Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta dla mózgu

Zdjęcie autorstwa Infomastern / CC BY 2.0

Szybkie tempo życia, nadmiar codziennych obowiązków przyczyniają się do osłabienia wydolności umysłowej organizmu. Pojawiają się kłopoty z koncentracją, pogarsza się pamięć i odporność na stres. Na prawidłowość funkcjonowania mózgu i układu nerwowego wpływa wiele składników odżywczych, które powinny być codziennie dostarczane wraz z urozmaiconą dietą. Przede wszystkim zaliczamy do nich magnez, witaminy z grupy B, lecytynę, a także kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Źle zbilansowana, mało urozmaicona dieta często prowadzi do niedoboru wymienionych składników, co w konsekwencji powoduje zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Na niedobry szczególnie narażone są osoby prowadzące mało higieniczny tryb życia, żyjące w ciągłym stresie i napięciu oraz działające non stop pod presją czasu, a także osoby starsze. Ze względu na swoje właściwości wyżej wymienione składniki odżywcze zostały wykorzystane w wielu suplementach diety, które poza uzupełnieniem ewentualnych niedoborów mają pomóc radzić sobie ze stresem, polepszać wydolność umysłową i koncentrację, a także szybkość reagowania.

1. Suplementy diety dla mózgu

Na rynku istnieje duża różnorodność suplementów zawierających magnez i witaminy z grupy B. Magnez jest istotnym pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłowe działanie wielu enzymów w organizmie człowieka. Przede wszystkim wpływa na procesy związane z przewodzeniem impulsów nerwowych, warunkuje odpowiednią pobudliwość nerwowo-mięśniową. Ponadto wpływa także na pracę mięśnia sercowego i procesy wytwarzania energii w komórkach. Główne przyczyny niedoboru to przede wszystkim za mała podaż pierwiastka w diecie, spożywanie żywności przetworzonej, a także duże spożycie kawy, herbaty, które powodują wypłukiwanie tego pierwiastka z organizmu. Objawy niedobory magnezu przede wszystkim manifestują się zaburzeniami pracy układu nerwowego i mięśni. Początkowo pojawiają się rozdrażnienie i nerwowość. Następnie występują płaczliwość, problemy ze snem, a także stany depresyjne. Gwałtownie spada odporność na sytuacje stresowe, a także pojawiają się zaburzenia koncentracji i pamięci. Do tego wszystkiego dochodzą także zaburzenia pracy serca.

Niedobory witamin z grupy B, a zwłaszcza witamin B1, B6 i B12, kwasu foliowego i niacyny, także przyczyniają się do powstawania zaburzeń w układzie nerwowym. Niskie spożycie witaminy B1 może wywołać dysfunkcje mózgowe, a także zmiany morfologiczne w układzie nerwowym, polegające na rozpadzie otoczek mielinowych. W skrajnych przypadkach zwłaszcza u osób nadużywających alkoholu prowadzi do wystąpienia zespołu Wernicke-Korsakowa, który może być śmiertelny.

Witamina B6 bierze udział w metabolizmie neurotransmitterów. Jej niedobór powoduje przedwczesne starzenie się neuronów, a co za tym idzie – może wywołać zaburzenia neurologiczne, na przykład konwulsje, depresję czy neuropatię obwodową. Natomiast niedobór witaminy B12, występujący głównie u wegetarian i osób starszych, może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w mózgu. Niskie spożycie kwasu foliowego i niacyny może przyczynić się do demencji starczej. Ponadto niedobór niacyny stwierdza się u pacjentów cierpiących na depresję czy schizofrenię.

2. Lecytyna i kwasy tłuszczowe dla mózgu

Kolejnym związkiem, na który warto zwrócić uwagę, jest lecytyna. Stanowi ona związek zaliczany do fosfolipidów. Występuje w mózgu i układzie nerwowym, gdzie chroni osłonki mielinowe, odpowiadając tym samym za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bardzo istotnym składnikiem lecytyny jest cholina, która odpowiada za pamięć i koncentrację. Dodatkowa suplementacja lecytyny bądź choliny pozytywnie wpływa na procesy myślenia i kojarzenia, a ponadto zwiększa wydolność umysłową.

