Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Sprzężony kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy wykazuje szerokie prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, powstawaniu nowotworów. Sprzyja także redukcji masy ciała.

1. Kwas linolowy CLA

CLA jest tłuszczem naturalnie występującym w mleku i przetworach mlecznych (zwłaszcza w pełnotłustych). Jest także składnikiem wielu obecnych na rynku suplementów diety. Powstaje jako produkt pośredni biohydrogenacji kwasu linolowego do stearynowego przy udziale mikroorganizmów bytujących w żwaczu zwierząt przeżuwających. Może powstawać także w gruczołach mlecznych przeżuwaczy z kwasu wakcenowego. Zdolność wytwarzania tego związku posiadają też bakterie z rodzaju BIfidobacterium wykorzystywane w produkcji serów dojrzewających. CLA jest jedynym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w przyrodzie, posiadającym konfiguracje trans. Pozostałe kwasy tłuszczowe typu trans, o których sporo się ostatnio mówi, powstają wskutek utwardzania olejów roślinnych, i te niestety nie są korzystne dla zdrowia.

2. Działanie CLA

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza...

Sprzężony kwas linolowy jest związkiem cennym dla organizmu człowieka ze względu na jego prozdrowotne działanie. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach niejednokrotnie potwierdzono znaczenie CLA dla hamowania procesu powstawania nowotworów. Udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferacje komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Doniesienia te potwierdzają się w obserwacjach dokonanych na ludziach. W Finlandii przeprowadzono badanie epidemiologiczne wśród kobiet, podczas którego stwierdzono mniejszą zapadalność na raka sutka u kobiet spożywających pełnotłuste produkty mleczne. Ponadto CLA wykazuje cytostatyczne działanie także na inne nowotwory: płuc, jelit oraz czerniaka złośliwego.

CLA ma również działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ krążenia. Jest to pewnego rodzaju fenomen w naturze, ponieważ tłuszcze zwierzęce w większości przypadków nasilają procesy aterogenne. Miażdżyca naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, a także udaru mózgu. Sprzężony kwas linolowy zapobiega utlenieniu się cholesterolu, który jest podstawowym elementem składowym blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie – ogranicza jej powstawanie. Ponadto liczne badania na zwierzętach udowodniły wpływ tego związku na obniżanie zawartości trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi.

Ochronne działanie CLA, istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z tego, że sprzężony kwas linolowy wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów.

3. CLA a odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy pozytywnie wpływa także na redukcję masy ciała. Przede wszystkim posiada zdolność redukowania tkanki tłuszczowej oraz reguluje przemiany tłuszczów w organizmie. CLA hamuje odkładanie się tłuszczu, a także zwiększa jego wykorzystywanie na energię. Ponadto pobudza on transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazuje także, że CLA sprzyja zwiększaniu się masy mięśniowej w organizmie. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

Ostatnio pojawiają się także doniesienia o wpływie CLA na zwiększanie odporności organizmu, głównie poprzez wzrost produkcji limfocytów, a także o wykorzystywaniu CLA w zapobieganiu rozwoju cukrzycy i osteoporozy.

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
mgr Anna Mazurek,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Środki wspomagające odchudzanie - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Środki wspomagające odchudzanie
Środki wspomagające odchudzanie

Białko a odchudzanie

Coraz więcej diet odchudzających nakazuje zwiększenie zawartości białka w diecie. Białko w produktach nabiałowych przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. W związku z tym warto wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty mleczne. Dieta...

Środki wspomagające odchudzanie

Yerba mate a odchudzanie

Yerba mate jest rośliną uprawianą w Południowej Ameryce (Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj). Napój przygotowany z tej egzotycznej rośliny jest bogaty w witaminy oraz składniki mineralne. Wiele badań klinicznych dowiodło prozdrowotnych właściwości...

Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik z ananasem

Błonnik i ananas stanowią składnik wielu suplementów diety mających wspomóc proces odchudzania. Błonnik jest to składnik roślinny, który w organizmie człowieka nie ulega strawieniu ani wchłonięciu. Jednakże pod wpływem wody pęcznieje, dając uczucie...

Środki wspomagające odchudzanie

Olej lniany a odchudzanie

Olej lniany stanowi doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT), które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W trakcie odchudzania zazwyczaj rezygnujemy ze spożywania tłuszczów, które są kaloryczne, ale konieczne do...

Środki wspomagające odchudzanie

Herbata na odchudzanie

Herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Mimo że nie zawiera składników odżywczych, jednakże ze względu na obecność witamin, składników mineralnych, jak również polifenoli korzystnie wpływa na zdrowie. W licznych badaniach dowiedziono, iż...

Środki wspomagające odchudzanie

Algi morskie

Algi (glony) to grupa organizmów plechowych, żyjących w środowisku wodnym lub miejscach wilgotnych. W diecie stanowią doskonałe źródło białka, witaminy E, beta-karotenu oraz jodu.Zalecane są dla osób niedożywionych, czynnie uprawiających sport oraz...

Środki wspomagające odchudzanie

Jagody acai

Jagody acai to owoce rośliny pochodzącej z lasów Amazonii. Zawierają niezwykle duże ilości witamin, składników mineralnych oraz związków polifenolowych. Ze względu na te i inne właściwości zaleca się spożywanie owoców acai. Właściwości prozdrowotne jagód...

Środki wspomagające odchudzanie

Kwas linolowy a odchudzanie

Kwas linolowy (LA) należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie człowieka powinien pokrywać 30% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Sprzężony kwas linolowy – CLA - wykazuje prozdrowotne działanie, w tym wspomaga proces...

Środki wspomagające odchudzanie

Ocet winny a odchudzanie

Ocet winny jest często spożywany przez osoby odchudzające się, gdyż pobudza trawienie oraz metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Ponadto zmniejsza apetyt. Jednakże nadmierne picie octu może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ocet...

Środki wspomagające odchudzanie

Kawa a odchudzanie

Kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Działa pobudzająco na układ nerwowy, przeciwdziała występowaniu różnych schorzeń. Zapewne wiele osób zadaje sobie pytania: czy kawa wspomaga odchudzanie? Czy kawę można pić w trakcie diety...