Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zdrowe pieczywo

Avatar placeholder
31.01.2017 18:50
Zdrowe pieczywo
Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje na uznanie dietetyków. Chleb żytni, pieczywo pełnoziarniste, pieczywo razowe i chleb wieloziarnisty to tylko kilka z wielu rodzajów pieczywa, które warto włączyć do swojej diety. Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której jest zrobiony. Im mąka jest bardziej przemielona i jaśniejsza, tym uboższa w składniki odżywcze. Im ciemniejsza mąka, tym zdrowsza. Mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B, cynku, manganu i magnezu w porównaniu do mąki pszennej.

spis treści

1. Kaloryczność pieczywa

Badania przeprowadzone na amerykańskich 19-latkach udowodniły, że nasza dieta powinna składać się z 55-60% węglowodanów, 10-15% białka i maksymalnie 30% tłuszczów. Stosując te proporcje, już po 2-3 miesiącach schudniemy. Jedząc pieczywo, spożywamy węglowodany. Te mają zdolność wchłaniania wody i wypełniania żołądka. Pieczywo zawiera mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce, wymaga od nas przeżuwania, więc jemy wolniej i szybciej odczuwamy uczucie sytości. Warto pamiętać, że spożywając taką samą porcję pieczywa i mięsa, to pierwsze ma znacznie mniej kalorii. Według statystyk, Polacy zjadają dziennie około 250-300 g pieczywa. Jednakże Francuzi konsumują go dużo więcej, a nie są otyli. Chleb sam w sobie nie tuczy, natomiast tuczą dodatki do niego. I tak 100 g staropolskiego chleba to 221 kcal, bułki maślanej to 329 kcal, żytniego pełnoziarnistego chleba – 239 kcal, bagietki – 285 kcal, a żytniego razowego chleba to 225 kcal. Chrupkie pieczywo uważa się za niskokaloryczne. Jednak jego 100 g zawiera aż 325 kcal. Na szczęście zjada się go mało, a jeden płatek to 30 kcal. Ponadto zawiera ono witaminy B1, B2 i E, wapń, żelazo, magnez i cynk. Jedna kromka ma aż 10 g błonnika.

Obecnie w Polsce najwięcej pieczywa wypieka się z mąki żytniej pytlowej (720), pszennej chlebowej (850), pszennej sitkowej (1400), pszennej razowej (2000). Liczba to stopień oczyszczenia mąki – im wyższa, tym mniej. Najbardziej oczyszczona jest biała mąka, później pytlowa, sitkowa, a najmniej mąka razowa. Niestety, do chleba często dodawane są chemiczne środki spulchniające. Te powodują, że pieczywo jest lekkie i pulchne. Niekiedy dodawane są również polepszacze: antypleśniowe E-282, które przedłużają trwałość pieczywa nawet do dwóch tygodni, mieszanki spulchniające albo E-471 nadający ciastu jednorodną konsystencję.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Rodzaje chleba

W Polsce chleb jest wypiekany z mąki żytniej lub pszennej albo mieszanej. Pozostałe składniki pieczywa to zakwas albo drożdże, woda, sól i dodatki, typu: jaja, cukier, miód, mleko, mak, kminek, nasiona dyni, słonecznika, soi, rodzynki, a także suszone śliwki.

  • Pieczywo pszenne – robi się z mąki pszennej z drożdżami (zakwas). Jest to na przykład: graham, bułki paryskie, chleb baltonowski, pytlowy, lecytal.
  • Pieczywo żytnie – przygotowywuje się z mąki żytniej na zakwasie. Są to: chleb razowy, sitkowy, staropolski, wileński, pumpernikiel.
  • Pieczywo mieszane – powstaje z połączenia mąki żytniej i pszennej. Jest to chleb praski, nałęczowski, zakopiański.

Na świecie popularne są także inne odmiany chleba:

  • Naan – chleb pochodzący z Indii, ma kształt dużej kropli, piecze się go na blacie pieca.
  • Maca – żydowskie pieczywo tradycyjne, powstaje z pszennej mąki i wody.
  • Tortilla – powstała w Meksyku, jest pieczona z mąki pszennej lub kukurydzianej na patelni, jak placki.
  • Bagietka – popularna francuska bułka z mąki pszennej o długości 50 cm.
  • Pita – pochodzi z Bliskiego Wschodu, okrągły, płaski chleb idealny do przekrojenia wzdłuż i wypełnienia nadzieniem.
  • Pumpernikiel – chleb niemiecki, żytni, bardzo ciemny.
  • Ciabatta – puszysty włoski chlebek.

3. Jak powstał chleb?

Prapoczątek pieczywa to epoka neolitu. Wtedy ludzie zbierali i rozgryzali nasiona dzikich roślin, później wypluwali je i formowali z nich placki. Te piekli na ogniu. W późniejszym okresie gotowano z ziaren polewkę. W międzyczasie powstały żarna, które rozcierały zboże i powstawała mąka. Stosowano ją do zagęszczania polewki. Wkrótce człowiek odkrył, że polewka zostawiona w garnku rozrasta się – tak powstał zakwas. W Polsce chleb na zakwasie jadano już w I-V w n. e. Był on robiony z pszenicy, żyta lub jęczmienia. W 1260 Bolesław Wstydliwy założył pierwszy w Polsce cech piekarzy.

Zdrowy chleb to nie mit. W sklepach można znaleźć różne rodzaje pieczywa, niektóre są mniej, inne bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Wybór należy do ciebie, ale pamiętaj, że razowy, ciemny chleb pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze