Sprzężony kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy wykazuje szerokie prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, powstawaniu nowotworów. Sprzyja także redukcji masy ciała.

Polecane wideo:

1. Kwas linolowy CLA

CLA jest tłuszczem naturalnie występującym w mleku i przetworach mlecznych (zwłaszcza w pełnotłustych). Jest także składnikiem wielu obecnych na rynku suplementów diety. Powstaje jako produkt pośredni biohydrogenacji kwasu linolowego do stearynowego przy udziale mikroorganizmów bytujących w żwaczu zwierząt przeżuwających. Może powstawać także w gruczołach mlecznych przeżuwaczy z kwasu wakcenowego. Zdolność wytwarzania tego związku posiadają też bakterie z rodzaju BIfidobacterium wykorzystywane w produkcji serów dojrzewających. CLA jest jedynym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w przyrodzie, posiadającym konfiguracje trans. Pozostałe kwasy tłuszczowe typu trans, o których sporo się ostatnio mówi, powstają wskutek utwardzania olejów roślinnych, i te niestety nie są korzystne dla zdrowia.

2. Działanie CLA

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza...

Sprzężony kwas linolowy jest związkiem cennym dla organizmu człowieka ze względu na jego prozdrowotne działanie. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach niejednokrotnie potwierdzono znaczenie CLA dla hamowania procesu powstawania nowotworów. Udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferacje komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Doniesienia te potwierdzają się w obserwacjach dokonanych na ludziach. W Finlandii przeprowadzono badanie epidemiologiczne wśród kobiet, podczas którego stwierdzono mniejszą zapadalność na raka sutka u kobiet spożywających pełnotłuste produkty mleczne. Ponadto CLA wykazuje cytostatyczne działanie także na inne nowotwory: płuc, jelit oraz czerniaka złośliwego.

CLA ma również działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ krążenia. Jest to pewnego rodzaju fenomen w naturze, ponieważ tłuszcze zwierzęce w większości przypadków nasilają procesy aterogenne. Miażdżyca naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, a także udaru mózgu. Sprzężony kwas linolowy zapobiega utlenieniu się cholesterolu, który jest podstawowym elementem składowym blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie – ogranicza jej powstawanie. Ponadto liczne badania na zwierzętach udowodniły wpływ tego związku na obniżanie zawartości trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi.

Ochronne działanie CLA, istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z tego, że sprzężony kwas linolowy wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów.

3. CLA a odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy pozytywnie wpływa także na redukcję masy ciała. Przede wszystkim posiada zdolność redukowania tkanki tłuszczowej oraz reguluje przemiany tłuszczów w organizmie. CLA hamuje odkładanie się tłuszczu, a także zwiększa jego wykorzystywanie na energię. Ponadto pobudza on transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazuje także, że CLA sprzyja zwiększaniu się masy mięśniowej w organizmie. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

Ostatnio pojawiają się także doniesienia o wpływie CLA na zwiększanie odporności organizmu, głównie poprzez wzrost produkcji limfocytów, a także o wykorzystywaniu CLA w zapobieganiu rozwoju cukrzycy i osteoporozy.

mgr Anna Mazurek, ponad rok temu

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8

Środki wspomagające odchudzanie

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Środki wspomagające odchudzanie
Środki wspomagające odchudzanie

Keton malinowy

Keton malinowy

Maliny - źródło cennych substancji. Zawarty w owocach keton malinowy to sprzymierzeniec odchudzających się osób. Keton malinowy pomaga szybko i efektywnie schudnąć.

Środki wspomagające odchudzanie

Sposób na utratę wagi - tabletki ze szpinaku

Sposób na utratę wagi - tabletki ze szpinaku

. Niestety, w rzeczywistości stosowanie większości tabletek na odchudzanie nie przynosi oczekiwanych skutków. Ostatnio na rynku pojawiły się tabletki (...) głodu. W przeciwieństwie do farmakologicznych tabletek na odchudzanie,...

Środki wspomagające odchudzanie

Mikstura odchudzająca i wzmacniająca odporność

Mikstura odchudzająca i wzmacniająca odporność

jest sprzymierzeńcem odchudzania i wchodzi w skład mikstury. Ma niewiele kalorii, zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości na długo. Rzepa reguluje (...) odchudza! Dzięki zawartości pektyn wpływa na zmniejszenie apetytu...

Środki wspomagające odchudzanie

Zielona herbata bancha

Zielona herbata bancha

Bancha należy do herbat zielonych. Pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis - tego samego, z którego pozyskuje się herbatę sencha, powstającą z pierwszego zbioru delikatnych, młodych listków herbaty. Bancha to tzw. herbata późnego zbioru (zbierana...

Środki wspomagające odchudzanie

Olej lniany a odchudzanie

Olej lniany a odchudzanie

. W trakcie odchudzania zazwyczaj rezygnujemy ze spożywania tłuszczów, które są kaloryczne, ale konieczne do utrzymania zdrowia. Właściwości (...) . Olej lniany w odchudzaniu Kwas alfa-linolenowy...

Środki wspomagające odchudzanie

Algi morskie

Algi (glony) to grupa organizmów plechowych, żyjących w środowisku wodnym lub miejscach wilgotnych. W diecie stanowią doskonałe źródło białka, witaminy E, beta-karotenu oraz jodu.Zalecane są dla osób niedożywionych, czynnie uprawiających sport oraz wegetarian....

Środki wspomagające odchudzanie

Ocet winny a odchudzanie

preparaty, kwasy omega-3, preparaty wspomagające odchudzanie). Wówczas może nastąpić zwiększenie lub osłabienie działania leków. Octu winnego (...) zmniejsza apetyt. Jednakże nadmierne picie octu może powodować dolegliwości...

Środki wspomagające odchudzanie

Tabletki wspomagające odchudzanie

Tabletki wspomagające odchudzanie są bardzo często używane jako środek zastępczy zamiast diety i ćwiczeń. Środki na odchudzanie są dostępne (...) najlepszy środek...

Środki wspomagające odchudzanie

Wszystko o kawie

jest również znanym środkiem przeciwbólowym. Dlatego stosowana jest w lekach przeciwbólowych, a picie kawy może również ograniczać bóle migrenowe głowy. Picie kawy