Częste spożywanie tuńczyka w puszce może być niebezpieczne dla zdrowia

Tuńczyk w puszcze zawiera nawet 100 razy więcej cynku niż stanowi zalecana dzienna dawka. Naukowcy z Binghamton University w Nowym Jorku sugerują, że taka ilość pierwiastka jest toksyczna dla organizmu, może wywoływać zespół nieszczelnego jelita.

Zobacz film: "Na co może chorować jelito cienkie?"

Takie wnioski naukowcy wyciągnęli z badań. Pod lupę wzięli kukurydzę, tuńczyka, szparagi i kurczaka w puszkach. Do analizy wybrali właśnie te produkty, ponieważ naturalnie występuje w nich niska zawartość cynku. Są też pakowane w puszki, których wnętrze pokryte jest właśnie tym pierwiastkiem. To stąd zanieczyszczenie przedostaje się do żywności.

Okazało się, że najbardziej zanieczyszczony cynkiem jest tuńczyk w puszce. Sos, w którym znajdują się kawałki ryby zawiera najwięcej pierwiastka.

Drugim najbardziej zanieczyszczonym produktem był puszkowany kurczak, następnie szparagi, a na końcu listy znalazła się kukurydza.

1. Cynk – bezpieczny czy nie?

Cynk to pierwiastek, który jest niezbędny dla organizmu. Wspomaga układ odpornościowy, poprawia pracę mózgu, zwiększa płodność. Przyjmowany w normach (ok. 15 mg dziennie) pomaga zapobiegać nowotworom.

Zobacz wideo na temat zdrowia jelit:

Niestety, zbyt duża ilość makroelementu jest dla człowieka toksyczna. Objawem nadmiaru jest nie tylko gorączka, anemia czy bóle głowy. Naukowcy z Binghamton University sugerują, że przedawkowanie cynku prowadzi do zespołu nieszczelnego jelita.

Eksperci stwierdzili, że cząstki cynku osiadają na kosmkach jelitowych, ograniczając ich powierzchnię. Przez to wpływają na sposób, w jaki jelita wchłaniają składniki odżywcze.

5 cichych znaków, świadczących o tym, że masz zespół nieszczelnego jelita
5 cichych znaków, świadczących o tym, że masz zespół nieszczelnego jelita [7 zdjęć]

Twoje jelita zbudowane są z komórek nabłonka, które bardzo ściśle do siebie przylegają, tworząc jego...

zobacz galerię

Okazuje się też, że owe cząsteczki, jeśli w naszym organizmie występują w nadmiarze, mogą wywoływać w jelicie cienkim poważny stan zapalny. W konsekwencji dochodzi do tworzenia się szczelin, które do krwioobiegu przepuszczają toksyny i bakterie.

Choć zespół nieszczelnego jelita nie został uznany oficjalnie za chorobę, wywołuje szereg niebezpiecznych dolegliwości w organizmie. W jelicie cienkim może dojść do zmian, które będą skutkować m.in. niedożywieniem, upośledzeniem wchłaniania substancji odżywczych, migrenami, alergią, mogą także rozwinąć się inne choroby narządu, np. zespół jelita drażliwego.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Food&Function".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.