Ciasto Murzynek

Nie ma prostszego ciasta wegetariańskiego do wykonania niż Murzynek. Zawsze się udaje - nawet osobom, które mają problemy z pieczeniem ciast. Murzynek można dowolnie dekorować, przekładać kremem, polewać czekoladą czy posypywać wiórkami – wszelkie wariacje są dozwolone.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki stołowe kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki stołowe dżemu,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • opcjonalnie tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady i szklanka rodzynek.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem, ewentualnie możesz dodać kostki czekolady i rodzynki. Całość wyłóż na blachę i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 259,9
Białko 4,5 g
Tłuszcz 12,8 g
Cholesterol 2,2 mg
Węglowodany 32,5 g
Błonnik 0,8 g
Witamina C 0,3 mg
Witamina A 6,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!