Boczniaki w maślanej rosie

Danie pełne wartości odżywczej. Boczniaki w odróżnieniu od grzybów ściółkowych wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały, że ich regularne spożycie podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać niektóre rodzaje nowotworów, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi.

Składniki:

  • 600 g boczniaków,

  • mała cebula,
  • 3 łyżki oleju,

  • 10 kromek bułki,

  • 4 dag masła,

  • pęczek natki pietruszki lub zielonego kopru,

  • sól, pieprz.


Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Przechowywanie grzybów
Przechowywanie grzybów

Przechowywanie grzybów wbrew pozorom jest bardzo istotne, bo bardzo łatwo stają się one siedliskiem bakterii....

zobacz galerię

Sposób przygotowania:

Umyte, suche boczniaki pokroić w paski o szerokości 2 cm. Grzyby z drobno posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 4-5 minut, osolić, oprószyć pieprzem, dodać masło. Podawać na wygrzanym półmisku z kromkami bułki. Posypać posiekaną natką pietruszki.


Komentarz:

Dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych posiłek chroni komórki organizmu przed starzeniem się i uszkodzeniami. Pietruszka to dobre źródła witaminy A, w połączeniu z masłem i oliwą witamina A staje się w pełni dostępna dla organizmu i znacząco poprawia jakość i ostrość widzenia szczególnie w ciemności.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 280,3 kcal
Białka 8,7 g
Tłuszcze 19,6 g
Cholesterol 24,8 mg
Węglowodany 23,1 g
Błonnik 5,6 g
Witamina C 38,2 mg
Witamina A 221,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!