Zatrucia grzybami

Podział grzybów trujących to dolegliwości pokarmowe, które powstają po zjedzeniu toksycznych, starych lub trujących roślin. Objawy zatrucia grzybami pojawiają się zaraz po zjedzeniu produktów i towarzyszą im: bóle brzucha, powiększenie źrenic, zwolnienie akcji serca oraz wymioty. Leczenie dolegliwości pokarmowych polega na przyjmowaniu odpowiednich leków i płukaniu żołądka. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym konieczna jest natychmiastowa hospitalizacja pacjenta.

1. Wpływ grzybów na zdrowie

Wiele grzybów jadalnych jest podobnych do grzybów trujących. Niedoświadczeni zbieracze mogą łatwo się pomylić. Dlatego przed zatruciem się grzybami może nas uchronić albo bardzo dobra znajomość grzybów, albo zbieranie gatunków powszechnie znanych. Długoletni zbieracze doskonale wiedzą, że nie należy zbierać grzybów, które mają białe lub pomarańczowe blaszki pod kapeluszem. I my też pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym.

Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości odżywczych. Składają się z dużej ilości wody i małej niepełnowartościowego białka, które niestety nie jest trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. To powoduje, że są ciężkostrawne i nie należy ich podawać niemowlętom, małym dzieciom oraz osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone w tłuszczu mogą zaostrzyć zapalenie trzustki lub pęcherzyka żółciowego.

Bakteryjne zakażenie przewodu pokarmowego może być spowodowane zjedzeniem nieświeżej potrawy z grzybów. Również zatrucia i ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą spowodować niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka wiązkowa, pieprznik, kustrzebka, mleczaj, borowik szatański, olszówka, tęgoskór pospolity, gąska. Zaczyna się on nagle po 3-5 godzinach od zjedzenia grzybów i objawia się wymiotami, nudnościami, biegunką i bólami brzucha. W ciągu 24-48 godzin choroba zwykle ustępuje.

Jeśli masz dolegliwości brzuszne po spożyciu grzybów, zawsze zgłoś się do lekarza. Ten skieruje cię do szpitala, gdzie przeprowadzą płukanie żołądka, podadzą węgiel aktywowany i uzupełnią płyny.

2. Objawy zatrucia grzybami

Zespół muskarynowy może powstać po zjedzeniu lejkówek, strzępiaków i olszówek. Jego objawy to zlewne poty, ślinotok, zwężone źrenice, bóle brzucha, zwolniona akcja serca i obfite wymioty. Objawy te, nawet nieleczone, ustępują po 8-10 godzinach.

Choroba nie powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Plamiste iczerwone muchomory powodują pobudzenie psychoruchowe oraz suchość w ustach, temperaturę ciała podwyższoną do 40°C, rozszerzenie źrenic, halucynacje i małe objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego. Pierwsza pomoc przy takim zatruciu polega na płukaniu żołądka i podaniu węgla aktywowanego.

Czernidlak pospolity to grzyb, który powoduje szczególne objawy zatrucia. Początkowo zjedzenie go wywołuje mały nieżyt żołądkowo-jelitowy. Jeśli w najbliższym czasie, nawet po 2-3 dniach, dojdzie do spożycia alkoholu etylowego, to spowoduje to uderzenia gorąca, zaczerwienienie twarzy, kołatanie serca, pulsowanie krwi w głowie, wzrost ciśnienia krwi. Pierwsza pomoc polega na płukaniu żołądka, podaniu dożylnie witaminy C i żelaza.

Ogólnie rzecz ujmując, zatrucia powstają po zjedzeniu grzybów, których trucizny działają na organizm człowieka. Przy podejrzeniu, że mogło dojść do zatrucia należy sprowokować wymioty. Jeśli to możliwe, warto wykonać płukanie żołądka. Następnie należy przyjąć duże ilości węgla aktywowanego. Każda osoba, która zatruła się grzybami powinna znaleźć się w szpitalu na obserwacji.

