Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta trzustkowa

Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan zapalny trzustki zagraża życiu, dlatego też wymaga często hospitalizacji oraz stosowania specjalnej diety nieobciążającej tego narządu.

1. Schorzenia trzustki

Dieta trzustkowa

Wśród transplantacji organów jedną z wyższych pozycji, jeśli chodzi o częstotliwość przeprowadzania tego zabiegu jest przeszczep trzustki. Do rzadziej wykonywanych operacji zalicza się te wykonywane na płucach czy jelitach. Dużo częściej przeprowadza się zaś transplantacje wątro...

Trzustka w organizmie pełni ważne funkcje - wydziela enzymy, które w jelicie cienkim trawią białka, węglowodany i tłuszcze. Ponadto wytwarza hormony (insulinę i glukagon), które regulują poziom glukozy we krwi.

Wyróżnia się dwa rodzaje zapalenia trzustki - ostre i przewlekłe. Ostre zapalenie trzustki jest procesem odwracalnym. Jednakże toczący się stan zapalny może występować w postaci łagodnej obrzękowej, a także krwotocznej i ropnej oraz martwiczej. Podczas zapalenia trzustki mogą występować schorzenia innych narządów.

Do głównych przyczyn stanu zapalnego trzustki zaliczane są:
  • schorzenia dróg żółciowych,
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • przyjmowanie leków.

Do objawów ostrego zapalenia trzustki należą:

W schorzeniach trzustki istotną rolę w procesie leczenia odgrywa odpowiednia dieta.

2. Etapy diety trzustkowej

Dieta trzustkowa składa się z czterech etapów. Pierwszy etap polega na nieprzyjmowaniu żadnego posiłku przez 24 godziny, a więc stosowana jest dobowa głodówka. Następnie można posilić się sucharkami, kiełkami ryżu, płatkami owsianymi, popijając gorzką herbatą. Druga faza to spożywanie wyłącznie produktów zawierających duże ilości białka, a małe ilości tłuszczu, np. chudego sera, chudej ryby. W trzecim etapie dozwolone jest przyjmowanie pszennego pieczywa, gotowanych ziemniaków, warzyw, masła lub margaryny w codziennym jadłospisie. W tym etapie jadłospis wzbogaca się także o chude wędliny, mięsa czy sery. Czwarta – ostatnia faza diety trzustkowej, polega na stosowaniu diety łatwostrawnej, niskotłuszczowej. W tym etapie chory może indywidualnie dobierać produkty do swojej diety.

3. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki

Dieta u chorych po ostrym zapaleniu trzustki powinna być rozszerzana stopniowo. Poszczególne produkty spożywcze, potrawy oraz techniki przyrządzania potraw należy wprowadzać etapami. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna być łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza nasycone. Źródło tłuszczu stanowią: masło, śmietanka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy), żółtko jaj. Potrawy podaje się gotowane w wodzie lub na parze, stopniowo wprowadza się pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie, a także duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu. Nie wolno spożywać potraw smażonych, grillowanych, wędzonych oraz mięs z rożna. Do zagęszczania zup i sosów stosuje się zawiesinę z mąki i wody lub mleka. Nie wolno stosować zasmażek.

Produkty i potrawy wskazane w ostrym zapaleniu trzustki:

  • pieczywo pszenne, jasne, czerstwe,
  • drobne kasze (manna, jęczmienna, kuskus),
  • ryż, drobne makarony z niską zawartością jaj,
  • ziemniaki gotowane, purée,
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler, szparagi, dynia, szpinak, buraki, pomidory bez skórki,
  • owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, truskawki, maliny,
  • mleko 1,5%, chudy twaróg,
  • białko jaja, natomiast całe jajko jeden raz w tygodniu,
  • gotowane lub pieczone ryby (dorsz, morszczuk),
  • gotowany indyk lub pierś z kurczaka, królik, cielęcina,
  • masło, śmietanka,
  • oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
  • dżemy bez pestek.
  • Warzywa i owoce powinny być gotowane, starte lub podane w postaci soku lub musów.

Do przypraw i ziół, które można stosować po zapaleniu trzustki należą: sok z cytryny, sól, cukier, wanilia, cynamon, koperek zielony, natka pietruszki, majeranek.

Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych - najnowsze pytania

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta, uwzględniając...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory, choroby układu...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie hospitalizacji i...

Diety dla chorych

Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie szczególnie ciężko...

Diety dla chorych

Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na nadciśnienie lub...

Diety dla chorych

Dieta w kamicy nerkowej

Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać dolegliwości bólowe. Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na wytrącaniu się w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych. Należy do jednych z najczęstszych schorzeń układu...

Diety dla chorych

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Diety dla chorych

Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego dzisiaj stało się...

Diety dla chorych

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić o...