Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ spożywanych węglowodanów na organizm. Zastosowanie indeksu glikemicznego jest bardzo proste – wartości podane w indeksie odnoszą się do reakcji cukru we krwi na poszczególne produkty spożywcze. Co ważne, indeks glikemiczny koncentruje się na zawartości węglowodanów, a nie tłuszczu lub kalorii. Opracowano go w latach 80. XX wieku i przez ostatnie lata służył głównie osobom chorym na cukrzycę. Z indeksu glikemicznego mogą korzystać jednak wszyscy.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Jak zaplanować dietę z indeksem glikemicznym?

Wartości indeksu glikemicznego wahają się od 0 do 110. Produkty spożywcze o wartościach poniżej 55 mają niski indeks glikemiczny, artykuły o wartościach 56-69 mają średni indeks glikemiczny, a indeks produktów wynoszący 70 lub więcej jest wysoki. Zasada podziału produktów spożywczych według indeksu glikemicznego jest prosta – im szybciej węglowodany zawarte w danym produkcie są trawione przez organizm, tym wyższa wartość w indeksie. Najszybciej rozpadają się pokarmy zawierające skrobię, czyli chleb, ziemniaki, precle, ciastka, ciasta, pączki oraz chipsy ziemniaczane. Jednak nie zawsze skrobia jest wyznacznikiem mało wartościowego jedzenia. Jeśli znajduje się w produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych, warto włączyć ją do swojej diety. Wśród produktów o wysokim indeksie glikemicznym są również produkty wysoko przetworzone. Są to między innymi płatki śniadaniowe, bajgle i cukierki. Pamiętaj, że im bliższe swojej pierwotnej postaci jest spożywane przez ciebie jedzenie, tym niższy jest jego indeks glikemiczny. Planując dietę, warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o średnim indeksie są mniej korzystne, ale nadal akceptowalne. Natomiast produkty o wysokim indeksie glikemicznym należy spożywać możliwie rzadko i w niewielkich ilościach. Jakie artykuły spożywcze mają niski indeks glikemiczny? Są to przede wszystkim warzywa. Z kolei słodycze i napoje kawowe mają wysoki indeks glikemiczny.

Korzyści ze stosowania indeksu glikemicznego

Jednym z najbardziej widocznych następstw korzystania z indeksu glikemicznego podczas planowania diety jest kontrolowanie wagi i poziomu cukru we krwi. Wybierając produkty o niskim indeksie glikemicznym, zapewniamy sobie więcej energii i szybkość reakcji, zwłaszcza po południu. Wiele osób zauważa również poprawę samopoczucia i większą odporność na stres. Dużą zaletą diety o niskim indeksie glikemicznym jest także fakt, że w przeciwieństwie do diet niskotłuszczowych pomaga ona uniknąć dużej utraty tkanki mięśniowej. Poprzez wyrównanie poziomu cukru organizm bardziej wydajnie korzysta ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej, co w praktyce oznacza, że nawet przed pojawieniem się wyraźnego spadku wagi ubrania stają się luźne, a ciało wygląda na szczuplejsze, w szczególności w okolicach brzucha.

Jeśli chcesz skorzystać z zalet diety o niskim indeksie glikemicznym, koniecznie włącz do swojego jadłospisu następujące produkty, które mają tak niski indeks, że nie mają wpływu na poziom cukru we krwi. Możesz spożywać je w dowolnej ilości. Są to: pomidory, papryka, cebula, grzyby, zielona fasolka, ogórek zielony, bakłażan, seler, brokuły, marchew i kalafior. W twojej diecie może znaleźć się wiele innych produktów, również makaron. W zależności od sposobu przygotowania, jego indeks glikemiczny może być dość niski. Jeśli makaron jest ugotowany al dente, jego wartość indeksu glikemicznego jest optymalna. Planując jadłospis, pamiętaj, by wartość spożywanych przez ciebie produktów w indeksie glikemicznym nie przekroczyła 80. Jeżeli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś bardzo aktywna, powinnaś spożywać produkty o wyższym indeksie. Bardzo aktywni sportowcy mogą spożyć produkty o indeksie wynoszącym łącznie nawet 150.

Indeks glikemiczny może pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów i poprawie samopoczucia. Jego zastosowanie jest dziecinnie proste – wystarczy sprawdzić, jakie produkty mają niski indeks i włączyć je do swojej diety.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - charakterystyka, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny - charakterystyka, rola, wartości
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające (...)  niski indeks glikemiczny są zalecane...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta

również pora dnia, czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie. * Rola indeksu glikemicznego w cukrzycy * Jak korzystać (...) Każdy produkt zawierający węglowodany...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Owoce a cukrzyca (WIDEO)

Owoce a cukrzyca (WIDEO) Odtwórz wideo

miejsca zajmują jednak węglowodany, które zajmują aż 50-60%. Ma to znaczenie dla indeksu glikemicznego, który porównuje przyrost stężenia glukozy (...) one małe ilości węglowodanów znaczenie indeksu...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

IG - w których produktach jest najniższy?

IG - w których produktach jest najniższy?

glikemicznym. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem informującym o tym, jak reaguje organizm po spożyciu danego produktu (...) - dokładnie...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

Wiele diet opiera się na idei indeksu glikemicznego, który szereguje produkty pod względem wpływu ich spożycia na stężenie glukozy we krwi. Sedno (...) zjawiska nie tkwi jednak w samym indeksie glikemicznym...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak pokonać żywieniowe pokusy?

Jak pokonać żywieniowe pokusy?

uzależnia się od smaku produktów przetworzonych, takich jak białe pieczywo, makarony czy słodycze. Jest to związane z gwałtownym podniesieniem indeksu (...) glikemicznego po spożyciu tej grupy produktów. Z tego względu...