Co jeść na śniadanie?

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, gdyż pozwala dobrze i w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Na śniadanie najlepiej spożywać produkty bogato białkowe, gdyż dłużej dają uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Ważne są również warzywa, które dostarczają witaminy oraz flawonoidy neutralizujące wolne rodniki.

Polecane wideo:

Jak dobrze rozpocząć dzień?

Zapewne każdy z nas zadawał sobie pytanie jak dobrze rozpocząć dzień, aby być zadowolonym, zdrowym i pełnym optymizmu. By zapewnić dobre samopoczucie w ciągu dnia, należy przede wszystkim spożywać odpowiednio skomponowane posiłki pod względem kaloryczności, substancji odżywczych oraz witamin i soli mineralnych.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż dodaje energii na cały dzień. Jednakże nie każdy wie co, ile należy zjeść na śniadanie. Ponadto ważna jest również pora śniadania.

Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego by przywrócić ją do normalnego/ prawidłowego poziomu. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Propozycje zdrowych śniadań:
1. Musli z owocami (truskawki, jagody, maliny) oraz jogurtem naturalnym, sok pomarańczowy

Takie śniadanie jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na zaparcia, gdyż zawiera mnóstwo błonnika regulującego pracę jelit.

2. Zielony twarożek (szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha), bułka grahamka, herbata

Śniadanie zalecane dla kobiet planujących ciążę oraz w ciąży, gdyż zielone warzywa są bogate w kwas foliowy oraz witaminę E, które zapobiegają wadom cewy nerwowej.

3. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, natka pietruszki), kawa zbożowa z mlekiem 2%, taka śniadanie jest bogate w pełnowartościowe białko i dlatego jest polecane sportowcom i osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.

4. Jajecznica z pomidorami lub pieczarkami, bułka grahamka, herbata,

5. Kasza manna na mleku 2% z owocami jagodowymi (jagody, poziomki, maliny) dodaje energii na cały dzień, ponadto zawiera duże ilości substancji o działaniu antyoksydacyjnym i zwalczającym wolne rodniki

6. Owsianka na mleku z owocami (truskawki, jagody4) - jest szczególnie zalecane osobom chorym na cukrzycę oraz cierpiącym na zaparcia

Zdrowe drugie śniadania

Drugie śniadania są równie ważne jak 1. Powinny być spożyte po około 2, 5 – 3 godzin po pierwszym śniadaniu, bowiem zapobiegnie to podjadaniu. Oto przykłady zdrowych 2 śniadań:

  • jogurt naturalny z wkrojonymi owocami np. bananem, który zawiera inulinę (prebiotyk, wspomagający wzrost bakterii stanowiących naturalną florę bakteryjną
  • ciasteczka owsiane z kefirem
  • sałatka owocowa z owoców cytrusowych i arbuza świetnie gasi pragnienie, dlatego polecana jest na upały
  • surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem zarodków pszenicznych poprawia urodę, gdyż flawonoidy zawarte w jabłkach zmiatają wolne rodniki, beta karoten z marchewki poprawia koloryt skóry. Zarodki pszeniczne to źródło błonnika i NNKT.

Regularne spożywanie śniadań w ciągu dnia zapobiega tyciu.

Komentarze (17)
~dagson
~dagson

@~Anja: aha to powodzenia ;) Nie liczy się tylko wygląd ale też to co ma się w głowie. A jak ktoś mówi, że opłaca się jesc mało to jest trochę nie douczony albo nieświadomy, że organizm musi mieć dostarczone białka, węgle i zdrowe tłuszcze w odpowiednich ilościach. Nie mam nic przeciwko temu, że Ty tak robisz ale nie mów głupot, że się opłaca...Twój organizm kiedyś Ci za to podziękuje.

Odpowiedz
~cukrzyk
~cukrzyk

O ile z truskawkami i jagodami sie zgodzę, to w żadnym wypadku nie wolno jeść przy cukrzycy produktów gotowanych na mleku. W zasadzie mleko powinno się wyeliminować, gdyż przyczynia się do podwyższenia poziomu glukozy.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

10 rad, jak uchronić dziecko przed otyłością

10 rad, jak uchronić dziecko przed otyłością

dorosłym, ale też na ogólne zdrowie i długość życia. Rodzice dobrze wiedzą, że skłonienie dziecka do zdrowego odżywiania się i ćwiczeń często jest trudnym (...) , upewnij się, że w lodówce zawsze znajdzie się coś zdrowego,...

Bilansowanie zdrowej diety

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu.Szpinak...

Bilansowanie zdrowej diety

Mało znane fakty na temat jedzenia

Mało znane fakty na temat jedzenia

Wiedza czasami szokuje Miłośnicy jedzenia są dumni z tego, że mają duży zasób wiedzy na temat różnych kuchni i potraw. Jednak nie wszystkie informacje są zadowalające. W pogoni za faktami dotyczącymi jedzenia, natknęliśmy się na takie, które są nieco...

Bilansowanie zdrowej diety

Wakacyjne jedzenie, które tuczy

Wakacyjne jedzenie, które tuczy

mogą być wspaniałą wakacyjną potrawą - zdrową, bo pełną warzyw, składników odżywczych oraz białek. Jednak pewne dodatki mogą sprawić, że lekka sałatka stanie

Bilansowanie zdrowej diety

Jak zjadać 5 posiłków dziennie?

Jak zjadać 5 posiłków dziennie?

, że posiłki będą zdrowe, spalisz więcej kalorii zmuszając organizm do częstszego trawienia.Uwaga na porcje Aby jeść posiłki 5 razy dziennie musisz zmienić (...) , że posiłki mają być zdrowe i niskokaloryczne.Co robić,...

Bilansowanie zdrowej diety

Czego nie jeść podczas miesiączki?

Czego nie jeść podczas miesiączki?

stany zapalne oraz dolegliwości bólowe toczące się w organizmie. Zdecydowanie lepiej w tym czasie zastąpić je zdrowymi tłuszczami znajdującymi

Bilansowanie zdrowej diety

8 kroków do optymalnej diety

8 kroków do optymalnej diety

niewiele składników odżywczych czy błonnika, a do tego prowadzą do przejadania się. Zastąp je zdrowymi węglowodanami zawartymi w owocach, warzywach (...) , ryżu, zbożach i roślinach strączkowych.Jedz zdrowe śniadania...