Co jeść, żeby schudnąć? - walka z kilogramami, warzywa, owoce

Co jeść, żeby schudnąć? Słyszysz - jedz więcej, żeby ważyć mniej! Dla niektórych takie polecenie może wydać się absurdalne. A jednak! Istnieją pokarmy, które przyczyniają się do spadku wagi poprzez regulację procesów trawiennych w organizmie. Takie „superprodukty” zawierają składniki odżywcze, takie jak błonnik, który powoduje, że czujemy się nasyceni i nie sięgamy po dodatkowy posiłek. Jeśli marzysz o szczupłym wyglądzie, udaj się do kuchni w poszukiwaniu tych drogocennych składników diety. Aby ułatwić ci poszukiwania, prezentujemy listę cudownych produktów, które są odpowiedzią na pytanie o to, co jeść, żeby schudnąć.

1. Co jeść, żeby schudnąć? - warzywa i owoce w walce ze zbędnymi kilogramami

Najbogatszym źródłem składników odżywczych nieocenionych w walce z nadwagą są warzywa i owoce. Co jeść, żeby schudnać? - oto kilka produktów, których spożywanie przynosi największe efekty:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Dowiedz się więcej

Owoce bogate w błonnik
Owoce bogate w błonnik [2 zdjęcia]

Walka ze zbędnymi kilogramami nie zawsze musi kojarzyć się z ograniczaniem ilości pożywienia. Istnieją...

zobacz galerię

2. Co jeść, żeby schudnąć? - inne produkty dla dbających o linię

Warzywa i owoce to niejedyne źródła pożywienia, których właściwości sprawiają, że utrata wagi jest szybka i bezbolesna. Gdy pytamy o to, co jeść, żeby schudnąć, musimy wiedzieć, że nawet przyprawy mogą ograniczać łaknienie i przeciwdziałać rozrostowi tkanki tłuszczowej.

  • Cynamon - wystarczy pół łyżeczki tej przyprawy, aby wspomóc kontrolę poziomu cukru we krwi, a także przeciwdziałać odkładaniu się tłuszczu w związku z działaniem insuliny. Możesz użyć cynamonu, aby wydobyć naturalną słodycz pokarmów bez konieczności ich słodzenia.
  • Kawa - kofeina podnosi tempo metabolizmu o 15%, co zwiększa ilość spalanych kalorii. Osoby pijące 3 do 4 filiżanek kawy dziennie są mniej podatne na cukrzycę typu 2.
  • Serek wiejski - pół opakowania niskotłuszczowego serka wiejskiego zawiera 18 gramów protein i tylko 81 kalorii. Proteiny sprawiają, że czujesz się nasycona i nie sięgasz po dodatkowe przekąski, tym samym utrzymując wagę.
  • Jaja - jeśli jesteś na diecie niskokalorycznej, spożywanie jaj może podwoić efekty diety. Jajka sycą, w związku z czym jesz mniej w ciągu dnia. Nie bój się żółtek – nie zaszkodzą twemu sercu!
  • Soczewica - spożywanie tej rośliny sprawia, że brzuch staje się płaski, poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi w związku z działaniem błonnika. Soczewica zapobiega także rozwojowi oponki na brzuchu. Jest wiele rodzajów soczewicy, a te najpopularniejsze to czerwona i żółta. Roślina ta może zastąpić mięso w codziennych posiłkach.
  • Oliwa z oliwek - podobnie jak awokado, oliwa z oliwek zawiera zdrowy tłuszcz, który obniża łaknienie. Warto używać takiej oliwy w kuchni, gdyż ma właściwości przeciwzapalne. Połączona z sałatką, zwiększa właściwości antyoksydacyjne warzyw.
  • Ocet jabłkowy - przyprawa ta nadaje smak bez dodawania kalorii do posiłku. Reguluje poziom cukru we krwi, przez co zapobiega niekontrolowanym napadom głodu. Potrawy przyprawione octem są bardziej sycące.

Co jeść, żeby schudnać? Walka ze zbędnymi kilogramami nie zawsze musi kojarzyć się z ograniczaniem ilości pożywienia. Istnieją bowiem produkty, które spożywane nawet w dużych ilościach pomagają zrzucić wagę. Nie musisz się głodzić, jeśli chcesz schudnąć. Wystarczy, że będziesz dokonywała mądrych wyborów dotyczących codziennej diety.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!