Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze stanowią stały składnik budowy, pełnią rolę materiału energetycznego, ponadto są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin.

Tłuszcze w diecie

Pojęcie „tłuszcz” oznacza zarówno składnik odżywczy, jak i grupę produktów spożywczych, np. słonina, smalec, masło, olej, margaryna. Produkty te nazywane są tłuszczami widocznymi. Tłuszcz będący składnikiem odżywczym w produktach, np. w mięsie, mleku, jajach, nosi nazwę tłuszczu niewidocznego.

Zawartość tłuszczu w pożywieniu w g na 100 g produktu

ProduktZawartość w 100 gProduktZawartość w 100 g
Mleko 3,2% 3,2 Kurczak 9,3
Śmietanka 30% 30,0 Królik 8,0
Żółtko jaja 28,0 Parówka 31,5
Ser twarogowy tłusty 10,0 Dorsz 0,7
Ser edamski tłusty 23,0 Śledź 16,0

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz w diecie podstawowej wynosi 30-35% zapotrzebowania na kalorie, czyli w przypadku diety 2000 kcal wynosi 70 g. Natomiast w przypadku diety odchudzającej zawartość kalorii z tłuszczów nie powinna przekraczać 25%. Głównym źródłem tłuszczów w pożywieniu są trójglicerydy składające się z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i 1 cząsteczki glicerolu. W tłuszczach pochodzenia zwierzęcego dominują kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie palmitynowy i stearynowy, które decydują o stałej jego konsystencji. W tłuszczach roślinnych przeważają kwasy nienasycone, np. oleje zawierają 85-90% kwasów jedno- i wielonienasyconych w różnych proporcjach, w zależności od surowca. W oleju słonecznikowym i sojowym dominują kwasy wielonienasycone (NNKT) – linolowy, linolenowy, a w oleju rzepakowym przeważa kwas jednonienasycony – oleinowy.

Rola tłuszczu w organizmie

Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią materiał energetyczny, ponieważ 1 g tłuszczu zawiera aż 9 kcal. Tłuszcze są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które budują błony komórkowe i osłonki mielinowe ochraniające włókna nerwowe przed czynnikami uszkadzającymi. Z kolei tłuszcze zgromadzone w komórkach tłuszczowych – adipocytach – stanowią magazyn energii, chronią organizm przed nadmierną utratą ciepła oraz narządy wewnętrzne przed urazami. W osoczu krwi oraz jelitach warunkują transport oraz wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto stanowią źródło cholesterolu, który w organizmie jest niezbędny do syntezy hormonów steroidowych (estrogeny, testosteron, progesteron, kortyzol) oraz witaminy D w skórze.

Nadmiar tłuszczu w diecie sprzyja występowaniu chorób układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca) oraz przyczynia się do występowania nadwagi i otyłości.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Stresujesz się? Jedz dużo ryb!

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii serca oraz zapobiega skurczom naczyń wieńcowych. Udowodniono także, że spożywanie produktów bogatych w te kwasy zmniejsza stężenie cholesteroluoraz...

Tłuszcze

Tłuszcz zabija komórki!

Składniki odżywcze dostarczane przez pokarm są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak ich nadmiar może wywrzeć negatywne skutki na zdrowie. Ostatnio udowodniono, że tłuszcz i cukier są odpowiedzialne nie tylko za przybieranie na wadze,...

Tłuszcze

Tłuszcze trans

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście ... w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze. Właściwości tłuszczów trans Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób...

Tłuszcze

Masło czy margaryna?

(...) Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu ... się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają poziom „dobrego”, który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie coraz bardziej popularne są lekkie margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę...

Tłuszcze

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości tłuszczów zwierzęcych Tłuszcze zwierzęce są ... , płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego...