Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Większość z nas kocha smak chleba, jednak na co dzień staramy się ograniczać jego ilość w diecie ze względu na zawartość węglowodanów. Czy strach przed pieczywem jest uzasadniony? Produkty zbożowe to podstawa piramidy żywienia, dlatego nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Sprawdź, czy twój ulubiony chleb jest zdrowy.

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

Biały chleb stał się wrogiem publicznym numer jeden – w końcu wszystkie jego ważne składniki odżywcze znikają w wyniku przetwarzania. Pamiętaj jednak,...

Biały chleb

To najbardziej popularny rodzaj pieczywa, który jednak cieszy się najgorszą reputacją. Dlaczego? Winna jest oczywiście biała mąka pszenna, która w trakcie produkcji traci wiele cennych składników i właściwości. Biały chleb pszenny ma mało błonnika, który daje uczucie sytości i zapobiega atakom głodu. Właśnie dlatego po zjedzeniu kanapki przygotowanej na takim pieczywie szybko możemy ponownie czuć się głodni. Jest on jednak polecany osobom z wrzodami i problemami z żołądkiem, ponieważ jest lekkostrawny.

Polecane wideo:

Jednym z rodzajów pieczywa pszennego jest chleb orkiszowy. Piecze się go z mąki orkiszowej, która jest bogata w białko, błonnik i kwasy tłuszczowe. Pieczywo takie poleca się osobom cierpiącym na schorzenia układu krążenia (np. miażdżycę) czy choroby wątroby.

Chleb pszenny razowy

Do pieczenia chleba pszennego razowego również używa się mąki pszennej, jednak o lepszej jakości. Mąka pszenna razowa nie jest oczyszczona ze wszystkich cennych dla zdrowia substancji. Jedząc takie pieczywo, dostarczamy sobie witamin z grupy B, żelaza, fosforu, miedzi, cynku i magnezu. Chleb pszenny razowy ma też więcej błonnika od tego zwykłego, białego. Substancja ta jest ważna nie tylko dla osób na diecie, ponieważ dba o zdrowie układu pokarmowego. Dzięki niej możemy utrzymać poziom cholesterolu i cukru w normie. Odpowiednia ilość błonnika w diecie reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom.

Przed zakupem chleba razowego sprawdźmy jednak jego skład. Mąka pełnoziarnista (razowa) powinna być pierwszym składnikiem na liście. Niektórzy producenci zabarwiają tylko zwykłe białe pieczywo, aby konsumenci myśleli, że mają do czynienia z chlebem razowym. Używają do tego karmelu, słodu lub cykorii. Prawdziwe pieczywo razowe nie jest puszyste i miękkie, dlatego w sklepie uważajmy na „podróbki”.

Chleb żytni

Mąka żytnia, używana do produkcji tego rodzaju pieczywa, jest bogata w błonnik, ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo witamin. Chleb żytni posiada nawet 20 proc. kalorii mniej i 4 razy więcej błonnika pokarmowego w porównaniu do białego chleba pszennego. Nic dziwnego, że uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa.

Do jego wypieku używa się zakwasu, który nadaje mu charakterystyczny smak, zapach i konsystencję. Warto wiedzieć, że ma on wiele prozdrowotnych właściwości. Fermentacja sprawia, że chleb zawiera więcej kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B. Pieczywo takie wpływa pozytywnie na układ trawienny oraz odporność organizmu, ponieważ zakwas przyczynia się do powiększenia dobrej mikroflory bakteryjnej.

Pumpernikiel czy chleb litewski to właśnie rodzaje pieczywa z mąki żytniej. Chleb ten mogą jeść cukrzycy, osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu oraz odchudzające się. Niewskazany jest jedynie cierpiącym na wrzody żołądka.

Chleb mieszany

Większość piekarni i sklepów spożywczych ma w ofercie pieczywo mieszane, czyli chleby, które powstały z połączenia mąki pszennej i żytniej. W zależności od proporcji, może być ono bardziej lub mniej wartościowe. Najlepiej oczywiście szukać bochenków zawierających więcej mąki żytniej. Czasami dodaje się do pieczywa również inne rodzaje mąki, np. owsianą, kukurydzianą czy jęczmienną. Chleb baltonowski to jeden z najbardziej popularnych chlebów pszenno-żytnich.

Chleb wieloziarnisty

W sklepie często wybierasz chleb z dużą ilością ziaren, bo wydaje ci się zdrowszy? Rzeczywiście orzechy, pestki i nasiona to dodatki zawierające wiele wartościowych składników, ale należy zwracać uwagę również na rodzaj mąki, z której upieczono bochenek. Tu po raz kolejny sprawdza się zasada, że im ciemniejszy chleb, tym lepiej (o ile nie zawiera barwników nadających złotobrązowy kolor).

Do pieczywa często dodaje się pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, mak, sezam, płatki owsiane, kminek, czarnuszkę, amarantus. Warto sięgać po zdrowe pieczywo z takimi dodatkami, ponieważ małe ziarenka zawierają naprawdę dużo minerałów i witamin.

Chleb czystoziarnisty

Chleb składający się z samych ziaren i pestek to hit ostatnich miesięcy. Spotyka się go też pod nazwą „chleb zmieniający życie”. Miłośnicy zdrowego stylu życia pokochali bochenki pełne wartościowych składników, w których nie ma w ogóle mąki. Coraz częściej można spotkać chleb czystoziarnisty w piekarniach i dobrych sklepach. Warto również spróbować samodzielnie upiec takie pieczywo.

Źródło: yahoo.com

Komentarze (9)
~karola
~karola ponad rok temu

NAJLEPIEJ być zdrowym i móc jeść to, co się lubi, ale bywa tak, że nagle dowiadujemy się, że dopadło nas jakieś choróbsko i musimy zmienić swoje nawyki żywieniowe, szkoda tylko, że to co zdrowe jest niestety droższe. Ja musiałam zrezygnować z białego pieczywa, które podnosiło mi poziom cukru we krwi, i w ciągu pół roku moja waga spadła o 18 kg, poza tym jem wszystko, nie katuje się żadnymi dietami, do których tak jesteśmy zachęcani, wystarczy zrezygnować z białego pieczywa, żeby utrzymać prawidłową wagę. Pszenica, którą teraz spożywamy jest szkodliwa dla zdrowia ( w latach 60-tych naukowcy zmodyfikowali ją tworząc pszenicę karłowatą), powoduje wiele chorób, np. cukrzycę, choroby immunologiczne, alergie i wiele innych poważnych schorzeń. Dla własnego zdrowia, póki nie jest za późno warto zrezygnować z białego pieczywa.

Odpowiedz
~Miks
~Miks ponad rok temu

Dla tych, którzy są zainteresowani zdrowym trybem życia i odżywiania mogę polecić koktajlewarzywne.pl Super sprawa; prowadzę aktywny tryb życia - kajaki, rowery, konie, biegi... Koktajl mam zawsze przy sobie i gdy tylko braknie mi sił to wolę go wypić i zadbac o zdrowie niż na siłe obzerac się fastfoodami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 17 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 20 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste

Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia i dostarczają niezbędnych składników mineralnych.

Zboża

Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

Powszedni czy od święta? 30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Zmniejszenie popytu może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak...

Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej z nich znajduje się tuż pod skórką, w tzw. warstwie aleuronowej. Tej najbardziej wartościowej

Zboża

Kalorie w kromce chleba - chleb graham, chleb pszenny, chleb żytni

Mało kto wyobraża sobie spożywanie posiłków bez chleba. Pieczywo jest wręcz wszechobecne i odgrywa ogromną rolę w żywieniu każdego człowieka. Kromka chleba pojawia się prawie w każdym śniadaniu, czy kolacji. Również dietetycy w jadłospisach, które komponują...

Zboża

Jaki chleb wybrać podczas odchudzania?

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie,...