Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Inulina - właściwości, zastosowanie, inulina w proszku

 Agnieszka Gotówka
13.04.2021 10:11
Jogurt z dodatkiem inuliny
Jogurt z dodatkiem inuliny (123RF)

Inulina to jeden ze składników żywności. Można ją odnaleźć w niektórych roślinach, zwłaszcza z rodziny astrowatych, np. w cykorii, mniszku lekarskim, słoneczniku bulwiastym. Inulina określana jest mianem superprebiotyku. Inulina bardzo korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy człowieka.

spis treści

1. Co to jest inulina?

Inulina prowadzi do wzrostu bifidobakterii, które uznawane są za jedne z najważniejszych drobnoustrojów, jakie zasiedlają ludzki organizm. Odpowiedni ich poziom pozwala regulować stężenie cholesterolu i wchłanianie niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych.

Inulina to naturalny oligomer fruktozy (polisacharyd).

Inulina magazynowana jest w niektórych roślinach, zwłaszcza w ich podziemnych organach (kłączach, bulwach. Inulina wyróżnia się niską rozpuszczalnością, jest nieprzyswajalna dla enzymów trawiennych człowieka.

Zobacz film: "Mikroflora jelitowa"

2. Do czego używamy inuliny?

Takie właściwości inuliny pozwalają jej działać niczym wypełniacz w ludzkim układzie pokarmowym. Po inulinę coraz częściej sięga także przemysł spożywczy (zwłaszcza cukierniczy), wykorzystując ją jako środek zagęszczający i stabilizujący.

Inulina stosowana jest również jako zagęstnik do sosów i zup. Dodaje się ją również do pasztetów i twarożków.

Po ugotowaniu przybiera postać galaretki, a zatem można ją wykorzystać wszędzie tam, gdzie konieczny jest dodatek żelatyny, skrobi lub mąki

3. Właściwości inuliny

Szczególna budowa chemiczna inuliny sprawia, że inulina w niezmienionej postaci dociera do jelit stając się pożywką dla bakterii w nich bytujących. Prowadzi to do wzrostu ich ilości, a to korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Inulina przeciwdziała zaparciom i normalizuje proces wypróżniania, gdyż pobudza kurczliwość jelita, a tym samym poprawia ich perystaltykę. Pozwala to zminimalizować ryzyko wystąpienia zapaleń jelit, polipów i nowotworów jelita grubego.

Inulina obniża aktywność β‑glukuronidazy, enzymu, który – jeśli jest go zbyt dużo - może przyczyniać się do rozwoju hormonozależnych chorób nowotworowych (m.in. raka piersi lub raka prostaty).

Inulina może być spożywana przez chorych na cukrzycę (reguluje glikemię poposiłkową). Inulina jest polecana również w diecie przeciwmiażdżycowej. Udowodniono bowiem, że dzięki zdolności wiązania kwasów tłuszczowych w jelicie skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Inulina zwiększa również biodostępność niektórych minerałów, zwłaszcza magnezu, wapnia, cynku i żelaza.

Lepsze wchłanianie tych składników wpływa między innymi na poprawę mineralizacji kości (profilaktyka osteoporozy).

4. Inulina w proszku

W sprzedaży dostępna jest inulina w proszku, która zawiera nie więcej niż 10 proc. cukrów (glukozy), fruktozy, sacharozy).

W smaku inulina jest lekko słodka. Inulina wyróżnia się minimalną kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym (IG=14).

5. Inulina w diecie

Jeśli włączysz do diety produkty zawierające inulinę, bardzo dobrze wpłynie to na zdrowie. Inulina zalecana jest diabetykom i pacjentom z chorobami sercowo‑naczyniowymi. Najwięcej zwolenników inulina ma wśród osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

Substancję w proszku kupić można w sklepach z ekologiczną żywnością i punktach zielarskich, zaś w formie tabletek – w aptekach. Inulina jest w stanie zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych, zawłaszcza cukrzycy i otyłości.

Duże znaczenie ma również pozytywny wpływ, jaki inulina ma na mikroflorę układu pokarmowego. A im zdrowsza flora bakteryjna, tym lepiej funkcjonuje układ odpornościowy.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze