Chleb razowy - kalorie, właściwości

Jeśli pieczywo to jeden z głownych elementów naszej diety, powinniśmy zastanowić się nad skorzystaniem z chleba razowego. Chleb razowy to doskonała propozycja dla osób odchudzających się bądź dbających o zdrowe odżywianie, jest to bowiem chleb o wysokiej zawartości składników odżywczych przy niskiej zawartości kalorii.

spis treści

1. Chleb razowy - kalorie

Jedna kromka chleba razowego powinna ważyć około 35 gramów. Zazwyczaj na śniadanie, kolację bądź przekąskę spożywać będziemy więcej kromek, jednak powinniśmy ograniczać ich liczbę, zatem możemy robić kanapki z większą ilością składników. Oprócz tego, unikajmy robienia kanapek z dwóch kromek chleba ponieważ jest to niepotrzebne dodawanie kalorii.

Zobacz film: "Jakie pieczywo jest najzdrowsze?"

Chleb razowy jest bardziej sycący od zwykłego, białego chleba, zatem nie będziemy potrzebować tylu kromek aby poczuć sytość. Jeśli sięgniemy po chleb razowy, zauważymy że spożywamy go mniej, a mimo to czujemy się bardziej syci. Również duża zawartość błonnika i minerałów w jednej kromce przemawia za tym, że nie musimy go spożywać tak dużo jak zwykłego chleba, który zawiera mniej składników odżywczych.

Jedna, 35-gramowa kromka chleba, zawierać będzie 75 kalorii. Oprócz tego, jedna kromka zawiera 2,1 gramów białka, 0,6 gramów tłuszczu, w tym 0,1 gramów kwasów tłuszczowych nasyconych. Główne źródło kalorii w chlebie razowym to węglowodany, których w jednej kromce znajdziemy 18 gramów. Jedna kromka chleba razowego zawiera 3 gramy błonnika.

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Pozostałe pytania na ten temat

Są to wartości znacznie lepsze, niż w przypadku zwykłego chleba wypiekanego z mąki pszennej drobno zmielonej, dlatego powinniśmy go wymienić na chleb razowy, co sprawi, że nasza dieta stanie się zdrowsza i bardziej sycąca.

2. Chleb razowy - właściwości

Coraz więcej osób rezygnuje obecnie z pieczywa, ponieważ uważa się, że jest ono tuczące i zawiera mało ważnych składników odżywczych, co stawia go niemal na równi z niektórymi fast foodami. Jest to jednak błąd, ponieważ pieczywo ma różne rodzaje, a powyższe zarzuty odnoszą się jedynie do pieczywa i chleba wykonanego przy użyciu sztucznych dodatków, wykonanego z drobno zmielonej mąki pszennej i bez odpowiednich dodatków.

Chleb razowy zawiera mniej kalorii niż białe pieczywo i posiada więcej cennych składników odżywczych
Chleb razowy zawiera mniej kalorii niż białe pieczywo i posiada więcej cennych składników odżywczych (123RF)

Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z pieczywa, powinniśmy sięgnąć po chleb razowy, które charakteryzuje się dużo lepszymi proporcjami ważnych składników odżywczych do do wartości energetycznej. Błonnik zawarty w chlebie razowym sprawia, że ten pęcznieje w naszym żołądku na dłużej pozostawiając nas sytymi.

Bogactwo błonnika w chlebie razowym sprawia także, że ma on dobre działanie na nasz układ pokarmowy, pomagając w pracy jelit i regulując ich perystaltykę. Oprócz tego, błonnik zawarty w chlebie razowym oczyszcza jelita z resztek pokarmów, dzięki czemu czujemy się lżej. Błonnik pomaga także w przypadku zaparć.

Pieczywo, które możesz jeść na diecie
Pieczywo, które możesz jeść na diecie [10 zdjęć]

Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję...

zobacz galerię

Prawdziwy chleb razowy zawiera, oprócz samego ciasta, także otręby oraz ziarna, które dodatkowo dodają wartości odżywczych naszemu chlebowi. Taki chleb bogaty jest w witaminy i składniki mineralne takie jak żelazo lub magnez. Oprócz tego, chleb razowy nie powinien zawierać żadnych sztucznych nieorganicznych dodatków, takich jak spulchniacze czy barwniki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy