Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Dieta bogata w potas może zapobiegać chorobom nerek i serca u osób chorych na cukrzycę

Avatar placeholder
10.11.2017 10:00
Dieta bogata w potas może zapobiegać chorobom nerek i serca u osób chorych na cukrzycę
Dieta bogata w potas może zapobiegać chorobom nerek i serca u osób chorych na cukrzycę (Zdjęcie suszonych owoców / Shutterstock)

Spożywanie produktów bogatych w potas może pomóc w ochronie przed chorobami serca i nerek u pacjentów z cukrzycą typu 2 – wynika z badań opublikowanych w najnowszym wydaniu czasopisma naukowego Amerykańskiego Towarzystwa Nefrologii.

Osoby z cukrzycą typu 2 narażone są na zwiększone ryzyko wystąpienia niewydolności nerek i chorób serca. Dr n. med. Shin-ichi Araki z Uniwersytetu Nauk Medycznych Shiga w Japonii wraz z zespołem badawczym przeprowadzili obserwacje mające na celu potwierdzenie, czy spożycie większej ilości sodu i potasu może pomóc zapobiegać tym zaburzeniom.

Naukowcy przebadali grupę 623 pacjentów z cukrzycą typu 2 i prawidłową czynnością nerek. Osoby te zostały zaproszone do badań w latach 1996–2003, a  następnie obserwowano ich stan zdrowia do 2013 roku.

Wśród pacjentów, u których poziom potasu w wydalanym moczu był wyższy (co wiązało się ze spożywaniem większej liczby produktów bogatych w ten związek mineralny), odnotowano wolniejszy spadek wydolności nerek i rzadziej występujące powikłania sercowo-naczyniowe. Natomiast drugi wniosek był mniej optymistyczny: w okresie obserwacji badacze nie stwierdzili związku między stężeniem sodu a stanem zdrowia nerek lub serca cukrzyków.

Zobacz film: "Cukrzyca a nadciśnienie"

Dla wielu osób z cukrzycą najtrudniejszym elementem planu leczenia jest ustalenie diety. Wyniki naszych badań podkreślają znaczenie odpowiednio dobranego sposobu odżywiania w terapii cukrzyków – podkreśla dr Araki. Pacjenci powinni uwzględnić w codziennym menu produkty bogate w potas, takie jak banany, ziemniaki, pomidory, suszone owoce, awokado, kiwi, grejpfruty.

Cukrzyca typu 2 stanowi około 90 proc. przypadków cukrzycy. Pozostałe 10 proc. dotyczy cukrzycy typu 1 lub cukrzycy kobiet ciężarnych. Cukrzyca typu 2 nazywana jest również cukrzycą wieku dorosłego. Za główną przyczynę tej choroby wśród osób z genetycznymi predyspozycjami do jej rozwoju uważa się otyłość. Do typowych objawów zaliczane są: zwiększone pragnienie, częstomocz oraz nadmierne łaknienie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze