Dieta na mózg

Słuchając nowinek o nowych produktach żywnościowych i środkach dietetycznych, bardzo łatwo można uwierzyć, że działają one cuda. Poprawa koncentracji, lepszy nastrój, zwiększona zdolność myślenia i kojarzenia, szybsza praca mózgu – to tylko niektóre z korzyści, które mają wyrwać z uśpienia nasz układ nerwowy. Tylko czy one naprawdę działają? Niezaprzeczalnym faktem jest, że nasze ciało starzeje się z każdym dniem. W tej sferze nasze działanie jest ograniczone. Istnieją jednak sposoby, aby jak najdłużej utrzymać nasz mózg w dobrej formie. Wystarczy tylko włączyć do naszej diety „mądrą” żywność i napoje, usprawniające działanie umysłu.

1. Działanie kofeiny

Kofeina występuje w wielu substancjach, takich jak kawa, czekolada, napoje energetyzujące i niektóre leki. Bez względu na źródło pochodzenia, jej działanie jest zawsze takie samo. Kofeina zaliczana jest do środków stymulujących, działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację i nastrój. Jednak należy pamiętać o tym, że efekty działania kofeiny są zwykle krótkotrwałe i znacznie mniejsze, gdy jej nadużywamy. Przedawkowanie zwiększa również uczucie niepokoju, lęku i rozdrażnienia.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Praca mózgu jest uzależniona od cukru, gdyż glukoza to źródło energii, jego główny pokarm. Już jedna szklanka słodkiego napoju może przynieść krótkotrwałe przyspieszene procesów myślowych, lepsze zapamiętywanie i podwyższoną koncentrację. Nadmiar cukrów niestety wpływa negatywnie na pamięć oraz zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi.

2. Jak poprawić pamięć jedzeniem?

Kusi cię czasem, aby pominąć śniadanie? Nie rób tego! Badania dowodzą, że spożywanie śniadania wpływa pozytywnie na pamięć krótkotrwałą i zdolność skupienia. Na szczycie listy produktów najbardziej wpływających na pracę mózgu naukowcy umieścili wysokobłonnikowe pieczywo pełnoziarniste, nabiał oraz owoce. Ważne jest jednak, aby się nie przejadać – wysokokaloryczne śniadanie może znacznie zmniejszyć koncentrację.

Twój mózg uwielbia ryby. Są one nieocenionym źródłem białka, które bezpośrednio wpływa na jego efektywną pracę i rozwój. Zawarte w rybach nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz obniżają częstotliwość występowania demencji starczej, tym samym pozwalają cieszyć się sprawnością intelektualną do późnego wieku. Aby najlepiej zadbać o Twój układ nerwowy i serce, jedz ryby dwa razy w tygodniu.

3. Orzechy i czekolada

Orzechy i ziarna są doskonałym źródłem witaminy E – silnego przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Podobne właściwości posiada gorzka czekolada, która dodatkowo zawiera wspomnianą już wcześniej kofeinę – naturalny środek stymulujący, poprawiający nastrój i koncentrację. Wystarczy ok. 30 gramów orzechów i gorzkiej czekolady dziennie, aby wykorzystać ich zdrowotne zalety. Niech staną się one twoimi zdrowymi przekąskami, wolnymi od niepotrzebnych kalorii, tłuszczów i cukrów.

Mózg i serce to organy najbardziej uzależnione od przepływu krwi w organizmie. Włączenie do diety produktów pełnoziarnistych oraz owoców takich jak awokado może nie tylko zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i obniżyć szkodliwy poziom cholesterolu, ale również zwiększyć przepływ krwi do mózgu oraz zminimalizować narastanie kamienia nazębnego. Co więcej, produkty pełnoziarniste, takie jak chleb razowy czy prażona kukurydza, dostarczają błonnika pokarmowego, a zawarte w awokado tłuszcze należą do grupy korzystnych dla twojego organizmu tłuszczów nienasyconych. W zdrowym odżywianiu awokado i ziarna zbóż są niezastąpione, zawierając jednocześnie witaminy na pamięć.

Badania na zwierzętach dowodzą, że jagody chronią mózg przed szkodliwym działaniem utleniającym, co w praktyce wiąże się z mniejszą zachorowalnością na choroby wieku podeszłego: demencję starczą i chorobę Alzheimera.Doświadczenia wykazały, iż zdolność uczenia się, zapamiętywania i ogólna praca mózgu u starszych osobników znacznie wzrosły, gdy do diety dodane zostały jagody. Jest to zatem zarówno zdrowy, jak i smaczny sposób na jak najdłuższe zachowanie dobrej kondycji naszego mózgu przez całe życie. Dieta na pamięć i koncentrację powinna mieć je zawsze w jadłospisie.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że to, co jemy, wpływa na nasze samopoczucie i koncentrację. Zbyt małe lub obfite posiłki mogą wprowadzić nas w stan ociężenia lub nadmiernej pobudliwości. Czy w tej sytuacji pomocne mogą być szeroko propagowane w mediach witaminy i inne suplementy diety? Wielu naukowców wypowiada się pochlebnie na temat witamin B, C, E, beta-karotenu i magnezu wspierających pracę mózgu, z zastrzeżeniem, iż przyjmować je powinny tylko osoby z niedoborem danego składnika. Z podobnym sceptycyzmem naukowcy traktują żeń-szeń, miłorząb japoński i inne kombinacje ziół mające na celu usprawnienie naszego umysłu. Przyjmowanie zarówno witamin, jak i innych suplementów warto wcześniej skonsultować z lekarzem, gdyż ich niewłaściwe stosowanie może przynieść więcej szkód niż pożytku.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Poprawa pamięci przy pomocy diety

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.