5 z 6Niedobór magnezu
Pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu depresji. Ma wpływ na zwiększoną produkcję dopaminy i serotoniny. Równocześnie ogranicza wydzielanie hormonu stresu.
Związek między hipomagnezemią, czyli stanem obniżonego poziomu magnezu w organizmie człowieka, a depresją został udowodniony przez naukowców. W 2009 r. norwescy badacze przeprowadzili badanie z udziałem ponad 5,7 tys. osób chorych na depresję i zmagających się ze stanami lękowymi. Naukowcy zaczęli podawać im magnez. Po zakończeniu badania doszli do wniosku, że ten pierwiastek poprawia zdrowie psychiczne. Ponadto stwierdzili, że poziom magnezu w płynie mózgowo-rdzeniowym chorych na depresję był niższy niż u osób zdrowych.
Jeśli chcemy zadbać o prawidłowy poziom tego składnika mineralnego w organizmie, powinniśmy jeść takie produkty jak migdały i pestki dyni, awokado i banany. Warto wprowadzić do menu otręby i produkty z pełnych zbóż. Magnez znajdziemy też w fasoli.
Zobacz też: Popularne serki. Mogą zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie