Dereń – właściwości odżywcze, zastosowanie, nalewka z derenia

Dereń jest rośliną, która jest bardzo popularna nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych. Dereń jest znany już od wieków ze swoich właściwości leczniczych, np. w leczeniu anemii. Jakie jeszcze właściwości posiada dereń?

Zobacz film: "Zdrowotne działanie nalewki z wiśni"

spis treści

1. Dereń – właściwości odżywcze

Dereń ma wiele właściwości odżwyczych. Przede wszystkim owoce są źródłem związków mineralnych głównie, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku czy manganu. Dereń to także pektyny, cukry, garbniki, beta-karoten. Owoce derenia to również źródło witaminy C. Dereń ma także czerwoną odmianę, która zawiera antocyjany, czyli przeciwutleniacze.

Dereń to bogactwo żelaza, które jest podstawowym elementem hemoglobiny, znajdującej się w erytrocytach, odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich komórek znajdujących się w ciele. Przy dużym niedoborze żelaza proces transportu tlenu, a więc dotleniania, nie przebiega w prawidłowy sposób.

W takiej sytuacji dochodzi do niedokrwistości i pojawiają się charakterystyczne objawy, np. bladość skóry, osłabienie, zajady w kącikach ust, bezsenność, częste bóle głowy. Dlatego dereń bardzo często jest ważnym elementem diety dla osób cierpiących na anemię. Dereń zalecany jest też kobietom, które mają bardzo obfite miesiączki.

Dereń często wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej, ponieważ zawiera dużą ilość kwasów organicznych, a także inne związki, które działają nie tylko ściągająco, ale też przeciwzapalnie. Dereń zawiera też garbniki, które posiadają właściwości zapierające, dlatego idealnie się sprawdzą przy biegunce i przykładowo kolkach jelitowych.

Dereń jest polecany osobom, które mają problem z otyłością. Działa także moczopędnie i przeciwzapalnie, dlatego często stanowi składnik diety dla chorych na nerki czy drogi moczowe.

Dereń jadalny – polskie superfood
Dereń jadalny – polskie superfood [7 zdjęć]

Zapomnij o jagodach goji i acai – polski dereń to prawdziwy „superowoc”. Jest źródłem antyoksydantów,...

zobacz galerię

W medycynie ludowej i naturalnej dereń wykorzstuje się do przyrządzenia nalewki. Dereniówka jest specyfikiem, który podnosi odporność całego organizmu. Nalewka może być także lekarstwem stosowanym, gdy występuje gorączka, objawy przeziębienia.

Dereń jest też sprawdzonym środkiem przeciwgorączkowym. Osoby stosujące się do zasad medycyny niekonwencjonalnej wykorzystują dereń w formie wywaru przy bólach reumatycznych czy przy podagrze.

Badania nad właściwościami derenia potwierdzają także, że może hamować wszelkie stany zapalne w organizmie.

2. Dereń – zastosowanie

Dereń może być przechowywane pod różnymi postaciami - może być jedzony na surowo, często jest składnikiem sosów do mięs (przede wszystkim dziczyzny). Dużo wartości odżywczych mają też dżemy, konfitury, syropy, soki, a także nalewki czy likiery. Dobrym pomysłem jest też herbata zrobiona z owoców derenia, idealna na jesienne i zimowe wieczory.

Zobacz też:

3. Dereń – nalewka z derenia

Jednym z najpopularniejszych zastosowań derenia jest nalewka. Oprócz wartości smakowych, nalewka z derenia działa rozgrzewająco przy przeziębieniach i infekcjach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na nalewkę z derenia.

Aby przygotować nalewkę z derenia potrzebne będą następujące składniki:

  • 1kg dojrzałych owoców derenia,
  • 0,5 l spirytusu 96 proc.,
  • 0,5 l wódki 40 proc.,
  • 1/2 kg cukru lub miodu.
Dereń jest też sprawdzonym środkiem przeciwgorączkowym
Dereń jest też sprawdzonym środkiem przeciwgorączkowym (123rf.com)

Przygotowanie nalewki z derenia należy zacząć od umycia owoców i przekłucia ich po to, żeby z owoców wyciekł sok. Tak przygotowane owoce derenia umieszczamy w dużym słoiku oraz dodajemy spirytus z wódką w proporcjach pół na pół. Tak zalane owoce odstawiamy na czas 1-2 miesięcy.

Po 1-2 miesiącach wódkę i spirytus zlewamy do butelki lub słoika, a owoce derenia zasypujemy cukrem, po czym odstawiamy na ciepłe miejsce. Po ok. tygodniu odcedzamy owoce derenia na drobnym sitku.

Następnie wyciskamy sok z derenia i zlewamy do słoika czy butelki z alkoholem i odstawiamy na okres dwóch tygodni. Po tym czasie nalewkę z derenia przecedzamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy. Po ok. roku nalewka jest gotowa do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy