Przechowywanie grzybów (WIDEO)
Metody przechowywania grzybów
Przechowywanie grzybów wbrew pozorom jest bardzo istotne, bo bardzo łatwo stają się one siedliskiem bakterii. Odpowiedni pojemnik służący do ich magazynowania to więc podstawa. Chcąc uniknąć zatrucia grzybami warto zatem odpowiednio je przechowywać.
Psuciu się grzybów sprzyja wkładanie ich do plastikowej torby. W takim opakowaniu pozbawione dostępu powietrza, w wilgotnym środowisku ulegają one bowiem zaparzeniu się i mogą stać się siedliskiem bakterii. Wybierając się zatem na grzybobranie należy więc wyposażyć się w przewiewne koszyki wiklinowe lub łubianki. Trzeba także pamiętać, że zebranych okazów nie można zbyt długo przechowywać, nawet jeśli są one umieszczone w lodówce. Nie wolno ich również zamrażać i rozmrażać. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc przygotowanie ich do spożycia jeszcze tego samego dnia, czyli tuż po ich zebraniu. Warto wiedzieć także, że surowe grzyby, mimo że są jadalne także mogą powodować niebezpieczne zatrucia.
Jak zatem przechowywać grzyby, by nie narazić się na zatrucie?