Inulina - właściwości, zastosowanie, inulina w proszku
Inulina to jeden ze składników żywności. Można ją odnaleźć w niektórych roślinach, zwłaszcza z rodziny astrowatych, np. w cykorii, mniszku lekarskim, słoneczniku bulwiastym. Inulina określana jest mianem superprebiotyku. Inulina bardzo korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy człowieka.
1. Co to jest inulina?
Inulina prowadzi do wzrostu bifidobakterii, które uznawane są za jedne z najważniejszych drobnoustrojów, jakie zasiedlają ludzki organizm. Odpowiedni ich poziom pozwala regulować stężenie cholesterolu i wchłanianie niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych.
Inulina to naturalny oligomer fruktozy (polisacharyd).
Inulina magazynowana jest w niektórych roślinach, zwłaszcza w ich podziemnych organach (kłączach, bulwach. Inulina wyróżnia się niską rozpuszczalnością, jest nieprzyswajalna dla enzymów trawiennych człowieka.
2. Do czego używamy inuliny?
Takie właściwości inuliny pozwalają jej działać niczym wypełniacz w ludzkim układzie pokarmowym. Po inulinę coraz częściej sięga także przemysł spożywczy (zwłaszcza cukierniczy), wykorzystując ją jako środek zagęszczający i stabilizujący.
Inulina stosowana jest również jako zagęstnik do sosów i zup. Dodaje się ją również do pasztetów i twarożków.
Po ugotowaniu przybiera postać galaretki, a zatem można ją wykorzystać wszędzie tam, gdzie konieczny jest dodatek żelatyny, skrobi lub mąki
3. Właściwości inuliny
Szczególna budowa chemiczna inuliny sprawia, że inulina w niezmienionej postaci dociera do jelit stając się pożywką dla bakterii w nich bytujących. Prowadzi to do wzrostu ich ilości, a to korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Inulina przeciwdziała zaparciom i normalizuje proces wypróżniania, gdyż pobudza kurczliwość jelita, a tym samym poprawia ich perystaltykę. Pozwala to zminimalizować ryzyko wystąpienia zapaleń jelit, polipów i nowotworów jelita grubego.
Inulina obniża aktywność β‑glukuronidazy, enzymu, który – jeśli jest go zbyt dużo - może przyczyniać się do rozwoju hormonozależnych chorób nowotworowych (m.in. raka piersi lub raka prostaty).
Inulina może być spożywana przez chorych na cukrzycę (reguluje glikemię poposiłkową). Inulina jest polecana również w diecie przeciwmiażdżycowej. Udowodniono bowiem, że dzięki zdolności wiązania kwasów tłuszczowych w jelicie skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Inulina zwiększa również biodostępność niektórych minerałów, zwłaszcza magnezu, wapnia, cynku i żelaza.
Lepsze wchłanianie tych składników wpływa między innymi na poprawę mineralizacji kości (profilaktyka osteoporozy).
4. Inulina w proszku
W sprzedaży dostępna jest inulina w proszku, która zawiera nie więcej niż 10 proc. cukrów (glukozy), fruktozy, sacharozy).
W smaku inulina jest lekko słodka. Inulina wyróżnia się minimalną kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym (IG=14).
5. Inulina w diecie
Jeśli włączysz do diety produkty zawierające inulinę, bardzo dobrze wpłynie to na zdrowie. Inulina zalecana jest diabetykom i pacjentom z chorobami sercowo‑naczyniowymi. Najwięcej zwolenników inulina ma wśród osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Substancję w proszku kupić można w sklepach z ekologiczną żywnością i punktach zielarskich, zaś w formie tabletek – w aptekach. Inulina jest w stanie zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych, zawłaszcza cukrzycy i otyłości.
Duże znaczenie ma również pozytywny wpływ, jaki inulina ma na mikroflorę układu pokarmowego. A im zdrowsza flora bakteryjna, tym lepiej funkcjonuje układ odpornościowy.