Co to jest skrobia?

Skrobia jest dostarczana do organizmu w codziennej diecie. W układzie pokarmowym człowieka skrobia trawiona jest dwuetapowo: w pierwszej kolejności ulega rozszczepieniu na maltodekstrynę – czyli cukier skrobiowy, w drugiej – na będącą cukrem prostym glukozę. Rzadko dochodzi do powstania niedoboru skrobi w diecie. Skrobia dostarcza nam energii. Znajdujemy ją w ziemniakach, pieczywie, ciastkach, makaronach, ryżu i innych produktach zbożowych.

Właściwości skrobi

Skrobia jest zaliczana do wielocukrów. W jej skład wchodzą: amyloza i amylopektyna, które zbudowane są z reszt glukozowych. Skrobię dostarczamy w nadmiarze do naszego organizmu, wszystko zawdzięczamy diecie bogatej w węglowodany. Jako substancja zapasowa roślin, m.in. ziemniaków, zbóż, występuje w dużych ilościach w przeciętnej diecie, stanowi ponad 80% spożywanych przez człowieka węglowodanów.

Produkty zbożowe w diecie

Skrobia tworzy roztwory koloidowe. Jednoprocentowy roztwór wodny skrobi jest używany do wykrywania jodu cząsteczkowego, z którym tworzy zabarwienie niebieskie w wyniku adsorpcji jodu na cząstkach skrobi. W trakcie hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy polisacharydowe, tworząc kolejne.

Skrobia rozkłada się już w przewodzie pokarmowym. Dzieje się tak pod wpływem enzymów trawiennych. Enzymy znajdują się w ślinie i soku trzustkowym. W jelitach skrobia też rozpada się na glukozę, która zostaje wchłonięta do krwi. Nie każda skrobia może ulec rozkładowi. Skrobia dostarczona w surowym stanie nie będzie wykorzystana. Żeby mogła być pożyteczna, powinna zostać ugotowana w dużej ilości wody. W ten sposób kleikuje się skrobię. Cukry, których nie poddano działaniu wysokiej temperatury lub też użyto do tego zbyt małej ilości wody, mogą ulec uszkodzeniu. Jeżeli nie dojdzie do skleikowania skrobi, nie zostanie ona poddana działaniu enzymów trawiennych. Skrobia, której nie można strawić, staje się oporna. Jest wtedy określana mianem błonnika pokarmowego. Stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.

Źródło skrobi w pożywieniu

Skrobia jest najważniejszym polisacharydem zapasowym u roślin, które magazynują go w owocach, nasionach, korzeniach w formie ziaren w liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż i bulwy ziemniaka, a także kolby kukurydzy. Skrobia odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp. Skrobię zjadamy głównie w ziemniakach i produktach zbożowych (pieczywo, ciastka, makarony, ryż) i to ona jest głównym dostarczycielem energii dla większości z nas. Jednak nie wszystkie produkty zawierające skrobię wpływają w taki sam sposób na nasz organizm. Pokarmy, które powstają z wysoko oczyszczonych produktów zbożowych (tzn. z białej mąki) dostarczają nam przede wszystkim energii, bo proces oczyszczania oddzielił skrobię od wielu witamin i minerałów zawartych w całych ziarnach (głównie w ich otoczkach). Poza tym, pokarmy z białej, oczyszczonej mąki powodują bardzo szybko po spożyciu wzrost stężenia glukozy we krwi (co jest oznaczane wysokim indeksem glikemicznym) i duży wyrzut insuliny, co jest niekorzystne.

Wszystkie spożywane przez człowieka węglowodany są w przewodzie pokarmowym rozkładane do jednocukrów i w takiej formie wchłaniane, zapotrzebowanie na skrobię nie stanowi oddzielnego zagadnienia dietetycznego. Spożywana skrobia jest po prostu częścią wszystkich zjedzonych węglowodanów.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Właściwości skrobi opornej

Właściwości skrobi opornej

Czym jest skrobia oporna? Skrobia kojarzy się nam zazwyczaj z węglowodanami, które można znaleźć w białym ryżu, chlebie i ziemniakach. Tego rodzaju (...) węglowodany mogą podnosić poziom glukozy we krwi i sprzyjać tyciu. Jednak...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Skrobia oporna - rodzaje, właściwości, źródła występowania

Skrobia oporna - rodzaje, właściwości, źródła występowania

Mniejsze ryzyko kamicy nerkowej, niższy cholesterol i ochrona przed rakiem jelita grubego - skrobia oporna ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie (...) . Znaleźć ją można m.in w fasoli, w zielonych bananach i ziemniakach. Skrobia...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

także diabetycy - zawarta w niej skrobia łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi. Źródło błonnika pokarmowego Badania opublikowane na łamach "American

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

(im bardziej naturalny, tym oczywiście lepiej) i ewentualnie cukier. Taki też skład (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, kakao) znajdziemy (...) dzieci, które potrzebują tego pierwiastka do budowy kości. Dobry...

Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

oraz skrobia. Substancje te podnoszą ciśnienie krwi, szczególnie u osób z problemami sercowymi. Unikać powinniśmy także kanapek z białego chleba z wędliną

Ziołolecznictwo

Kudzu - właściwości i zastosowanie

Kudzu - właściwości i zastosowanie

jak naturalne afrodyzjaki. Kudzu może być wykorzystywane również jako doskonała alternatywa dla zagęstników do potraw, takich jak skrobia ziemniaczana