Czosnek i cebula mogą nas ochronić przed rakiem piersi
Kolejne badania podkreślają lecznicze właściwości cebuli i czosnku. Tym razem naukowcy wzięli pod lupę grupę kobiet z Portoryko. Nowe badania analizujące spożycie cebuli i czosnku, sugerują, że warzywa mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
1. Czosnek i cebula wzmacniają organizm
Cebula i czosnek zawierają związek o nazwie alliina. To on jest odpowiedzialny za ich ostry smak i intensywny zapach. Po ich zgnieceniu, zmiażdżeniu wytwarza się allicyna - substancja, która uznawana jest za naturalny antybiotyk. W wielu badaniach podkreślano, że może ona obniżać cholesterol, zapobiegać procesom przedwczesnego starzenia, a nawet przeciwdziałać chorobom serca.
Naukowcy już wcześniej zauważyli związek między spożywaniem cebuli i czosnku, a ryzykiem raka jelita grubego, żołądka i prostaty. Wnioski są proste: im więcej spożywamy tych warzyw, tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na te nowotwory.
2. Naukowcy analizowali wpływ diety kobiet z na ich stan zdrowia
W ostatnich badaniach naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo skupili się na kwestii wpływu spożywania warzyw zawierających alliinę na zdrowie kobiet. Zespół pod kierownictwem Gauri Desai zajmującej się epidemiologią badał populację kobiet w Portoryko. Wybór nie był przypadkowy:
"Portoryko ma niższy wskaźnik występowania raka piersi w porównaniu z resztą kontynentu, co sprawia, że jest to ważna populacja dla naszych badań" - wyjaśnia Desai.
Po drugie mieszkańcy Portoryko regularnie spożywają sos sofrito, który zawiera duże ilości cebuli i czosnku. Tradycyjny sos składa się z podsmażenej na oliwie pokrojonej w kostkę cebuli oraz czosnku ze szczyptą soli i pieprzu. To wersja najprostsza.
3. Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem
Zespół naukowców analizował dane kliniczne 314 kobiet w wieku od 30 do 79 lat, które chorowały na raka piersi w latach 2008–2014. Dodatkową grupę kontrolną stanowiło 346 osób, dobranych odpowiednio na podstawie wieku i obszaru zamieszkania.
Zespół badał związek między spożywaniem cebuli i czosnku a występowaniem raka piersi, uwzględniając czynniki takie jak wiek, wykształcenie, historia rodziny, wskaźnik masy ciała, palenie papierosów itp.
Naukowcy odkryli związek między umiarkowanym i wysokim spożyciem cebuli i czosnku a przypadkami raka piersi. Ich zdaniem regularne spożywanie tych produktów obniża ryzyko raka piersi. W przypadku osób, które sięgają po sorfito więcej niż raz dziennie ryzyko zachorowania spada aż o 67 proc.
Badane osoby najczęściej przyjmowały cebulę i czosnek w postaci tradycyjnego dodatku do potraw sofrito. Być może sos to właśnie recepta na zdrowie.
"Stwierdziliśmy, że u kobiet z Portoryko łączne spożywanie cebuli i czosnku, a także sofrito, wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi" – stwierdza Gauri Desai.
4. Dlaczego cebula, czosnek może obniżyć ryzyko raka?
Ich zdaniem za działanie przeciwnowotworowe mogą być odpowiedzialne flawonole i związki siarki organicznej, które zawierają czosnek i cebula.
Naukowcy podkreślają, że badanie ma charakter obserwacyjny i nie wyjaśniło mechanizmów leżących u podstaw tych odkryć. Co więcej, nie ma znormalizowanego przepisu na sofrito, każdy robi ją według własnej receptury, a to oznacza, że naukowcy nie byli w stanie oszacować dokładnej ilości cebuli i czosnku spożywanego wraz z sosem.
Naukowcy opublikowali wyniki swoich odkryć w czasopiśmie Nutrition and Cancer.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.