jajka, 1,5 pęczka fasolki szparagowej (220 g), duży pomidor (200 g).
  • Podwieczorek: 2 średnie jabłka (300 g).
  • Kolacja: Panga pieczona z ziołami: 100 g fileta z pangi lub innej chudej ryby, sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Sałatka z trzech rodzajów warzyw: mała róża kalafiora i brokułu (po 100 g), pomidor (20 g), plaster sera feta light (25 g), sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Rybę skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp ją przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C mniej więcej przez 25 minut. Kalafior i brokuł ugotuj na parze lub w małej ilości wody na półtwardo. Warzywa wymieszaj z kawałkami pomidora, pokruszoną fetą i dopraw tak, jak lubisz.

Dzień 6:

  • Śniadanie: Muesli z jogurtem: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), 4 łyżki musli (40 g), 2 orzechy włoskie (8 g), mandarynka (90 g).
  • Drugie śniadanie: Jajko z pieczywem i rzodkiewkami: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), jajko ugotowane na miękko, 5 dużych rzodkiewek (100 g), kilkanaście sztuk kiełków sojowych.
  • Obiad: Makaron z tuńczykiem i kaparami: 16–18 sztuk makaronu świderki lub penne (35 g – masa suchego), puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g), 1/3 opakowania serka 3 proc. tł. (50 g), kilka sztuk kaparów, zielenina, sok z cytryny, przyprawy. Surówka z selera i marchewki: szklanka startego selera korzeniowego (160 g), średnia marchewka (100 g), 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), zielenina, przyprawy, sok z cytryny.
  • Podwieczorek: 2 duże kiwi (240 g).
  • Kolacja: Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado: 3 liście kapusty pekińskiej, 100 g piersi kurczaka, 1/5 szklanki pokrojonego awokado (40 g), 1/2 małej papryki (75 g), mały ogórek (100 g), 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Kurczaka posyp przyprawami, zgrilluj na złoty kolor i pokrój w kostkę. Kapustę drobno posiekaj. Warzywa podziel na mniejsze cząstki. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, zieleninę i dopraw.

Dzień 7

  • Śniadanie: Owsianka z jeżynami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5  proc. tł. (330 g), 4 łyżki płatków owsianych (40 g), filiżanka jeżyn (150 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i kiełkami soi: cienka kromka chleba pełnoziarnistego (30 g), plasterek chudego twarogu (30 g), pół średniej papryki (100 g), kilka sztuk kiełków soi.
  • Obiad: Papryka faszerowana ryżem i warzywami: duża papryka (250 g), 2 łyżki ryżu brązowego (30 g – masa suchego), mała cebula (50 g), kilka łyżek bulionu, oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 2 łyżki startego parmezanu (25 g), zielenina, ulubione przyprawy, fasolka szparagowa (220 g).
  • Podwieczorek: 6 śliwek węgierek (250 g).
  • Kolacja: Zrazy wołowe: 100 g chudej wołowiny, pół małego kwaszonego ogórka (25 g), paseczek papryki czerwonej (15 g), 1/3 małej cebuli (15 g), łyżeczka musztardy (10 g), kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, liść laurowy. Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki: szklanka kapusty kwaszonej (250 g), 2 małe marchewki (100 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Wołowinę rozbij na cienki plaster, posyp przyprawami i posmaruj musztardą. Na końcu plastra ułóż paseczki papryki, ogórka, kawałki cebuli i zwiń ściśle. Przygotowany zraz duś do miękkości w bulionie z dodatkiem przypraw. Kapustę wymieszaj ze startą marchewką, dodaj sok z cytryny, zieleninę i dopraw.
Dieta po 40 roku życia może bardzo pomóc kobietom, które w okresie meopauzy przytyły i nie mogą sobie poradzić z nadmiarową wagą. Obniżona waga pozytywnie wpłynie na zdrowie, pod warunkiem, że ta dieta dla kobiet będzie stosowana zgodnie z zaleceniami i rozsądnie.
Małgorzata Kamińska,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające - najnowsze pytania

Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

Dieta proteinowa

Produkty wysokobiałkowe, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby, które ją stosują deklarują szybki ubytek zbędnych kilogramów przy jednoczesnym zachowaniu energii i dobrego samopoczucia. Dieta proteinowa została...

Diety odchudzające

Głodzenie się

Głodzenie się to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów odchudzania się. Głodówki są też metodą oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Niestety, długotrwałe głodzenie się może być niebezpieczne dla organizmu i...

Diety odchudzające

Dieta na płaski brzuch

Dieta na płaski brzuch charakteryzuje się obecnością dużej ilości warzyw i owoców będących źródłem błonnika. W diecie tej obecne są również zioła wspomagające proces trawienia. Oprócz specjalnej diety należy stosować ćwiczenia na płaski brzuch, by...

Diety odchudzające

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogenna to dieta bogata w tłuszcze oraz z niską zawartością węglowodanów, początkowo stosowana w leczeniu lekoopornej padaczki u dzieci. Dieta ketogenna zmniejsza częstość napadów padaczki, próbuje się ją również stosować w schorzeniach...

Diety odchudzające

Dieta cytrynowa

Dieta cytrynowa jest dietą, która ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn. Jednakże niektórzy stosują ją jako sposób na stracenie kilku kilogramów. Tymczasem, zbyt długi czas stosowania diety cytrynowej prowadzi do niedożywienia oraz efektu jojo. Dieta...

Diety odchudzające

Dieta bananowa

Dieta bananowa to bardzo prosty sposób na odchudzanie. W przeciwieństwie do innych diet odchudzających, nie wymaga liczenia kalorii i przestrzegania skomplikowanych zasad. Jej podstawą jest proste danie, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników...

Diety odchudzające

Dieta trzydniowa

Dieta trzydniowa to dieta odchudzająca, której głównym celem jest zniwelowanie nadmiernej wypukłości brzucha. Niewątpliwą zaletą tego programu odchudzającego jest fakt, iż trwa on tylko trzy dni, które zapewniają skuteczne pozbycie się nadmiaru tłuszczu,...

Diety odchudzające

Dieta Kliniki Mayo

Dieta opracowana w Klinice Mayo to dieta odchudzająca, oparta na dwóch produktach - jajkach i warzywach. Białko z jajek przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej spala się tłuszcz. Dieta Kliniki Mayo to również dieta oczyszczająca, gdyż wypijane w...

Diety odchudzające

Dieta 300 kcal

Dieta 300 kcal polega na przyjmowaniu w ciągu dnia pokarmów, które łącznie zawierają nie więcej niż 300 kcal. Organizm kobiety na same funkcje życiowe potrzebuje ok. 1400 kcal (w zależności od trybu życia i masy ciała może to być więcej). Jakakolwiek...

Diety odchudzające

Dieta Kekwicka

Dieta została opracowana przez naukowca Alana Kekwicka i jest swoistą modyfikacją diety Atkinsa i Kwaśniewskiego. Metoda odchudzająca Kekwicka polega na spożywaniu pokarmów bogatych w tłuszcze. Według jej twórcy może być stosowana przez tych, u których...