Alkohol a zdrowie

Napoje alkoholowe to przede wszystkim puste kalorie, czyli poza energią nie dostarczają organizmowi żadnych cennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.

Ze spalania w organizmie 1 g alkoholu etylowego uzyskujemy aż 7 kcal. Alkohol prawie w całości rozkładany jest w wątrobie, a do jego przemiany wykorzystywany zostaje zgromadzony tam glikogen, czyli nasz magazyn energii, co obniża poziom cukru we krwi i wzmaga apetyt. Tak więc pijąc alkohol, więcej jemy.

1. Zalety czerwonego wina

Słabe wino też dobre
Słabe wino też dobre

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu,...

zobacz galerię

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nie znaczy to jednak, że lampka czerwonego wina nie wpływa na nasz organizm pozytywnie. Weźmy dla przykładu Francję i Włochy. Dlaczego we Francji, gdzie spożycie np. masła jest duże, umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca jest mała? Ta anomalia nazwana została paradoksem francuskim i przez szereg lat nie znajdowała wytłumaczenia.

Najnowsze badania wykazały, że za dobroczynne cechy wina odpowiadają przede wszystkim flawonoidy, czyli związki polifenolowe, wśród których najważniejszą rolę pełnią kwercetyna resweratrol, katechina i epigallokatechina. Zmniejszają one tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen. Jednocześnie polifenole skutecznie hamują niebezpieczne reakcje wolnorodnikowe, mogą zmniejszać również utlenianie cholesterolu LDL i tym samym zapobiegać niekorzystnym reakcjom miażdżycowym.

Właściwości korzystne dla zdrowia wykazuje przede wszystkim wino czerwone, białe nie posiada takich właściwości. Wynika to z faktu, że w procesie fermentacji wina czerwonego wykorzystuje się nie tylko miąższ owoców, ale również cenne skórki będące najważniejszym źródłem resweratrolu i kwercetyny. Łączna zawartość polifenoli jest aż dziesięciokrotnie wyższa w winach czerwonych niż w winach białych.

Musimy zdawać sobie sprawę, że istotną rolę w prozdrowotnych właściwościach wina odgrywa „kultura” jego picia. We Włoszech i na południu Francji pija się niewielkie ilości wina, regularnie, głównie do posiłku spożywanego bez pośpiechu. Chętnie też spożywa się duże ilości owoców i warzyw, raczej małe ilości chudego mięsa, a do gotowania używa się dużo oliwy z oliwek. Z kolei w północnej Europie oraz w Ameryce Północnej alkohol pije się głównie dla jego właściwości odurzających! Wypijając jednocześnie całotygodniową porcję wina, pozbawiamy się ochrony antyoksydantów (przeciwutleniaczy) przez 80% czasu najbliższego tygodnia. Podstawą jest więc umiarkowane picie wina.

2. Umiarkowane picie alkoholu

Dziennie nie powinno się przekraczać dawki 200–300 ml (przeciętnie 25–35 g czystego alkoholu). W Unii Europejskiej za rozsądną granicę uważa się 2–3 kieliszki czerwonego wina dziennie dla kobiet i 3–4 kieliszki dla mężczyzn. W dawce wyższej wino przestaje być lekarstwem, a staje się trucizną. Należy też pamiętać o tym, że wszystkie inne alkohole nie mają już żadnych, porównywalnych z winem wartości prozdrowotnych, a tylko cechy szkodliwe.

 Dla osób, które ze względów zdrowotnych w ogóle nie powinny pić alkoholu, zostają jeszcze soki z czerwonych winogron, które mają podobne właściwości prozdrowotne i profilaktyczne jak wino.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!