8 z 12Całkowita rezygnacja z tłuszczów
Wielu pacjentów z hipercholesterolemią rezygnuje ze wszystkich produktów zawierających tłuszcz. Trzeba pamiętać, że należy unikać tłuszczów trans oraz tłuszczów przetworzonych. Największym źródłem tłuszczów trans są wypieki i ciasta. Nie wolno jednak zapominać, że ludzki organizm potrzebuje tzw. „zdrowych tłuszczów”. Tłuszcze korzystne dla zdrowia mogą pochodzić z takich produktów jak awokado, oliwa z oliwek, migdały.
Bardzo ważne jest również dostarczanie kwasów omega-3, których najcenniejszym źródłem są ryby np. śledzie, makrela, czy łosoś dorsz, flądra, sola, morszczuk czy halibut. Zdrowe kwasy omega-3 występują także w orzechach włoskich.
Naturalną bronią w walce z wysokim cholesterolem mogą być również rośliny strączkowe. Dobrym rozwiązaniem będzie zatem jedzenie grochu, ciecierzycy czy soczewicy.