Cukier i słodziki - w jaki sposób wpływają na nasz apetyt?
Co powinni jeść młodzi ludzie, którzy chcą utrzymać wagę i kontrolować poziom cukru we krwi? Czy mogą ryzykować zjedzenie czegoś słodkiego lub będą bardziej głodni po spożyciu kalorii z przekąsek zawierających naturalne cukry lub sztuczne słodziki?
1. Cukier i trzy słodziki
Nowe badania opublikowane w „Springer Natury International Journal of Obesity” pokazuje, że nie ma znaczenia, czy pijemy napoje zawierające cukier, słodzik z owoców, stewię czy aspartam.
Badacze sprawdzili, w jaki sposób organizm reaguje na te cztery opcje w zakresie ogólnego poboru energii i poziomu glukozy oraz insuliny we krwi. Głównym autorem pracy jest Siew Ling Tey z Towarzystwa Nauki, Technologii i Rozwoju (Agency for Science, Technology and Research, A * STAR) w Singapurze.
Jest to interesujące ze względu na rosnącą popularność produktów naturalnych pochodzenia roślinnego. Warto dowiedzieć się, czy naturalne odżywcze środki słodzące nie są zdrowsze niż cukier lub sztuczne związki.
Zbadano działanie czterech napojów: jeden zawierał cukier (sacharozę), drugi sztuczny, nieodżywczy słodzik aspartam i dwa inne naturalne słodziki - z rośliny stewii (rebaudiozyd A) i z Lo Han Guo, tzw, „owoców mnicha” (mogrozydu V).
W niniejszej pracy krótkoterminowej, trzydziestu zdrowych mężczyzn losowo spożywało jeden z czterech słodzonych napojów, codziennie przez pewien okres. W każdym dniu badań, uczestnicy jedli znormalizowane śniadanie, a później otrzymywali jeden napój.
Godzinę później otrzymywali obiad i naukowcy prosili, by najedli się „do syta”. Mierzono ich poziom stężenia glukozy i insuliny, uczestnicy otrzymali również dziennik żywienia.
Tey opisuje ustalenia jako "zaskakujące". Nie było różnic w całkowitym dziennym bilansie energetycznym u wszystkich czterech grup, co oznacza, że uczestnicy spożywali takie same ilości kalorii w ciągu jednego dnia. Ci, którzy pili napój słodzony czym innym niż sacharozą, jedli więcej w czasie obiadu, aby zrekompensować niższą kaloryczność napoju.
2. Bilans energetyczny pozostaje taki sam
Ludzie czasami obawiają się, że picie nieodżywczych środków słodzących może zwiększyć apetyt, który może następnie doprowadzić do przejadania się w celu uzupełnienia energii. Obecne badania wykazały, że uczestnicy czuli się trochę głodni i oczekiwali więcej jedzenia, gdy pili napoje słodzone nieodżywczymi związkami. Jednak jedli więcej również kiedy pili napoje słodzone naturalnymi związkami, innymi niż sacharoza.
Zobacz także
"Energia znikająca po zastąpieniu cukru środkiem słodzącym, jest później w pełni rekompensowana przy kolejnych posiłkach, a więc nie ma różnicy w ogólnym dziennym spożyciu kalorii między czterema grupami" - wyjaśnia Tey.
"Wydaje się, że źródło nieodżywczych środków słodzących, sztuczne lub naturalne, nie robi różnicy w jego wpływie na spożycie kalorii" - dodaje Tey.
Jednakże ostatnie kompleksowe metaanalizy badań długoterminowych wykazały, że osoby które spożywają słodziki, nie cukier, z czasem obniżają swój dzienny bilans kaloryczny i zmniejszają masę ciała.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.