Najgroźniejszym dla nas grzybem jest muchomor sromotnikowy. W wyglądzie przypomina czubajkę kanię i gąskę zieloną, co często powoduje omyłkowe jego zbieranie. Jest on niebezpieczny, gdyż zawiera mnóstwo toksyn. Po 6-24 godzinach występują pierwsze objawy zatrucia i są to wymioty, nudności, bóle brzucha, biegunka. Trwają one 1-2 dni. Kolejnym objawem jest żółtaczka, która jest spowodowana uszkodzeniem wątroby. Zatrucia sromotnikami często kończą się śmiercią – 11-40%, gdyż objawy są późne. Pierwsza pomoc to płukanie żołądka. Przy zatruciu sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.



 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Grzyby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Grzyby
Grzyby

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 ... , jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi...

Grzyby

Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane od ponad 1000 lat ... w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności. Wartość odżywcza grzybów shiitake Grzyby shiitake to doskonałe źródło ... składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake: Grzyby shiitakeWartość odżywcza w 100 g Energia 34...

Grzyby

Grzyby a zdrowie

Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Dzieciom do 3. roku życia nie zaleca się jedzenia grzybów. Poza tym, już od najmłodszego warto uczyć dzieci odróżniać grzyby...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych składników ... , disacharydy oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych ... . W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto grzyby dostarczają magnezu,...

Grzyby

Reishi - grzyb mocy duchowej i nieśmiertelności

Reishi - grzyb mocy duchowej i nieśmiertelności

Grzyby nieśmiertelności Medycyna Wschodu docenia je od ponad dwóch tysięcy lat. Specjaliści twierdzą, że pomagają zachować dobre zdrowie i wpływają na długowieczność, dlatego nazywane są „grzybami nieśmiertelności", „grzybami mocy duchowej" lub „grzybami 1000 lat". Reishi korzystnie wpływają na cały nasz organizm. W Polsce naturalnie nie występują, ale są dostępne w formie ... odporność organizmu. Grzyby te mają również działanie przeciwutleniające, potrafią blokować wolne rodniki, promieniowanie...

Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości grzyby shiitake, a dokładniej twardniki japońskie, stały się azjatyckim symbolem długowieczności. Chińczycy stosują je w celach leczniczych od ponad 6 tys. lat. Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego Grzyby shiitake pomagają chronić ... człowieka.Na co zwracać uwagę Jeśli kupujesz świeże grzyby, wybieraj te, które są twarde, mięsiste i o równomiernej...

Grzyby

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - brylanty w kuchni Trufle - zwłaszcza te białe - to najdroższe grzyby świata. Mówi się, że to brylanty w kuchni. Na rynku istnieje ok. 100 rodzajów tych cennych grzybów, ale najbardziej pożądane to właśnie białe i czarnozarodnikowe - te są ... . Oprócz wyjątkowego smaku grzyby te mają także właściwości zdrowotne i interesujące zastosowania, które warto poznać. Co znajduje ... . Grzyby są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i soli mineralnych. Dzięki niskiej zawartości suchej masy i tłuszczów...

Układ pokarmowy

Zatrucia

Zatrucia to kolejne, bardzo częste zaburzenia, z którymi się borykamy. W niektórych szpitalach do 10% przyjęć to zatrucia. Często zatrucie następuje przypadkowo w pracy podczas ekspozycji na substancje trujące, np. cyjanek lub fosforoorganiczne preparaty...

Układ pokarmowy

Zatrucia cyjankami

Cyjanowodór jest to lotna ciecz. Związek ten swym zapachem przypomina migdały. Jest on stosowany jako silny środek dezynsekcyjny i deratyzacyjny, natomiast w przemyśle i technice wykorzystuje się jego sole. Zatrucia cyjankami są zwykle przypadkowe, jednak...