Co robić, by zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera? (WIDEO)
Alzheimer to coraz poważniejsze zagrożenie. Rozwija się ona bardzo powoli i długo nie daje żadnych objawów. Alzheimer dotyczy głównie osób po 65 roku życia, jednak przyczyny rozwoju choroby nie są dobrze znane.
Z czasem prowadzi ona do otępienia. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób można zmniejszyć ryzyko choroby. Obejrzyj materiał. Co robić, by zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera? Podstawą jest zdrowa, niskokaloryczna dieta.
Spożywajmy produkty bogate w antyoksydanty oraz te zawierające witaminy z grupy B. Unikajmy natomiast tłuszczów trans, zadbajmy o regularną aktywność fizyczną oraz częstą gimnastykę umysłu.
Nie zaniedbujmy kontaktów towarzyskich, ważna jest również odpowiednia ilość snu. Ważne, by dbać o siebie, regularnie uprawiać sport i jeść odpowiednie produkty żywnościowe, by cieszyć się jak najlepszym zdrowiem.
W sklepach jest pełno przetworzonej żywności, która ma negatywny wpływ na stan zdrowia i zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób, często zagrażających operacjami.
Dieta ma ogromny wpływ na jakość życia, kondycję organizmu, poziom energii, wygląd włosów i skóry. Tłuszcze trans prowadzą do miażdżycy i sprzyjają odkładaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.