Boczniaki w maślanej rosie

Danie pełne wartości odżywczej. Boczniaki w odróżnieniu od grzybów ściółkowych wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały, że ich regularne spożycie podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać niektóre rodzaje nowotworów, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi.

Składniki:

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

  • 600 g boczniaków,

  • mała cebula,
  • 3 łyżki oleju,

  • 10 kromek bułki,

  • 4 dag masła,

  • pęczek natki pietruszki lub zielonego kopru,

  • sól, pieprz.

Przechowywanie grzybów

Przechowywanie grzybów wbrew pozorom jest bardzo istotne, bo bardzo łatwo stają się one siedliskiem bakterii. Odpowiedni pojemnik służący do ich magazynowania...

Sposób przygotowania:

Umyte, suche boczniaki pokroić w paski o szerokości 2 cm. Grzyby z drobno posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 4-5 minut, osolić, oprószyć pieprzem, dodać masło. Podawać na wygrzanym półmisku z kromkami bułki. Posypać posiekaną natką pietruszki.


Komentarz:

Dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych posiłek chroni komórki organizmu przed starzeniem się i uszkodzeniami. Pietruszka to dobre źródła witaminy A, w połączeniu z masłem i oliwą witamina A staje się w pełni dostępna dla organizmu i znacząco poprawia jakość i ostrość widzenia szczególnie w ciemności.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 280,3 kcal
Białka 8,7 g
Tłuszcze 19,6 g
Cholesterol 24,8 mg
Węglowodany 23,1 g
Błonnik 5,6 g
Witamina C 38,2 mg
Witamina A 221,2 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Nadziewane jajka

Nadziewane jajka

Świetnym pomysłem na elegancką i smaczną przystawkę są faszerowane warzywami lub pastą jajka.

Przystawki

Ser z grilla

Ser z grilla

Pyszny, grillowany ser w panierce jest smacznym źródłem energii i dobrym pomysłem na ciekawą przekąskę.

Przystawki

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce Zielone szparagi nadadzą każdej sałatce żywy kolor!