Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta na mózg

Avatar placeholder
18.06.2019 13:08
Dieta na mózg
Dieta na mózg (123RF)

Niezaprzeczalnym faktem jest, że nasze ciało starzeje się z każdym dniem. W tej sferze nasze działanie jest ograniczone. Istnieją jednak sposoby, aby jak najdłużej utrzymać nasz mózg w dobrej formie. Wystarczy tylko włączyć do naszej diety ''mądrą'' żywność i napoje usprawniające działanie umysłu.

spis treści

1. Działanie kofeiny

Kofeina występuje w wielu substancjach, takich jak kawa, czekolada, napoje energetyzujące i niektóre leki. Bez względu na źródło pochodzenia, jej działanie jest zawsze takie samo. Kofeina zaliczana jest do środków stymulujących, działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację i nastrój. Jednak należy pamiętać o tym, że efekty działania kofeiny są zwykle krótkotrwałe i znacznie mniejsze, gdy jej nadużywamy. Przedawkowanie zwiększa również uczucie niepokoju, lęku i rozdrażnienia.

Praca mózgu jest uzależniona od cukru, gdyż glukoza to źródło energii - jego główny pokarm. Już jedna szklanka słodkiego napoju może przynieść krótkotrwałe przyspieszene procesów myślowych, lepsze zapamiętywanie i podwyższoną koncentrację. Nadmiar cukrów niestety wpływa negatywnie na pamięć oraz zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Jak poprawić pamięć jedzeniem?

Kusi cię czasem, aby pominąć śniadanie? Nie rób tego. Badania dowodzą, że spożywanie śniadania wpływa pozytywnie na pamięć krótkotrwałą i zdolność skupienia. Na szczycie listy produktów najlepiej wpływających na pracę mózgu naukowcy umieścili wysokobłonnikowe pieczywo pełnoziarniste, nabiał oraz owoce. Ważne jest jednak, aby się nie przejadać – wysokokaloryczne śniadanie może znacznie zmniejszyć koncentrację.

Twój mózg uwielbia ryby. Są one nieocenionym źródłem białka, które bezpośrednio wpływa na jego efektywną pracę i rozwój. Zawarte w rybach nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz obniżają częstotliwość występowania demencji starczej, tym samym pozwalają cieszyć się sprawnością intelektualną do późnego wieku. Aby najlepiej zadbać o układ nerwowy i serce, jedz ryby dwa razy w tygodniu.

3. Orzechy i czekolada

Orzechy i ziarna są doskonałym źródłem witaminy E – silnego przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Podobne właściwości posiada gorzka czekolada, która dodatkowo zawiera wspomnianą już wcześniej kofeinę – naturalny środek stymulujący, poprawiający nastrój i koncentrację. Wystarczy ok. 30 gramów orzechów i gorzkiej czekolady dziennie, aby wykorzystać ich zdrowotne zalety. Niech staną się one twoimi zdrowymi przekąskami, wolnymi od niepotrzebnych kalorii, tłuszczów i cukrów.

Mózg i serce to organy najbardziej uzależnione od przepływu krwi w organizmie. Włączenie do diety produktów pełnoziarnistych oraz owoców, takich jak np. awokado może nie tylko zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i obniżyć szkodliwy poziom cholesterolu, ale również zwiększyć przepływ krwi do mózgu oraz zminimalizować narastanie kamienia nazębnego. Co więcej, produkty pełnoziarniste, takie jak chleb razowy czy prażona kukurydza dostarczają błonnika pokarmowego, a zawarte w awokado tłuszcze należą do grupy korzystnych dla twojego organizmu tłuszczów nienasyconych.

Badania na zwierzętach dowodzą, że jagody chronią mózg przed szkodliwym działaniem utleniającym, co w praktyce wiąże się z mniejszą zachorowalnością na choroby wieku podeszłego: demencję starczą i chorobę Alzheimera. Doświadczenia wykazały, iż zdolność uczenia się, zapamiętywania i ogólna praca mózgu u starszych osobników znacznie wzrosły, gdy do diety dodane zostały jagody. Jest to zatem zarówno zdrowy, jak i smaczny sposób na jak najdłuższe zachowanie dobrej kondycji naszego mózgu przez całe życie. Dieta na pamięć i koncentrację powinna mieć je zawsze w jadłospisie.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i koncentrację. Zbyt małe lub obfite posiłki mogą wprowadzić nas w stan ociężenia lub nadmiernej pobudliwości. Czy w tej sytuacji pomocne mogą być szeroko propagowane w mediach witaminy i inne suplementy diety? Wielu naukowców wypowiada się pochlebnie na temat witamin B, C, E, beta-karotenu i magnezu wspierających pracę mózgu, z zastrzeżeniem, iż przyjmować je powinny tylko osoby z niedoborem danego składnika. Z podobnym sceptycyzmem naukowcy traktują żeń-szeń, miłorząb japoński i inne kombinacje ziół mające na celu usprawnienie naszego umysłu. Przyjmowanie zarówno witamin, jak i innych suplementów warto wcześniej skonsultować z lekarzem, gdyż ich niewłaściwe stosowanie może przynieść więcej szkód niż pożytku.

Następny artykuł: Poprawa pamięci przy pomocy diety
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze