Co jeść na śniadanie?

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, gdyż pozwala dobrze i w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Na śniadanie najlepiej spożywać produkty bogato białkowe, gdyż dłużej dają uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Ważne są również warzywa, które dostarczają witaminy oraz flawonoidy neutralizujące wolne rodniki.

Polecane wideo:

Jak dobrze rozpocząć dzień?

Zapewne każdy z nas zadawał sobie pytanie jak dobrze rozpocząć dzień, aby być zadowolonym, zdrowym i pełnym optymizmu. By zapewnić dobre samopoczucie w ciągu dnia, należy przede wszystkim spożywać odpowiednio skomponowane posiłki pod względem kaloryczności, substancji odżywczych oraz witamin i soli mineralnych.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż dodaje energii na cały dzień. Jednakże nie każdy wie co, ile należy zjeść na śniadanie. Ponadto ważna jest również pora śniadania.

Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego by przywrócić ją do normalnego/ prawidłowego poziomu. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Propozycje zdrowych śniadań:
1. Musli z owocami (truskawki, jagody, maliny) oraz jogurtem naturalnym, sok pomarańczowy

Takie śniadanie jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na zaparcia, gdyż zawiera mnóstwo błonnika regulującego pracę jelit.

2. Zielony twarożek (szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha), bułka grahamka, herbata

Śniadanie zalecane dla kobiet planujących ciążę oraz w ciąży, gdyż zielone warzywa są bogate w kwas foliowy oraz witaminę E, które zapobiegają wadom cewy nerwowej.

3. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, natka pietruszki), kawa zbożowa z mlekiem 2%, taka śniadanie jest bogate w pełnowartościowe białko i dlatego jest polecane sportowcom i osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.

4. Jajecznica z pomidorami lub pieczarkami, bułka grahamka, herbata,

5. Kasza manna na mleku 2% z owocami jagodowymi (jagody, poziomki, maliny) dodaje energii na cały dzień, ponadto zawiera duże ilości substancji o działaniu antyoksydacyjnym i zwalczającym wolne rodniki

6. Owsianka na mleku z owocami (truskawki, jagody4) - jest szczególnie zalecane osobom chorym na cukrzycę oraz cierpiącym na zaparcia

Zdrowe drugie śniadania

Drugie śniadania są równie ważne jak 1. Powinny być spożyte po około 2, 5 – 3 godzin po pierwszym śniadaniu, bowiem zapobiegnie to podjadaniu. Oto przykłady zdrowych 2 śniadań:

  • jogurt naturalny z wkrojonymi owocami np. bananem, który zawiera inulinę (prebiotyk, wspomagający wzrost bakterii stanowiących naturalną florę bakteryjną
  • ciasteczka owsiane z kefirem
  • sałatka owocowa z owoców cytrusowych i arbuza świetnie gasi pragnienie, dlatego polecana jest na upały
  • surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem zarodków pszenicznych poprawia urodę, gdyż flawonoidy zawarte w jabłkach zmiatają wolne rodniki, beta karoten z marchewki poprawia koloryt skóry. Zarodki pszeniczne to źródło błonnika i NNKT.

Regularne spożywanie śniadań w ciągu dnia zapobiega tyciu.

Bilansowanie zdrowej diety

Polecane wideo:

Komentarze (17)
~dagson
~dagson

@~Anja: aha to powodzenia ;) Nie liczy się tylko wygląd ale też to co ma się w głowie. A jak ktoś mówi, że opłaca się jesc mało to jest trochę nie douczony albo nieświadomy, że organizm musi mieć dostarczone białka, węgle i zdrowe tłuszcze w odpowiednich ilościach. Nie mam nic przeciwko temu, że Ty tak robisz ale nie mów głupot, że się opłaca...Twój organizm kiedyś Ci za to podziękuje.

Odpowiedz
~cukrzyk
~cukrzyk

O ile z truskawkami i jagodami sie zgodzę, to w żadnym wypadku nie wolno jeść przy cukrzycy produktów gotowanych na mleku. W zasadzie mleko powinno się wyeliminować, gdyż przyczynia się do podwyższenia poziomu glukozy.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Sok z brzozy

~Annaska85 • ostatni post 1 tydzień temu

1
Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

Jedzenie a długowieczność

Jedzenie a długowieczność

Świeże warzywa, owoce i rośliny strączkowe to podstawa zdrowej diety. Takie dania są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.

Bilansowanie zdrowej diety

Jajka

Jajka

Jajka są produktem bardzo odżywczym, dlatego powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore. Ostatnie badania wykazały, że jajka są bogatym źródłem antyoksydantów.

Bilansowanie zdrowej diety

Dbaj o formę i ciesz się życiem! (prezentacja edukacyjna)

Dbaj o formę i ciesz się życiem! (prezentacja edukacyjna)

Trzymaj formę i ciesz się życiem! Zdrowy tryb życia nie musi oznaczać od razu jedzenia wyłącznie zielonych sałatek i pocenia się na bieżni (...) . Zapoznaj się ze sposobami na zdrowe i równocześnie przyjemne życie....

Bilansowanie zdrowej diety

Dbaj o dietę w trakcie grypy

Dbaj o dietę w trakcie grypy

profilaktyki i leczenia przeziębienia i grypy jest zdrowa dieta, bogata w warzywa i owoce.

Bilansowanie zdrowej diety

Jedzenie wpływa na poczucie szczęścia

Jedzenie wpływa na poczucie szczęścia

Badania dowodzą, że gdy przestajemy jeść węglowodany, nasz mózg przestaje regulować wytwarzanie hormonu szczęścia - serotoniny. To właśnie serotonina jest w stanie poprawić nasz nastrój i tylko węglowodany potrafią naturalnie wpłynąć na rozpoczęcie produkcji...

Bilansowanie zdrowej diety

Poznaj produkty, które zwalczają stan zapalny

Poznaj produkty, które zwalczają stan zapalny

, może prowadzić do chorób. Co więcej, odgrywa znaczącą rolę w przypadłościach, takich jak otyłość, choroby serca czy nowotwory. Sprawdź, jak za pomocą diety (...) do porannej owsianki, kurkumę do ryżu, a imbir do zielonej herbaty.Tłuszcze...

Bilansowanie zdrowej diety

Szczupłe dzieci

Szczupłe dzieci

Zdrowe nawyki żywieniowe i zachęcanie do aktywności fizycznej są gwarancją szczupłej sylwetki dziecka oraz braku problemów z wagą w przyszłości.

Bilansowanie zdrowej diety

Suszone owoce

Suszone owoce

Niedobory potasu w diecie można uzupełniać poprzez takie produkty, jak: suszone morele i figi, awokado, banany, grejpfruty, ziemniaki, seler czy pomidory.

Bilansowanie zdrowej diety

Niezdrowe przekąski

Niezdrowe przekąski

Potrzebujemy tłuszczów, aby zbudować zapasy energii, jednak bardzo często przesadzamy z ilością ich spożycia, w wyniku czego skracamy sobie życie.