Dieta dla mózgu

Szybkie tempo życia, nadmiar codziennych obowiązków przyczyniają się do osłabienia wydolności umysłowej organizmu. Pojawiają się kłopoty z koncentracją, pogarsza się pamięć i odporność na stres. Na prawidłowość funkcjonowania mózgu i układu nerwowego wpływa wiele składników odżywczych, które powinny być codziennie dostarczane wraz z urozmaiconą dietą. Przede wszystkim zaliczamy do nich magnez, witaminy z grupy B, lecytynę, a także kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Źle zbilansowana, mało urozmaicona dieta często prowadzi do niedoboru wymienionych składników, co w konsekwencji powoduje zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Na niedobry szczególnie narażone są osoby prowadzące mało higieniczny tryb życia, żyjące w ciągłym stresie i napięciu oraz działające non stop pod presją czasu, a także osoby starsze. Ze względu na swoje właściwości wyżej wymienione składniki odżywcze zostały wykorzystane w wielu suplementach diety, które poza uzupełnieniem ewentualnych niedoborów mają pomóc radzić sobie ze stresem, polepszać wydolność umysłową i koncentrację, a także szybkość reagowania.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

1. Suplementy diety dla mózgu

Na rynku istnieje duża różnorodność suplementów zawierających magnez i witaminy z grupy B. Magnez jest istotnym pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłowe działanie wielu enzymów w organizmie człowieka. Przede wszystkim wpływa na procesy związane z przewodzeniem impulsów nerwowych, warunkuje odpowiednią pobudliwość nerwowo-mięśniową. Ponadto wpływa także na pracę mięśnia sercowego i procesy wytwarzania energii w komórkach. Główne przyczyny niedoboru to przede wszystkim za mała podaż pierwiastka w diecie, spożywanie żywności przetworzonej, a także duże spożycie kawy, herbaty, które powodują wypłukiwanie tego pierwiastka z organizmu. Objawy niedobory magnezu przede wszystkim manifestują się zaburzeniami pracy układu nerwowego i mięśni. Początkowo pojawiają się rozdrażnienie i nerwowość. Następnie występują płaczliwość, problemy ze snem, a także stany depresyjne. Gwałtownie spada odporność na sytuacje stresowe, a także pojawiają się zaburzenia koncentracji i pamięci. Do tego wszystkiego dochodzą także zaburzenia pracy serca.

Niedobory witamin z grupy B, a zwłaszcza witamin B1, B6 i B12, kwasu foliowego i niacyny, także przyczyniają się do powstawania zaburzeń w układzie nerwowym. Niskie spożycie witaminy B1 może wywołać dysfunkcje mózgowe, a także zmiany morfologiczne w układzie nerwowym, polegające na rozpadzie otoczek mielinowych. W skrajnych przypadkach zwłaszcza u osób nadużywających alkoholu prowadzi do wystąpienia zespołu Wernicke-Korsakowa, który może być śmiertelny.

Witamina B6 bierze udział w metabolizmie neurotransmitterów. Jej niedobór powoduje przedwczesne starzenie się neuronów, a co za tym idzie – może wywołać zaburzenia neurologiczne, na przykład konwulsje, depresję czy neuropatię obwodową. Natomiast niedobór witaminy B12, występujący głównie u wegetarian i osób starszych, może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w mózgu. Niskie spożycie kwasu foliowego i niacyny może przyczynić się do demencji starczej. Ponadto niedobór niacyny stwierdza się u pacjentów cierpiących na depresję czy schizofrenię.

2. Lecytyna i kwasy tłuszczowe dla mózgu

Kolejnym związkiem, na który warto zwrócić uwagę, jest lecytyna. Stanowi ona związek zaliczany do fosfolipidów. Występuje w mózgu i układzie nerwowym, gdzie chroni osłonki mielinowe, odpowiadając tym samym za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bardzo istotnym składnikiem lecytyny jest cholina, która odpowiada za pamięć i koncentrację. Dodatkowa suplementacja lecytyny bądź choliny pozytywnie wpływa na procesy myślenia i kojarzenia, a ponadto zwiększa wydolność umysłową.

Ostatnio na rynku pojawia się coraz więcej suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6. Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować tych związków i musi je pobierać z pożywienia, a niestety nasza dieta nie jest bogata w NNKT ze względu na niskie spożycie ryb i tłuszczów roślinnych. Wiele badań naukowych potwierdza korzystne działanie NNKT na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Istnieją hipotezy wiążące niedobór tych związków w życiu płodowym (zwłaszcza III trymestr) oraz we wczesnym okresie niemowlęctwa ze spadkiem inteligencji, pogorszeniem funkcji umysłowych, osiąganiem gorszych wyników w nauce, a także z zaburzeniami koncentracji i występowaniem dyslekcji. Dlatego istotne jest, by w diecie kobiet ciężarnych i karmiących znalazła się odpowiednia ilość NNKT. Na niedobory narażone są także osoby starsze, u których zmniejsza się zdolność wykorzystywania tych związków w organizmie. Ponadto stwierdzono niedobory NNKT u osób cierpiących na depresję, autyzm, ADHD i schizofrenię.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Dieta dla zdrowego mózgu

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!