Ostatnio na rynku pojawia się coraz więcej suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6. Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować tych związków i musi je pobierać z pożywienia, a niestety nasza dieta nie jest bogata w NNKT ze względu na niskie spożycie ryb i tłuszczów roślinnych. Wiele badań naukowych potwierdza korzystne działanie NNKT na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Istnieją hipotezy wiążące niedobór tych związków w życiu płodowym (zwłaszcza III trymestr) oraz we wczesnym okresie niemowlęctwa ze spadkiem inteligencji, pogorszeniem funkcji umysłowych, osiąganiem gorszych wyników w nauce, a także z zaburzeniami koncentracji i występowaniem dyslekcji. Dlatego istotne jest, by w diecie kobiet ciężarnych i karmiących znalazła się odpowiednia ilość NNKT. Na niedobory narażone są także osoby starsze, u których zmniejsza się zdolność wykorzystywania tych związków w organizmie. Ponadto stwierdzono niedobory NNKT u osób cierpiących na depresję, autyzm, ADHD i schizofrenię.

Bibliografia

  • Orzechowska-Juzwenko K. Farmakologia kliniczna - znaczenie w praktyce medycznej, Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2006, ISBN 83-89009-43-9
  • Neal M.J. Farmakologia w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3117-6
  • Janiec W., Kompendium farmakologii, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3944-3
  • Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na pamięć i koncentrację - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta na pamięć i koncentrację
Dieta na pamięć i koncentrację

Jak poprawić pamięć?

Jak poprawić pamięć?

Mózg jest organem niezbędnym do myślenia, zapamiętywania i koncentracji, a więc wymaga sporej ilości kalorii, które powinny być dostarczane z odpowiednich produktów. Potrzebuje dopływu energii, jak również składników, które warunkują pamięć. Jeśli chcemy...

Dieta na pamięć i koncentrację

Miłorząb japoński

Miłorząb japoński to olbrzymie drzewo pochodzące z Chin. Liście tej rośliny od wieków wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie Chin, a z czasem zaczęły mieć zastosowanie na całym świecie. Liście miłorzębu japońskiego wykazują właściwości...

Dieta na pamięć i koncentrację

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDLoraz...

Dieta na pamięć i koncentrację

Miłorząb japoński na pamięć i koncentrację

Miłorząb japoński (Ginkgo biloba) jest jedną z najważniejszych roślin stosowanych od lat w zaburzeniach pamięci i trudnościach w koncentracji uwagi. To długowieczne drzewo, żyjące nawet do 2000 lat, na Dalekim Wschodzie uchodzi za symbol wytrzymałości i...

Dieta na pamięć i koncentrację

Lecytyna na pamięć

Lecytyna na pamięć

Lecytyna to niezwykle wszechstronna substancja obecna we wszystkich komórkach ciała. Bierze udział w procesach przemiany materii, pomaga na osłabione włosy i paznokcie oraz wpływa na pracę układu nerwowego. Jednak najczęściej lecytyna jest określana...

Dieta na pamięć i koncentrację

Mózg po 50 roku życia: usprawnij go za pomocą diety

Nie jest tajemnicą, że dieta ma ogromny wpływ na kondycję człowieka. Naukowcy wnikliwie badają wpływ żywienia na nasz organizm, w tym na funkcjonowanie mózgu. Dieta a sprawność umysłowa Mózg, podobnie jak inne ludzkie organy, potrzebuje „paliwa", aby...

Dieta na pamięć i koncentrację

5 pokarmów, które sprawiają, że stajesz się głupszy

5 pokarmów, które sprawiają, że stajesz się głupszy

Naukowcy odkryli, że nowe formy tłuszczów trans bardzo skutecznie pogarszają funkcje poznawcze naszego mózgu. W dodatku bardzo ciężko jest pozbyć się ich z organizmu, ponieważ zaczynają zalegać w naczyniach krwionośnych, także tych w mózgu, upośledzając...

Dieta na pamięć i koncentrację

Dieta na mózg

Słuchając nowinek o nowych produktach żywnościowych i środkach dietetycznych, bardzo łatwo można uwierzyć, że działają one cuda. Poprawa koncentracji, lepszy nastrój, zwiększona zdolność myślenia i kojarzenia, szybsza praca mózgu - to tylko niektóre z...

Choroby wieku podeszłego

Udar mózgu

Udar mózgu jest najpoważniejszą chorobą naczyniową mózgu oraz jednym z największych problemów w medycynie. Na całym świecie stanowi on trzecią w kolejności przyczynę zgonów i główny powód niesprawności u osób powyżej 40. roku życia. Każdy słyszał nieraz...