Dieta na mózg

Słuchając nowinek o nowych produktach żywnościowych i środkach dietetycznych, bardzo łatwo można uwierzyć, że działają one cuda. Poprawa koncentracji, lepszy nastrój, zwiększona zdolność myślenia i kojarzenia, szybsza praca mózgu – to tylko niektóre z korzyści, które mają wyrwać z uśpienia nasz układ nerwowy. Tylko czy one naprawdę działają? Niezaprzeczalnym faktem jest, że nasze ciało starzeje się z każdym dniem. W tej sferze nasze działanie jest ograniczone. Istnieją jednak sposoby, aby jak najdłużej utrzymać nasz mózg w dobrej formie. Wystarczy tylko włączyć do naszej diety „mądrą” żywność i napoje, usprawniające działanie umysłu.

1. Działanie kofeiny

Kofeina występuje w wielu substancjach, takich jak kawa, czekolada, napoje energetyzujące i niektóre leki. Bez względu na źródło pochodzenia, jej działanie jest zawsze takie samo. Kofeina zaliczana jest do środków stymulujących, działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację i nastrój. Jednak należy pamiętać o tym, że efekty działania kofeiny są zwykle krótkotrwałe i znacznie mniejsze, gdy jej nadużywamy. Przedawkowanie zwiększa również uczucie niepokoju, lęku i rozdrażnienia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Praca mózgu jest uzależniona od cukru, gdyż glukoza to źródło energii, jego główny pokarm. Już jedna szklanka słodkiego napoju może przynieść krótkotrwałe przyspieszene procesów myślowych, lepsze zapamiętywanie i podwyższoną koncentrację. Nadmiar cukrów niestety wpływa negatywnie na pamięć oraz zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi.

2. Jak poprawić pamięć jedzeniem?

Kusi cię czasem, aby pominąć śniadanie? Nie rób tego! Badania dowodzą, że spożywanie śniadania wpływa pozytywnie na pamięć krótkotrwałą i zdolność skupienia. Na szczycie listy produktów najbardziej wpływających na pracę mózgu naukowcy umieścili wysokobłonnikowe pieczywo pełnoziarniste, nabiał oraz owoce. Ważne jest jednak, aby się nie przejadać – wysokokaloryczne śniadanie może znacznie zmniejszyć koncentrację.

Twój mózg uwielbia ryby. Są one nieocenionym źródłem białka, które bezpośrednio wpływa na jego efektywną pracę i rozwój. Zawarte w rybach nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz obniżają częstotliwość występowania demencji starczej, tym samym pozwalają cieszyć się sprawnością intelektualną do późnego wieku. Aby najlepiej zadbać o Twój układ nerwowy i serce, jedz ryby dwa razy w tygodniu.

3. Orzechy i czekolada

Orzechy i ziarna są doskonałym źródłem witaminy E – silnego przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Podobne właściwości posiada gorzka czekolada, która dodatkowo zawiera wspomnianą już wcześniej kofeinę – naturalny środek stymulujący, poprawiający nastrój i koncentrację. Wystarczy ok. 30 gramów orzechów i gorzkiej czekolady dziennie, aby wykorzystać ich zdrowotne zalety. Niech staną się one twoimi zdrowymi przekąskami, wolnymi od niepotrzebnych kalorii, tłuszczów i cukrów.

Mózg i serce to organy najbardziej uzależnione od przepływu krwi w organizmie. Włączenie do diety produktów pełnoziarnistych oraz owoców takich jak awokado może nie tylko zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i obniżyć szkodliwy poziom cholesterolu, ale również zwiększyć przepływ krwi do mózgu oraz zminimalizować narastanie kamienia nazębnego. Co więcej, produkty pełnoziarniste, takie jak chleb razowy czy prażona kukurydza, dostarczają błonnika pokarmowego, a zawarte w awokado tłuszcze należą do grupy korzystnych dla twojego organizmu tłuszczów nienasyconych. W zdrowym odżywianiu awokado i ziarna zbóż są niezastąpione, zawierając jednocześnie witaminy na pamięć.

Badania na zwierzętach dowodzą, że jagody chronią mózg przed szkodliwym działaniem utleniającym, co w praktyce wiąże się z mniejszą zachorowalnością na choroby wieku podeszłego: demencję starczą i chorobę Alzheimera.Doświadczenia wykazały, iż zdolność uczenia się, zapamiętywania i ogólna praca mózgu u starszych osobników znacznie wzrosły, gdy do diety dodane zostały jagody. Jest to zatem zarówno zdrowy, jak i smaczny sposób na jak najdłuższe zachowanie dobrej kondycji naszego mózgu przez całe życie. Dieta na pamięć i koncentrację powinna mieć je zawsze w jadłospisie.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że to, co jemy, wpływa na nasze samopoczucie i koncentrację. Zbyt małe lub obfite posiłki mogą wprowadzić nas w stan ociężenia lub nadmiernej pobudliwości. Czy w tej sytuacji pomocne mogą być szeroko propagowane w mediach witaminy i inne suplementy diety? Wielu naukowców wypowiada się pochlebnie na temat witamin B, C, E, beta-karotenu i magnezu wspierających pracę mózgu, z zastrzeżeniem, iż przyjmować je powinny tylko osoby z niedoborem danego składnika. Z podobnym sceptycyzmem naukowcy traktują żeń-szeń, miłorząb japoński i inne kombinacje ziół mające na celu usprawnienie naszego umysłu. Przyjmowanie zarówno witamin, jak i innych suplementów warto wcześniej skonsultować z lekarzem, gdyż ich niewłaściwe stosowanie może przynieść więcej szkód niż pożytku.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Poprawa pamięci przy pomocy diety

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.