Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze stanowią stały składnik budowy, pełnią rolę materiału energetycznego, ponadto są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin.

Tłuszcze w diecie

Pojęcie „tłuszcz” oznacza zarówno składnik odżywczy, jak i grupę produktów spożywczych, np. słonina, smalec, masło, olej, margaryna. Produkty te nazywane są tłuszczami widocznymi. Tłuszcz będący składnikiem odżywczym w produktach, np. w mięsie, mleku, jajach, nosi nazwę tłuszczu niewidocznego.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Zawartość tłuszczu w pożywieniu w g na 100 g produktu

Produkt Zawartość w 100 g Produkt Zawartość w 100 g
Mleko 3,2% 3,2 Kurczak 9,3
Śmietanka 30% 30,0 Królik 8,0
Żółtko jaja 28,0 Parówka 31,5
Ser twarogowy tłusty 10,0 Dorsz 0,7
Ser edamski tłusty 23,0 Śledź 16,0

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz w diecie podstawowej wynosi 30-35% zapotrzebowania na kalorie, czyli w przypadku diety 2000 kcal wynosi 70 g. Natomiast w przypadku diety odchudzającej zawartość kalorii z tłuszczów nie powinna przekraczać 25%. Głównym źródłem tłuszczów w pożywieniu są trójglicerydy składające się z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i 1 cząsteczki glicerolu. W tłuszczach pochodzenia zwierzęcego dominują kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie palmitynowy i stearynowy, które decydują o stałej jego konsystencji. W tłuszczach roślinnych przeważają kwasy nienasycone, np. oleje zawierają 85-90% kwasów jedno- i wielonienasyconych w różnych proporcjach, w zależności od surowca. W oleju słonecznikowym i sojowym dominują kwasy wielonienasycone (NNKT) – linolowy, linolenowy, a w oleju rzepakowym przeważa kwas jednonienasycony – oleinowy.

Rola tłuszczu w organizmie

Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią materiał energetyczny, ponieważ 1 g tłuszczu zawiera aż 9 kcal. Tłuszcze są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które budują błony komórkowe i osłonki mielinowe ochraniające włókna nerwowe przed czynnikami uszkadzającymi. Z kolei tłuszcze zgromadzone w komórkach tłuszczowych – adipocytach – stanowią magazyn energii, chronią organizm przed nadmierną utratą ciepła oraz narządy wewnętrzne przed urazami. W osoczu krwi oraz jelitach warunkują transport oraz wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto stanowią źródło cholesterolu, który w organizmie jest niezbędny do syntezy hormonów steroidowych (estrogeny, testosteron, progesteron, kortyzol) oraz witaminy D w skórze.

Nadmiar tłuszczu w diecie sprzyja występowaniu chorób układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca) oraz przyczynia się do występowania nadwagi i otyłości.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Obalamy mity na temat tłuszczu

Obalamy mity na temat tłuszczu

Tłuszcz sprawia, że tyjesz Tłuszcz znowu jest na topie: od oleju kokosowego do diety paleo bogatej w mięso - ponownie włączamy do jadłospisu (...) - prekursora neuroprzekaźnika powiązanego z pamięcią i funkcjami poznawczymi. Tłuszcz...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

mózgu stanowi tłuszcz? A warstwy tłuszczu w mózgu wpływają na twój nastrój. Diety o jego niskiej zawartości zmniejszają poziom tłuszczu w mózgu (...) w tłuszczach składników odżywczych, takich jak witaminy A, D, E i K. Warto pamiętać,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Rozpuszczalny błonnik na spalenie tłuszczu trzewnego

aktywności fizycznej możliwe jest skuteczne spalenie tłuszczu wisceralnego. Czym jest tłuszcz trzewny? Tłuszcz trzewny, czyli inaczej wisceralny (...) , to tłuszcz odkładający się wokół narządów...

Aerobik - aerobik w domu, aqua aerobik, dance aerobik

Zajęcia z aerobiku

Zajęcia z aerobiku

Podczas ćwiczeń aerobowych zbędny tłuszcz skutecznie zamienimy na mięśnie.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Jak wybrać olej lniany? Olej lniany to tłuszcz, który pozyskuje się z nasion lnu zwyczajnego. Decydując się na zakup tego produktu, powinniśmy wybrać (...) do swojej diety. Dlaczego? Tłuszcz pozytywnie wpływa na błony...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcz, który ratuje życie

Tłuszcz, który ratuje życie

****. Tłuszcz tłuszczowi nierówny Tłuszcze w różnej kombinacji występują w większości produktów żywnościowych. Z reguły dzielimy je na trzy grupy - tłuszcze (...) . Przyjmuje się, że tłuszcze nasycone nie powinny pokrywać więcej niż 6...

Zdrowe przepisy

Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz

Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz

spalić tłuszcz, dzięki czemu możemy zgubić zbędne kilogramy i cieszyć się szczupłą sylwetką nawet zimą. Koktajl, który obniży cholesterol (...) pomagają także zwalczyć wolne rodniki w organizmie, usuwają toksyny i nadmiar płynów. Ponadto...

Żywienie

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

ich zapotrzebowanie. Taki posiłek to tost z bekonem. Posiada on aż 1850 kalorii oraz 6 gramów przetworzonego tłuszczu. To trzy razy więcej niż dzienny (...) limit na niezdrowy tłuszcz. Duże frytki Duże frytki z solą...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu

Gdy ludzie dowiadują się, że mają zbyt wysoki cholesterol, skupiają się głównie na tym, aby ze swej diety wyeliminować tłuszcz i cholesterol (...) z tłuszczów Wielu ludzi z wysokim poziomem cholesterolu rezygnuje ze wszystkich produktów...