Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan zapalny trzustki zagraża życiu, dlatego też wymaga często hospitalizacji oraz stosowania specjalnej diety nieobciążającej tego narządu.

Spis treści:
  1. 1. Schorzenia trzustki
  2. 2. Etapy diety trzustkowej
  3. 3. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki

1. Schorzenia trzustki

Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje Odtwórz wideo
Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje Wśród transplantacji organów jedną z wyższych pozycji,...

Trzustka w organizmie pełni ważne funkcje - wydziela enzymy, które w jelicie cienkim trawią białka, węglowodany i tłuszcze. Ponadto wytwarza hormony (insulinę i glukagon), które regulują poziom glukozy we krwi.

Wyróżnia się dwa rodzaje zapalenia trzustki - ostre i przewlekłe. Ostre zapalenie trzustki jest procesem odwracalnym. Jednakże toczący się stan zapalny może występować w postaci łagodnej obrzękowej, a także krwotocznej i ropnej oraz martwiczej. Podczas zapalenia trzustki mogą występować schorzenia innych narządów.

Do głównych przyczyn stanu zapalnego trzustki zaliczane są:

  • schorzenia dróg żółciowych,
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • przyjmowanie leków.

Do objawów ostrego zapalenia trzustki należą:

W schorzeniach trzustki istotną rolę w procesie leczenia odgrywa odpowiednia dieta.

2. Etapy diety trzustkowej

Dieta trzustkowa składa się z czterech etapów. Pierwszy etap polega na nieprzyjmowaniu żadnego posiłku przez 24 godziny, a więc stosowana jest dobowa głodówka. Następnie można posilić się sucharkami, kiełkami ryżu, płatkami owsianymi, popijając gorzką herbatą. Druga faza to spożywanie wyłącznie produktów zawierających duże ilości białka, a małe ilości tłuszczu, np. chudego sera, chudej ryby. W trzecim etapie dozwolone jest przyjmowanie pszennego pieczywa, gotowanych ziemniaków, warzyw, masła lub margaryny w codziennym jadłospisie. W tym etapie jadłospis wzbogaca się także o chude wędliny, mięsa czy sery. Czwarta – ostatnia faza diety trzustkowej, polega na stosowaniu diety łatwostrawnej, niskotłuszczowej. W tym etapie chory może indywidualnie dobierać produkty do swojej diety.

3. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki

Dieta u chorych po ostrym zapaleniu trzustki powinna być rozszerzana stopniowo. Poszczególne produkty spożywcze, potrawy oraz techniki przyrządzania potraw należy wprowadzać etapami. Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna być łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza nasycone. Źródło tłuszczu stanowią: masło, śmietanka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy), żółtko jaj. Potrawy podaje się gotowane w wodzie lub na parze, stopniowo wprowadza się pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie, a także duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu. Nie wolno spożywać potraw smażonych, grillowanych, wędzonych oraz mięs z rożna. Do zagęszczania zup i sosów stosuje się zawiesinę z mąki i wody lub mleka. Nie wolno stosować zasmażek.

Produkty i potrawy wskazane w ostrym zapaleniu trzustki:

  • pieczywo pszenne, jasne, czerstwe,
  • drobne kasze (manna, jęczmienna, kuskus),
  • ryż, drobne makarony z niską zawartością jaj,
  • ziemniaki gotowane, purée,
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler, szparagi, dynia, szpinak, buraki, pomidory bez skórki,
  • owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, truskawki, maliny,
  • mleko 1,5%, chudy twaróg,
  • białko jaja, natomiast całe jajko jeden raz w tygodniu,
  • gotowane lub pieczone ryby (dorsz, morszczuk),
  • gotowany indyk lub pierś z kurczaka, królik, cielęcina,
  • masło, śmietanka,
  • oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
  • dżemy bez pestek.
  • Warzywa i owoce powinny być gotowane, starte lub podane w postaci soku lub musów.

Do przypraw i ziół, które można stosować po zapaleniu trzustki należą: sok z cytryny, sól, cukier, wanilia, cynamon, koperek zielony, natka pietruszki, majeranek.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

Zapalenie trzustki i drenaż torbieli

Dzień dobry! W 2011 roku przeszedłem zapalenie trzustki, po około 10 dniach wyszedłem ze szpitala w stanie dobrym i tak minął 1 rok, bez objawów i bez leczenia. W sierpniu 2012 dostałem bardzo silny, bolesny atak trzustki, szpital - Rozpoznanie: K85 Ostre...

+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Bóle brzucha i gazy po alkoholu ~:

Witam. Od pewnego czasu, ok. 3 lata, po alkoholu mecza mnie dokuczliwe bole brzucha, biegunka i niestety bardzo, ale to bardzo nieprzyjemne w swym aromacie gazy. Czy to normalne obiawy przychodzace z wiekiem? Czy to jakis problem z jelitami? Z gory dziekuje...

Artykuły Diety dla chorych

Diety dla chorych Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta,...

Diety dla chorych Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory,...

Diety dla chorych Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie...

Kolorowa wartość flawonoidów
Diety dla chorych Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Leczenie jedzeniem
Diety dla chorych Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego...

Nutridrink
Diety dla chorych Nutridrink

Nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych.

Diety dla chorych Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na...

Diety dla chorych Odżywianie przy zapaleniu trzustki

Po ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do dalszego wyniszczania trzustki. Jest to bardzo ważne, bo zapalenie trzustki może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego jeśli masz problemy z...

Diety dla chorych Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

pokaż 10 następnych