Soki

Soki to napoje powstałe z owoców lub warzyw. Bez nich nie może się obejść zdrowa dieta. Zarówno soki warzywne, jak i soki owocowe, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka chemiczna i podgrzewanie stosowane przy produkcji soku, negatywnie wpływają na jego wartość odżywczą. Niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy oraz zmieniają strukturę wody. Najzdrowsze ze wszystkich soków są tzw. soki jednodniowe, gdyż wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane w nich przez 4 (w przypadku soku owocowego) lub 10 godzin (w przypadku soku warzywnego). 

Spis treści:
  1. 1. Rodzaje soków 
  2. 2. Wpływ soków owocowych na zdrowie człowieka
  3. 3. Właściwości soków z warzyw

1. Rodzaje soków 

 

Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki można podzielić ze względu na:

  • rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
  • rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako „soki świeże”), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
  • obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
  • wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy). 

2. Wpływ soków owocowych na zdrowie człowieka

O tym, że soki są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych napojów:

  • sok pomarańczowy– dzięki zawartości antyoksydantu – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;
  • sok jabłkowy – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit; 
  • sok grejpfrutowy – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;
  • sok winogronowy – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy;
  • sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;
  • sok z wiśni – zdrowe soki to nie tylko soki z jabłek, pomarańczy czy grejpfrutów, właściwości zdrowotne ma także sok z wiśni, który łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
  • sok żurawinowy – zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

3. Właściwości soków z warzyw

Soki z warzyw są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki z warzyw mają następujące właściwości:

  • sok z marchwi – jest źródłem witaminy A i C, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
  • sok pomidorowy – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy;
  • sok z ziemniaków – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz fosfor, potas i siarkę, pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz normalizuje procesy metaboliczne;
  • sok ogórkowy – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem wapnią i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
  • sok z zielonej papryki – wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek;
  • sok  ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
  • sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
  • sok z dyni – regeneruje wątrobę. 

Pijąc soki owocowe i warzywne trzeba pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Ponadto, jeśli chcesz wiedzieć, co pić, by sobie nie zaszkodzić (np. zbyt dużą ilością cukrów), zawsze czytać informacje znajdujące się na opakowaniu. 

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Chemioterapia a picie soków ~:

biore chemie Cisplafirz 83/6 mg 500mm moge pic soki multiwitamina

pokaż 5 następnych

Artykuły Soki

Soki Soki przeciwdziałają zakażeniom bakteryjnym!

(...) wśród bakterii. Soki o działaniu przeciwbakteryjnym W tradycyjnej medycynie ludowej soki otrzymywane z wielu roślin ... óre często powodują zakażenia pęcherza oraz zatrucia pokarmowe. Soki o właściwościach leczniczych Z kolei rokitnik (Hippophae ... . W okresie jesienno-zimowym warto wzbogacić swoją dietę w soki wykazujące działanie przeciwbakteryjne, ponieważ zapobiegają...

Soki Soki owocowe dla dzieci

Soki owocowe uchodzą za niezwykle zdrowe, dlatego większość rodziców podaje je dzieciom niemal bez ograniczeń ... óry zmniejsza apetyt dziecka na bardziej wartościowe pod względem odżywczym jedzenie. Soki są kaloryczne, ale większość kalorii pochodzi ... nie być odpowiednio zbilansowana. Ponadto soki nie mają w sobie dużo witamin i składników odżywczych, mimo iż jest w nich sporo witaminy C, a niektóre soki są dodatkowo wzbogacone wapniem. Należy pamiętać, że duże spożycie...

Soki Soki na odchudzanie

(...) órych można spożywać niemal wyłącznie soki stają się coraz bardziej popularne. Czy jest to dobry sposób na schudnięcie ... świeże soki. Najlepsze owoce i warzywa na sok to: seler, marchew, kapusta, jabłka, żurawina, ananas, szpinak, burak oraz...

Ekologiczne soki Odtwórz wideo
Soki Ekologiczne soki

(...) ój uwielbiany przez każdego. Soki działają orzeźwiająco, gaszą pragnienie oraz są cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Czym różnią się soki kupowane w kartonach od ekologicznych? Niektóre produkty znajdujące się ... koncentratem. Najzdrowsze soki to te, które można przygotować w domu. Nie zawierają cukru i konserwantów,...

Warzywa Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Ekologiczny sok pomidorowy ma znacznie większą wartość odżywczą. Spożywanie soku pomidorowego dostarcza organizmowi wielu cennych składników: polifenoli, likopenu, potasu oraz witamin.

Napoje a dieta
Piramida żywienia na diecie Napoje a dieta

(...) Unikaj wód smakowych, które oprócz cukru zawierają sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Soki i napoje ... dziennej dawki kalorii. Takie soki zawierają witaminy z owoców, cząsteczki włókna pokarmowego, czyli błonnika, a także ... to jednak soki kartonowe z dodatkiem cukru lub innych słodzików, a ponadto produkowane z koncentratów. Podnoszą poziom cukru ... ! Najlepsze podczas diety odchudzającej są soki bogate w witaminę C: z cytrusów, czarnej porzeczki lub aronii,...

Warzywa Jedz więcej surowych warzyw!

(...) do zamrażarki. Pij świeżo wyciskane soki Soki warzywne i owocowe przynoszą najwięcej korzyści, gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj soków, które...

Leki Czym popijać leki?

(...) reagują leki, takie jak: fluorouracyl, erytromycyna, metotreksat, ampicylina czy penicylina. Dodatkowo niektóre...

Warzywa Właściwości lecznicze marchwi

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości. Z czego składa się...

Warzywa Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

(...) najczęściej spożywanym warzywem zarówno w postaci gotowanej, jak również surowej (sałatki, surówki, soki). Badanie ... średnio ok. 80 mg/kg, w keczupie – ok. 130 mg/kg, a w koncentracie pomidorowym przekracza 300 mg/kg. Soki...

pokaż 10 następnych