Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Chleb razowy - wartości odżywcze, kaloryczność, jaki chleb wybrać, dieta

Avatar placeholder
19.07.2021 15:53
Chleb razowy pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
Chleb razowy pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. (Obraz marco aurelio, Pixabay )

Chleb razowy to jedna z odmian chleba, wypiekana z mąki razowej żytniej, pszennej lub mieszanej. Chleb razowy piecze się z mąki razowej, czyli mąki która została zmielona tylko raz, stąd jej nazwa. Z tego powodu chleb razowy zawiera otręby i jest dużo ciemniejszy od chleba wypiekanego z mąki białej, czyli przesiewanej. Wykonuje się go na zakwasie, który kisi się od trzech do pięciu dni. Po przygotowaniu zaczynu mieszamy go z mąką razową oraz odpowiednią ilością wody.

spis treści

1. Wartości odżywcze chleba razowego

Od dawna spożywanie chleba razowego utożsamia się z uprawianiem zdrowego trybu życia. W przeszłości to właśnie ciemne pieczywo było podstawowym pożywieniem, podczas gdy chleb jasny uważano za luksus.

Chleb razowy zawiera większą ilość błonnika i składników mineralnych niż chleb biały. W chlebie razowym więcej jest drobin, które pochodzą z łupin ziarna w których gromadzą się wartościowe składniki odżywcze.

To właśnie one odpowiedzialne są za walory zdrowotne chleba razowego. Badania dowiodły, że substancje zawarte w tym produkcie mają właściwości przeciwutleniające.

Zobacz film: "Jakie pieczywo jest najzdrowsze?"

Oprócz nich chleb razowy zawiera także substancje zapobiegające rozwojowi nowotworów, a także fitoestrogeny. Chleb razowy pomaga regulować procesy glikemiczne. Dodatkowo sprawia, że na dłużej pozostajemy najedzeni, wspomaga pracę jelit i oczyszcza organizm z resztek pokarmów.

Prawdziwy chleb razowy zawiera, oprócz samego ciasta, także otręby oraz ziarna, które dodatkowo dodają wartości odżywczych.

Taki chleb bogaty jest w witaminy i składniki mineralne, takie jak żelazo lub magnez. Oprócz tego, chleb razowy nie powinien zawierać żadnych sztucznych nieorganicznych dodatków, takich jak spulchniacze czy barwniki.

Pieczywo, które możesz jeść na diecie
Pieczywo, które możesz jeść na diecie [10 zdjęć]

Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję

zobacz galerię
Chleb razowy to dobre rozwiązanie dla osób dbających o linię
Chleb razowy to dobre rozwiązanie dla osób dbających o linię (123RF)

2. Kaloryczność chleba razowego

Jedna kromka chleba razowego powinna ważyć około 35 gramów. Zazwyczaj na śniadanie, kolację bądź przekąskę spożywać będziemy więcej kromek, jednak powinniśmy ograniczać ich liczbę, zatem możemy robić kanapki z większą ilością składników.

Oprócz tego, unikajmy robienia kanapek z dwóch kromek chleba ponieważ jest to niepotrzebne dodawanie kalorii. Chleb razowy jest bardziej sycący od zwykłego, białego chleba, zatem nie będziemy potrzebować tylu kromek aby poczuć sytość. Jeśli sięgniemy po chleb razowy, zauważymy że spożywamy go mniej, a mimo to czujemy się bardziej syci.

Również duża zawartość błonnika i minerałów w jednej kromce przemawia za tym, że nie musimy go spożywać tak dużo jak zwykłego chleba, który zawiera mniej składników odżywczych.

Jedna, 35-gramowa kromka chleba, zawierać będzie 75 kalorii. Oprócz tego, jedna kromka zawiera 2,1 gramów białka, 0,6 gramów tłuszczu, w tym 0,1 gramów kwasów tłuszczowych nasyconych.

Główne źródło kalorii w chlebie razowym to węglowodany, których w jednej kromce znajdziemy 18 gramów. Jedna kromka chleba razowego zawiera 3 gramy błonnika.

Są to wartości znacznie lepsze, niż w przypadku zwykłego chleba wypiekanego z mąki pszennej drobno zmielonej, dlatego powinniśmy go wymienić na chleb razowy, co sprawi, że nasza dieta stanie się zdrowsza i bardziej sycąca.

3. Jaki chleb razowy wybrać?

Na rynku dostępne są trzy rodzaje chleba razowego, wytwarzane z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Chleb razowy żytni wyrabia się z mąki ciemnej lub jasnej, dlatego istnieje kilka odmiana chleba razowego żytniego, od zwyczajnego chleba żytniego aż po pumpernikiel. Pszenny chleb razowy wyrabia się z mąki pszennej i również występuje wiele jego odmian, takich jak chleb pszenny lub graham.

Mieszany chleb razowy wyrabia się z mąki żytniej, pszennej, a także dodaje się do niego drożdże. Rodzaje chlebów mieszanych dostępne na rynku to chleb wiejski, kaszubski, krakowski, mleczny, praski, sitkowy lub słonecznikowy.

Przy wyborze chleba razowego powinniśmy uważnie przeczytać etykietę. Należy kupować produkty zawierające jedynie naturalny zakwas, mąkę razową, wodę i sól.

Oprócz tych składników chleb razowy nie powinien zawierać żadnych innych dodatków, takich jak konserwanty, substancje spulchniające, barwniki czy inne substancje chemiczne.

Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów
Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów [5 zdjęć]

Cloud bread czyli chleb puszysty jak chmurka lub po prosty chleb chmurka to doskonała alternatywa dla

zobacz galerię

Zdrowy chleb razowy powinien być dosyć twardy i ciężki. Dobry chleb razowy po zakupie zachowa świeżość aż do 10 dni od otwarcia. Nie powinniśmy kupować chleba razowego, który w smaku jest słony lub słodki, kruszy się przy smarowaniu i ciężko się kroi.

4. Chleb razowy a dieta

Chleb razowy to pieczywo, które powinniśmy spożywać, będąc na diecie. Chociaż wiele osób decyduje się na całkowitą rezygnację z pieczywa na diecie odchudzającej, głównie ze względu na jego wysoką zawartość węglowodanów.

Całkowita rezygnacja z chleba nie jest jednak konieczna, jeśli weźmiemy pod uwagę, że zwykły chleb biały, w przeciwieństwie do chleba razowego, zawiera tylko i wyłącznie cukry proste, które w istocie przyczyniają się do tycia. Chleb razowy, przyrządzony z nieprzetworzonych składników, jest całkowicie zdrowy i nie wpłynie niekorzystnie na naszą sylwetkę.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze