Czekolada chroni mózg i serce!

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „czekoladoholików”. Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te prozdrowotne właściwości czekolady przypisywane są specyficznym związkom chemicznym zawartym w kakao.

1. Czekolada a ryzyko chorób serca i udaru

Wcześniejsze badania wykazały, że czekolada może obniżać ciśnienie krwi, a także zmniejszać ryzyko cukrzycy. Zarówno nadciśnienie, jak i cukrzyca są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Wiadomo więc było, że substancje zawarte w tym smakołyku wpływają pośrednio na pracę serca. Ostatnie badania przeprowadzone w USA wskazały na bezpośredni związek między czekoladą a ryzykiem chorób serca. Testy opierały się na analizie wyników siedmiu wcześniej przeprowadzonych badań, które zawierały dane dotyczące przeszło 100 tys. osób. Każde z tych badań skupiało się na wpływie czekolady na serce i mózg. W wyniku analiz okazało się, że ryzyko chorób serca u osób, które spożywały największe ilości czekolady, było mniejsze o 37% niż u osób, które sięgały po smakołyk sporadycznie. Prawdopodobieństwo udaru mózguzmniejszyło się natomiast o 29%.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Wartościowe składniki czekolady

Analizowane badania nie skupiały się na rodzaju spożywanej czekolady. Starano się określić ogólny wpływ tego smakołyku na zdrowie, dlatego pod uwagę wzięto zarówno białą, jak i ciemną czekoladę, a także produkty czekoladopochodne, takie jak batony czekoladowe i czekolada pitna. Składniki czekolady, które mogą wyjaśniać jej ochronne właściwości, to flawonoidy zawarte w kakao – antyoksydanty, które zwiększają produkcję tlenku azotu w organizmie. Wzrost produkcji tego związku chemicznego przyczynia się natomiast do poprawy ciśnienia krwi i jej przepływu przez tętnice. Wcześniejsze badania wykazały, że największe ilości tych drogocennych flawonoidów znajdują się w ciemnej – gorzkiej czekoladzie zawierającej 70% kakao. Inne bogate źródła tych związków to kapusta włoska, cebula, brokuły, jabłka, jagody, wiśnie, czerwone wino, a także zielona herbata.

Mimo iż czekolada zawiera związki o właściwościach ochronnych, naukowcy przestrzegają przed nadmierną konsumpcją produktów czekoladopochodnych. Ogólnie wiadomo, że zawierają one duże ilości tłuszczu, cukru i kalorii, a więc substancji, które mogą doprowadzić do przybrania na wadze, a co za tym idzie, do rozwoju chorób serca. Brak umiaru w jedzeniu czekolady może spowodować efekt odwrotny do zamierzonego.

Następny artykuł: Niewskazane produkty

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!