BIOy™

BIOy™ to unikalne szczepy drożdży, niedostępne do tej pory na rynku. Ich wytwarzaniem zajmuje się zespół wyjątkowych naukowców, pracownikow Katedry Mikrobiologii i Biochemii Uniwerytetu Śląskiego w Katowicach oraz studentow mikrobiologii.

Produkty BIOy™ skierowane są przede wszystkim do miłośników piwa. Otwierają one drogę do rozwoju ich indywidualnych i przez to oryginalnych wyrobów, poczynając od domowego piwowarstwa, a kończąc na browarach komercyjnych. Siłą napędową zespołu jest zaangażowanie i wiara jaką wkładają w zrozumienie dążeń klientów do osiągniecia doskonałości (wytwarzanego przez nich piwa). Jak sami wskazują gdyby nie ta pasja, bylibyśmy po prostu jeszcze jednym z wielu producentów drożdży.

Rynek piwa Craft (piwa rzemieślnicze) rozwija się na całym świecie. Na przyklad w USA browary Craft produkują jedno na każde 10 sprzedanych piw. W Europie liczba małych, lokalnych browarow wzrosła o 73 proc. w latach 2010/2015.

Drożdże dostępne aktualnie na rynku są znormalizowane i dostosowane do masowej produkcji piwa. Craft browarnicy specjalizują sie w piwach o niepowtarzalnym smaku. A ponieważ drożdże w dużym stopniu przyczyniają się do smaku osiąganego przez piwo, browarnicy stają często przed dylematem: używać drożdży przeznaczonych do masowej produkcji czy też samodzielnie zająć się wyodrębnianiem ich indywidualnych szczepów. Produkty oferowane przez BIOy™ pozwalają browarnikom skupić się na produkcji piwa, pozostawiając wyodbrębnianie unikalnych szczepów drożdży oraz ich bankowanie naukowcom.

Głównym celem twórców BIOy™ jest zapewnienie każdemu klientowi, bez wzgledu na jego wielkość, unikalnego szczepu drożdży o najwyższej jakości. Model ten umożliwia nadanie każdemu z produktów spersonalizowanego charakteru, czyli pozwala uzyskać szczep drożdży odokładnie takich właściwościach, których oczekuje klient. Jest to możliwe dzięki temu, że BIOy™ ciągle udoskonala proces identyfikacji szczepów drożdży pozsykanych ze źródeł naturalnych, a następnie produkuje je w sposób ekologiczny w warunkach laboratoryjnych.

Metody produkcyjne firmy skupiają się na dostarczaniu świeżych drożdży dzień przed warzeniem, oszczędzając klientowi czas oraz problemów z utrzymaniem kultury drożdży do dnia warzenia. Specjaliści używają specjalistycznych bioreaktorów drożdży, zawierających specyficzne medium, które pozwala drożdżom potem szybciej dostosować sie do środowiska fermentacji. Efekt to mozliwość zmniejszenia czasu opóźnienia fermentacji początkowej drożdży. Proces ten trwa około tygodnia.

Według prognoz światowy rynek piwa w kontekście sprzedaży do 2020 roku może wygenerować nawet około 688,4 mld USD. To ogromny potencjał do wykorzystania. Ale dzisiejsze przemysłowe drożdże używane do produkcji piwa, wina, chleba, biopaliw, pochodzą z zaledwie kilku starożytnch szczepów.

W wyniku wysycenia w ciągu ostatnich lat rynek piwa zmierza w stronę unikalnego smaku, co czyni odnoge Craft perspektywiczną. Dodatkowym motorem wzrostu popularności piwa wytworzonego przez lokalnych Craft browarników jest także aspekt społeczny – zgodnie z hasłem kupując lokalne produkty wspomagamy wzrost naszego najbliższego środowiska.

Teraz i Ty możesz osiągnąć indywidualny i unikalny profil aromatu stosując wyspecjalizowane szczepy drożdży z wytwarzane przez BIOy przeznaczone specjalnie dla Ciebie! Dlaczego BIOy? Bo jest to dar Matki Natury dla nas. I właśnie dlatego!

Artykuł zewnętrzny

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!