Sprzężony kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy wykazuje szerokie prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, powstawaniu nowotworów. Sprzyja także redukcji masy ciała.

Polecane wideo:

1. Kwas linolowy CLA

CLA jest tłuszczem naturalnie występującym w mleku i przetworach mlecznych (zwłaszcza w pełnotłustych). Jest także składnikiem wielu obecnych na rynku suplementów diety. Powstaje jako produkt pośredni biohydrogenacji kwasu linolowego do stearynowego przy udziale mikroorganizmów bytujących w żwaczu zwierząt przeżuwających. Może powstawać także w gruczołach mlecznych przeżuwaczy z kwasu wakcenowego. Zdolność wytwarzania tego związku posiadają też bakterie z rodzaju BIfidobacterium wykorzystywane w produkcji serów dojrzewających. CLA jest jedynym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w przyrodzie, posiadającym konfiguracje trans. Pozostałe kwasy tłuszczowe typu trans, o których sporo się ostatnio mówi, powstają wskutek utwardzania olejów roślinnych, i te niestety nie są korzystne dla zdrowia.

2. Działanie CLA

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza...

Sprzężony kwas linolowy jest związkiem cennym dla organizmu człowieka ze względu na jego prozdrowotne działanie. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach niejednokrotnie potwierdzono znaczenie CLA dla hamowania procesu powstawania nowotworów. Udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferacje komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Doniesienia te potwierdzają się w obserwacjach dokonanych na ludziach. W Finlandii przeprowadzono badanie epidemiologiczne wśród kobiet, podczas którego stwierdzono mniejszą zapadalność na raka sutka u kobiet spożywających pełnotłuste produkty mleczne. Ponadto CLA wykazuje cytostatyczne działanie także na inne nowotwory: płuc, jelit oraz czerniaka złośliwego.

CLA ma również działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ krążenia. Jest to pewnego rodzaju fenomen w naturze, ponieważ tłuszcze zwierzęce w większości przypadków nasilają procesy aterogenne. Miażdżyca naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, a także udaru mózgu. Sprzężony kwas linolowy zapobiega utlenieniu się cholesterolu, który jest podstawowym elementem składowym blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie – ogranicza jej powstawanie. Ponadto liczne badania na zwierzętach udowodniły wpływ tego związku na obniżanie zawartości trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi.

Ochronne działanie CLA, istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z tego, że sprzężony kwas linolowy wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów.

3. CLA a odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy pozytywnie wpływa także na redukcję masy ciała. Przede wszystkim posiada zdolność redukowania tkanki tłuszczowej oraz reguluje przemiany tłuszczów w organizmie. CLA hamuje odkładanie się tłuszczu, a także zwiększa jego wykorzystywanie na energię. Ponadto pobudza on transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazuje także, że CLA sprzyja zwiększaniu się masy mięśniowej w organizmie. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

Ostatnio pojawiają się także doniesienia o wpływie CLA na zwiększanie odporności organizmu, głównie poprzez wzrost produkcji limfocytów, a także o wykorzystywaniu CLA w zapobieganiu rozwoju cukrzycy i osteoporozy.

mgr Anna Mazurek, ponad rok temu

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8

Środki wspomagające odchudzanie

Komentarze (1)
~Monika
~Monika 2 dni temu

Za problemy zdrowotne odpowiada miedzy innymi brak ruchu i nadmierne spozywanie miesa ciezkostrawnego. Czlowiek to nie drapiezne zwierze. Zmienil sie tryb zycia na siedzacy przed komputerem lub telewizorem. Jak nie chce sie po dwu godzinnym siedzeniu dwie godziny aktywnie fizycznie spedzac czas (i tak na przemian) to lepiej zrezygnujmy z tluszczy zwierzecych, roslinnych i energetycznych posilkow.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Środki wspomagające odchudzanie
Środki wspomagające odchudzanie

Keton malinowy

Keton malinowy

Maliny - źródło cennych substancji. Zawarty w owocach keton malinowy to sprzymierzeniec odchudzających się osób. Keton malinowy pomaga szybko i efektywnie schudnąć.

Środki wspomagające odchudzanie

Sposób na utratę wagi - tabletki ze szpinaku

Sposób na utratę wagi - tabletki ze szpinaku

. Niestety, w rzeczywistości stosowanie większości tabletek na odchudzanie nie przynosi oczekiwanych skutków. Ostatnio na rynku pojawiły się tabletki (...) głodu. W przeciwieństwie do farmakologicznych tabletek na odchudzanie,...

Środki wspomagające odchudzanie

Mikstura odchudzająca i wzmacniająca odporność

Mikstura odchudzająca i wzmacniająca odporność

jest sprzymierzeńcem odchudzania i wchodzi w skład mikstury. Ma niewiele kalorii, zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości na długo. Rzepa reguluje (...) odchudza! Dzięki zawartości pektyn wpływa na zmniejszenie apetytu...

Środki wspomagające odchudzanie

Spalacze tłuszczu

Spalacze tłuszczu to preparaty wspomagające odchudzanie, są przeznaczone dla osób, które preferują łatwe spalanie tkanki tłuszczowej - bez surowej (...) oraz udaj się do lekarza, który wybierze najlepszy środek...

Środki wspomagające odchudzanie

Wolne rodniki obniżają apetyt!

W dzisiejszych czasach otyłość urosła niemalże do rozmiarów epidemii. Główną przyczyną tego zjawiska jest przejadanie się. Na szczęście, podczas badań nad częściami mózgu odpowiedzialnymi za kontrolę głodu i sytości naukowcy z Uniwersytetu Yale odkryli...

Środki wspomagające odchudzanie

Yerba mate a odchudzanie

na proces odchudzania. Właściwości yerba mate Yerba mate jest rośliną występującą w rejonie subtropikalnym Ameryki Południowej (...) , że regularne spożywanie yerba mate nie tylko zapobiega rozwojowi miażdżycy, ale...

Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik z ananasem

Błonnik i ananas stanowią składnik wielu suplementów diety mających wspomóc proces odchudzania. Błonnik jest to składnik roślinny, który w organizmie (...) farmakologiczne. Ananas na odchudzanie Ananas...

Środki wspomagające odchudzanie

Ziołowe herbaty odchudzające własnej roboty

w herbatce odchudzającej wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Skuteczne odchudzanie Samo (...) popijanie herbaty odchudzającej to nie wszystko. Do odchudzania potrzeba...

Środki wspomagające odchudzanie

Morwa biała - charakterystyka, właściwości

Morwa biała - charakterystyka, właściwości

) jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy białej zaleca się diabetykom, gdyż wykazują działanie (...) hipoglikemiczne, czyli obniżają poziom glukozy we krwi. Liście morwy białej...