Trwa ładowanie...

Zielone ziemniaki są toksyczne. Nie jedz ich

Avatar placeholder
26.06.2019 08:37
Zielone skórka na ziemniakach zawiera toksyczną solaninę
Zielone skórka na ziemniakach zawiera toksyczną solaninę (123rf.com)

Ziemniaki są jednymi z najchętniej kupowanych warzyw. Można śmiało założyć, że większość z nas przechowuje je w domu. Trzeba jednak uważać, bo pod wpływem światła ziemniaki mogą zielenieć. Takich pod żadnym pozorem nie można spożywać.

1. Trujące zielone ziemniaki

Nieprawidłowo przechowywane ziemniaki mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Wiosną źle przechowywane ziemniaki z poprzedniego roku zaczynają kiełkować, a właśnie w kiełkach i łupinach gromadzi się najwięcej solaniny.

Solanina może też gromadzić się w młodych ziemniakach, które są wystawione na działanie promieniowania słonecznego. Zaczynają one wtedy zielenieć. Może się wydawać, że wystarczy umyć ziemniaki i odciąć brzydkie części. To jednak nie zawsze pomaga. Kiełkująca lub zielona bulwa nie nadaje się do spożycia.

Solanina chroni ziemniaka przed bakteriami i owadami. Jest też trująca dla człowieka. Najwięcej tej toksycznej substancji znajduje się w skórce. Niektórzy radzą, żeby takiego zazielenionego ziemniaka obierać do momentu, aż usuniemy wszystkie podejrzanie części. Jeśli jednak solaniny jest wyjątkowo dużo, może być obecna w środku ziemniaka i nie da się jej całkowicie usunąć. Lepiej więc nie ryzykować.

Zobacz film: "Jak wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach?"

Czy zatrucie solaniną jest groźne?

2. Zatrucie solaniną z ziemniaków

Objawy zatrucia solaniną pojawiają się zwykle po 7-20 godzinach od momentu zjedzenia ziemniaków. Niektóre z symptomów mogą pojawiać się szybciej. Zaliczamy do nich wymioty, gorączkę, bóle głowy, zaburzenia świadomości, omamy i halucynacje. Objawy znikają zwykle po ok. 24 godzinach.

Jeśli stężenie solaniny we krwi jest wysokie, może pojawić się tachykardia, sztywność karku, a także częściowy paraliż. W skrajnych przypadkach dochodzi nawet do śpiączki.

Solanina może gromadzić się w sercu, nerkach i wątrobie. Dla człowieka toksyczna dawka solaniny wynosi ok. 3-6 mg na kg masy ciała.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze