Alkohol a zdrowie

Napoje alkoholowe to przede wszystkim puste kalorie, czyli poza energią nie dostarczają organizmowi żadnych cennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.

Ze spalania w organizmie 1 g alkoholu etylowego uzyskujemy aż 7 kcal. Alkohol prawie w całości rozkładany jest w wątrobie, a do jego przemiany wykorzystywany zostaje zgromadzony tam glikogen, czyli nasz magazyn energii, co obniża poziom cukru we krwi i wzmaga apetyt. Tak więc pijąc alkohol, więcej jemy.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zalety czerwonego wina

Słabe wino też dobre

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu, tzn. plasującym się na 10%, mogą być zdrowsze. Lekkie...

Nie znaczy to jednak, że lampka czerwonego wina nie wpływa na nasz organizm pozytywnie. Weźmy dla przykładu Francję i Włochy. Dlaczego we Francji, gdzie spożycie np. masła jest duże, umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca jest mała? Ta anomalia nazwana została paradoksem francuskim i przez szereg lat nie znajdowała wytłumaczenia.

Najnowsze badania wykazały, że za dobroczynne cechy wina odpowiadają przede wszystkim flawonoidy, czyli związki polifenolowe, wśród których najważniejszą rolę pełnią kwercetyna resweratrol, katechina i epigallokatechina. Zmniejszają one tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen. Jednocześnie polifenole skutecznie hamują niebezpieczne reakcje wolnorodnikowe, mogą zmniejszać również utlenianie cholesterolu LDL i tym samym zapobiegać niekorzystnym reakcjom miażdżycowym.

Właściwości korzystne dla zdrowia wykazuje przede wszystkim wino czerwone, białe nie posiada takich właściwości. Wynika to z faktu, że w procesie fermentacji wina czerwonego wykorzystuje się nie tylko miąższ owoców, ale również cenne skórki będące najważniejszym źródłem resweratrolu i kwercetyny. Łączna zawartość polifenoli jest aż dziesięciokrotnie wyższa w winach czerwonych niż w winach białych.

Musimy zdawać sobie sprawę, że istotną rolę w prozdrowotnych właściwościach wina odgrywa „kultura” jego picia. We Włoszech i na południu Francji pija się niewielkie ilości wina, regularnie, głównie do posiłku spożywanego bez pośpiechu. Chętnie też spożywa się duże ilości owoców i warzyw, raczej małe ilości chudego mięsa, a do gotowania używa się dużo oliwy z oliwek. Z kolei w północnej Europie oraz w Ameryce Północnej alkohol pije się głównie dla jego właściwości odurzających! Wypijając jednocześnie całotygodniową porcję wina, pozbawiamy się ochrony antyoksydantów (przeciwutleniaczy) przez 80% czasu najbliższego tygodnia. Podstawą jest więc umiarkowane picie wina.

Umiarkowane picie alkoholu

Dziennie nie powinno się przekraczać dawki 200–300 ml (przeciętnie 25–35 g czystego alkoholu). W Unii Europejskiej za rozsądną granicę uważa się 2–3 kieliszki czerwonego wina dziennie dla kobiet i 3–4 kieliszki dla mężczyzn. W dawce wyższej wino przestaje być lekarstwem, a staje się trucizną. Należy też pamiętać o tym, że wszystkie inne alkohole nie mają już żadnych, porównywalnych z winem wartości prozdrowotnych, a tylko cechy szkodliwe.

 Dla osób, które ze względów zdrowotnych w ogóle nie powinny pić alkoholu, zostają jeszcze soki z czerwonych winogron, które mają podobne właściwości prozdrowotne i profilaktyczne jak wino.

mgr Ilona Cieślak, ponad rok temu

Bibliografia

  • Lindenmeyer J. Ile możesz wypić? O nałogach i ich leczeniu, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2007, ISBN 978-83-7489-296-4
  • Ball S., Toksykologia żywności bez tajemnic, Medyk, Warszawa 1998, ISBN 83-87340-55-3
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8

Alkohole

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Alkohole
Alkohole

Naturalne lekarstwa na kaca

Naturalne lekarstwa na kaca

i dodać plasterek cytryny. Gwarantujemy, że napój z imbiru szybko stawia na nogi i niweluje problemy z żołądkiem. Zobacz także: Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Alkohole

Poznaj mity na temat kaca

Poznaj mity na temat kaca

wypitego alkoholu. Wino to najłagodniejszy wybór Fakt: Czerwone wino zawiera taninę, która u niektórych osób powoduje ból głowy. Słodowe alkohole

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Alkohole

Upij się choćby raz, a...

Coraz młodsze nastolatki sięgają po alkohol, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jest to tym bardziej niepokojące, gdyż to właśnie mózg młodych ludzi, będący w ciągłym rozwoju, cierpi najmocniej wskutek picia. Okazuje się, że alkohol wpływa w największej...

Alkohole

Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Masz własną teorię dotyczącą tego, które alkohole wywołują najgorszego kaca? Jasne, wiedza poparta doświadczeniem jest bardzo cenna, jednak my (...) mamy naukowe dowody. Zanim wyruszysz na imprezę sprawdź, które alkohole...

Alkohole

Wino z winogron - właściwości, przepis

Winogrona są cenione za swoje właściwości zdrowotne. Wino przygotowywane z winogron jest alkoholem znanym i cenionym od wieków. Przepis na wino z winogron jest bardzo prosty, a lista składników wydaje się łatwo dostępna. Bazą do wina z winogron są oczywiście...

Alkohole

Szampan na zdrowie. Zdrowotne korzyści musującego wina

Szampan na zdrowie. Zdrowotne korzyści musującego wina

Sylwester bez toastu lampką szampana o północy nie byłby kompletny. Okazuje się, że musujący napój ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Szampan poprawia pamięć, ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na serce. Poznaj zdrowotne korzyści z picia szampana....

Alkohole

Niemal każdy dorosły Polak pije alkohol, ale nie wie jak dużo

95 procent dorosłych Polaków pije alkohol. Jednocześnie prawie taka sama liczba osób nie wie, ile go spożywa. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu „Czego Polacy o alkoholu nie wiedzą?". W badaniu, wykonanym na zlecenie Związku Pracodawców Polski...

Alkohole

Właściwości nalewek

Od pewnego czasu spożywanie wina w umiarkowanej ilości uchodzi za dobry nawyk. Nawet lekarze przyznają, że wino, zwłaszcza czerwone, zmniejsza ryzyko zawału serca i wpływa korzystnie na stan zdrowia. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że bardzo...