5 potraw, które podniosą poziom żelaza w organizmie. Koniec ze zmęczeniem i osłabieniem
Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów w diecie człowieka. Jego niedobór może prowadzić do przewlekłego zmęczenia, osłabienia, anemii i pogorszenia funkcji poznawczych. Dietetyczka Liudmyla Palamarchuk zwraca uwagę, że jednym z najlepszych naturalnych źródeł dobrze przyswajalnego żelaza hemowego są podroby, w szczególności wątróbka. Oto pięć prostych i zdrowych potraw, które pomogą utrzymać prawidłowy poziom żelaza.
W tym artykule:
Wątróbka wieprzowa z kaszą gryczaną i warzywami
Wątróbka wieprzowa to prawdziwa bomba żelaza hemowego, a kasza gryczana zawiera żelazo niehemowe. Unikaj dodawania nabiału, ponieważ może on ograniczyć wchłanianie żelaza.
Składniki:
wątróbka wieprzowa,
cebula,
marchewka,
kasza gryczana,
przecier pomidorowy.
Czerwona soczewica. Dlaczego warto ją jeść
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść i ugotuj, soląc pod koniec gotowania. Cebulę i marchewkę podsmaż na patelni, dodaj wątróbkę, trochę bulionu i przecier pomidorowy. Duś całość przez kilka minut. W osobnym garnku ugotuj kaszę gryczaną i połącz ją z duszoną wątróbką.
Wątróbka drobiowa z papryką i pomidorami
Wątróbka z kurczaka lub wołowa zawiera dobrze przyswajalne żelazo. Podawaj ją z papryką i pomidorami – witamina C znacznie zwiększa przyswajalność żelaza.
Składniki:
wątróbka drobiowa lub wołowa,
czerwona papryka,
pomidory,
cebula,
przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Podsmaż wątróbkę z cebulą na złoty kolor. Dodaj pokrojone warzywa i duś razem do miękkości. Podawaj na ciepło jako danie główne.
Stek z cielęciny z brokułami
Cielęcina to kolejne świetne źródło żelaza hemowego, a brokuły dostarczają cennej witaminy C. Unikaj picia herbaty lub kawy zaraz po posiłku, ponieważ zawarte w nich taniny ograniczają przyswajanie żelaza.
Składniki:
stek z cielęciny,
brokuły,
oliwa z oliwek,
przyprawy.
Przygotowanie:
Zamarynuj mięso na godzinę, a następnie piecz przez 45–50 minut w temperaturze 180°C. Brokuły ugotuj na parze przez 3–4 minuty i od razu zanurz w zimnej wodzie, aby zachowały kolor i chrupkość.
Sałatka z owoców morza
Owoce morza, zaraz po wątrobie i czerwonym mięsie, są jednym z najlepszych źródeł żelaza. Dodatek soku z cytryny wspiera jego wchłanianie.
Składniki:
mix owoców morza (krewetki, kalmary),
rukola lub szpinak,
płatki migdałów,
sos z majonezu, soku z cytryny i czosnku.
Przygotowanie:
Podsmaż delikatnie owoce morza. Na talerzu ułóż zieleninę, dodaj owoce morza i migdały. Polej przygotowanym sosem i udekoruj plasterkami cytryny.
Gulasz warzywny z soczewicą
Soczewica jest najbogatszym roślinnym źródłem żelaza niehemowego. Gotując ją z pomidorami i papryką, tworzysz środowisko kwaśne, które wspomaga wchłanianie.
Składniki:
czerwona soczewica,
pomidory,
papryka,
czosnek,
przyprawy.
Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój wszystkie warzywa, podsmaż z czosnkiem, dodaj soczewicę i niewielką ilość wody. Duś, aż do miękkości.
Pokonaj niedobory
Dieta bogata w żelazo to nie tylko sposób na walkę z anemią, ale i na zwiększenie energii oraz poprawę odporności. Wybieraj produkty bogate w żelazo hemowe (mięso, wątróbka, owoce morza) i łącz je z witaminą C, unikając przy tym produktów mlecznych oraz napojów z kofeiną tuż po posiłku.
Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór żelaza, skonsultuj się z lekarzem i wykonaj odpowiednie badania.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.