Karob - opis, składniki odżywcze, właściwości

Karob, znany również jako mączka chleba świętojańskiego lub po prostu chlebek świętojański jest w Polsce wciąż mało znany, a szkoda, ponieważ to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych. Karob może być używany jako zamiennik czekolady, ale nie tylko. Warto po niego sięgać, ponieważ ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

spis treści

1. Karob - opis

Drzewo karobowe już 3000 lat temu było uprawiane w Azji Mniejszej, dziś popularne jest również w Grecji, na Cyprze oraz Sycylii. Karob stosowany jest w kuchni głównie w postaci proszku. Do złudzenia, zarówno wyglądem jak i smakiem, przypomina kakao. W odróżnieniu jednak od niego nie zawiera teobrominy i kwasu szczawiowego, które uniemożliwiają wchłanianie wapnia do organizmu.

2. Karob - składniki odżywcze

Karob to nieocenione źródło wielu składników odżywczych między innymi: magnezu, fosforu, żelaza i wapnia.

Jednak najcenniejsza substancja jaką posiada karob to kwas galusowy. To związek o bardzo silnym potencjale antynowotworowym. Wyjątkowo skutecznie hamuje rozrost komórek rakowych, wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Ten sam kwas przyspiesza również gojenie ran, a także łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka.

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju
Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju [8 zdjęć]

Kubek gorącego kakao w śnieżny zimowy wieczór to recepta na smutki i sposób na rozgrzanie się. Boski...

zobacz galerię

3. Karob - właściwości

Karob regularnie spożywany doskonale wpływa na pracę układu nerwowego, odpornościowego, poprawia przemianę materii i wzmacnia kości.

Wartości odżywcze jakie posiada karob są więc szczególnie przydatne dla sportowców, kobiet w ciąży oraz dzieci w okresie intensywnego rozwoju. Dodadzą sił witalnych również osobom w trakcie rekonwalescencji i w wieku podeszłym.

Karob zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomaga odnowę komórek organizmu i hamuje proces starzenia się człowieka. Polecany jest palaczom, zwłaszcza tym, którzy postanowili zerwać z nałogiem. Usprawnia proces oczyszczania płuc i działa wykrztuśnie. Spożywany regularnie może zapobiec rakowi płuc.

Karob to również niezastąpiony składnik diety dla osób, które borykają się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Łagodzi objawy refluksu, poprawia trawienie i leczy biegunkę. Duże ilości wapnia i fosforu, które wzmacniają kości, czynią karob cennym produktem dla dzieci i osób cierpiących na osteoporozę.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Mączka chleba świętojańskiego nie jest jedynym produktem, który można otrzymać z karobu. Wytwarza się z niego również sok, syrop, cukierki, lecznicze likiery oraz melasę. Warto dodawać go do deserów, ciast, a nawet pić zamiast kawy.

Karob bez problemu kupimy w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach. Nie stanowi wydatku, który zrujnuje budżet. Za 200 gramów zapłacimy ok. 5 zł, a trzeba pamiętać, że proszek jest bardzo wydajny.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy