6 z 9Miód
Mówi się, że miód zwalcza niektóre bakterie lepiej niż antybiotyk. Hipokrates, uznawany za ojca medycyny, żył 111 lat i ponoć zawdzięczał długowieczność regularnemu spożywaniu miodu. Choć współczesne badania nie potwierdzają związku miodu z długowiecznością, to i tak posiada on wiele cennych dla zdrowia właściwości i warto włączyć go do codziennej diety.
Miód wzmacnia serce, odżywia mózg (zawiera glukozę, która jest paliwem dla szarych komórek), goi rany i koi nerwy. Enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów mają duże znaczenie w walce z przeziębieniem i problemami z gardłem.
Ponadto nadtlenek wodoru, który zawarty jest w miodzie, jest substancją o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znany jest jako woda utleniona. Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe oraz leczy schorzenia wątroby.
Przeczytaj także: Dodaj do herbaty. Na zawsze zapomnisz o grypie i przeziębieniu