Dieta nordycka – sekret zdrowia Skandynawów

Nie bez powodu Skandynawowie uważani są za jednych z najzdrowszych ludzi świata, a Skandynawki za najszczuplejsze z kobiet. Może ten argument przekona cię do włączenia do swojej diety ryb, ciemnego pieczywa, sezonowych warzyw i wypróbowania doskonale odchudzającej, świetnie wpływającej na mózg diety nordyckiej?

Kilka słów o diecie nordyckiej

Nowa dieta nordycka ma dwóch ojców. Pierwszym z nich jest Claus Meyer, który założył jedną z najlepszych restauracji na świecie – duńską Nomę. Drugim – dr Arne Anstrup, naukowiec zajmujący się problemem otyłości na Wydziale Żywienia Człowieka Uniwersytetu Kopenhaskiego. Badania pokazały, że dieta nordycka pozwala pozbyć się 12 zbędnych kilogramów w czasie dwukrotnie krótszym niż inne, zachodnie specjalne programy. Kto powinien zainteresować się dietą nordycką? Osoby, które cenią lokalne, rodzime produkty, ponieważ ich wybór jest porównywalny do tego dostępnego w Skandynawii. Zadowolone będą też osoby, które mogą dziennie poświęcić przynajmniej pół godziny na przygotowywanie posiłków. Dieta nie wymaga jednak specjalnych przygotowań i można ją stosować na co dzień. Jeśli jednak nie lubisz ciemnego pieczywa i tłustych ryb – zdecyduj się na inny jadłospis.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Co znajdziemy w diecie nordyckiej?

Za podstawę nordyckiej diety przyjmuje się ciemne pieczywo, tzw. vollkornbrot. To chleb niezwykle bogaty w błonnik. Przyspiesza procesy trawienne i zapobiega odkładaniu się tłuszczów. Kolejnym elementem jadłospisu są ryby tłuste, morskie, zawierające w sobie bogactwo nienasyconych tłuszczów. Są też doskonałym źródłem witaminy D, której poziom w naszych organizmach w okresie jesienno-zimowym jest niewystarczający. W rybach znajdziemy też jod, który pomaga unormować poziomy hormonów tarczycy, oraz selen - w dużych dawkach przeciwdziała nowotworom. Tłuste ryby zapewniają naszej skórze promienny, świeży wygląd, a dzięki dużej zawartości białka ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Kolejnym punktem w diecie nordyckiej są produkty zbożowe - płatki owsiane, produkty z jęczmienia i orkiszu.  Produkty zbożowe nie zastąpią co prawda mięsa, ale pozwolą je ograniczyć, dając możliwość włączenia do diety większej ilości roślin straczkowych. Nie bez powodu też Skandynawowie spożywają najmniej hodowlanego drobiu w Europie – wolą jeść mięso dzikich zwierząt i ptactwa, które zawiera znacznie mniej tłuszczu. Warzywa w diecie nordyckiej także znalazły swoje miejsce. Są to marchewka, burak, brukselka, ziemniaki oraz warzywa strączkowe. Wśród owoców wymienia się jabłka, gruszki oraz dziko rosnące owoce jagodowe. Zalecane też jest codzienne spożywanie produktów mlecznych – mleka i serów.

Czy dieta cud istnieje?

Każdej wiosny, gdy nadchodzi czas pozbycia się kilku warstw ubrania, znowu zadajemy sobie pytanie: jak mam schudnąć? Najlepiej jak najszybciej, jak najwięcej,...

Jak jeść?

Wiemy już, jakie produkty powinny znaleźć się w naszej lodówce. Pora na posiłki. Na śniadanie zjedzmy płatki owsiane lub ciemne pieczywo pełnoziarniste z serem. Obiad powinna stanowić ryba lub mięso oraz warzywa. Przyrządzanie mięsa czy ryb jest także bardzo istotne – nie smażmy ich, a raczej ugotujmy lub przyrządźmy na grillu. Dobrze też, jeśli przyprawiając posiłki, nie będziemy ograniczali się jedynie do soli i pieprzu. Nie oszczędzajmy na świeżych ziołach – są zdrowe i dadzą więcej aromatu niż ich suszone odpowiedniki. Trzy posiłki powinniśmy jeść do syta, natomiast za przekąskę niech posłużą warzywa i owoce, także suszone. Ważny jest też sam rytuał spożywanego posiłku – niech odbędzie się on w gronie rodzinnym, bez pośpiechu, stresu.

Skuteczność diety nordyckiej

W 2010 roku przeprowadzono badanie na 87 osobach, które miały problemy z wysokim cholesterolem. Celem było ustalenie czynników ryzyka wystąpienia chorób układu naczyniowo-krążeniowego. 43 osoby zostały zakwalifikowane do grupy, która miała spożywać na co dzień produkty z diety nordyckiej, natomiast pozostałe osoby poproszono o spożywanie tych samych posiłków, jakie jedli do tej pory. Osoby z pierwszej grupy przygotowywały posiłki m.in. z jabłek, jagód, kapusty, ziemniaków, buraków, pieczywa pełnoziarnistego i jagnięciny. Po 6 tygodniach obniżyło się u nich ciśnienie krwi,  stężenie insuliny i cholesterolu. Zaobserwowano także spadek wagi.

Dietę nordycką warto zacząć stosować w okresie jesienno-zimowym, kiedy warzywa takie jak buraki, ziemniaki czy kapusta, są łatwo dostępne. Czas ten jest najlepszy również dlatego, że często spożywane ryby mogą zastąpić nam suplementy diety bogate w witaminę D, którą w Polsce powinniśmy przyjmować między październikiem i majem, kiedy największe jej źródło – słońce – jest rzadkim gościem na niebie. Jedynym minusem diety mogą być ceny świeżych ryb i dziczyzny. Ich koszty będą jednak wyrównywać tanie warzywa i produkty pełnoziarniste.

Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, od czego zacząć? Porozmawiaj na ten temat z naszymi forumowiczami.

Komentarze (13)
~stary Polak
~stary Polak 5 miesięcy temu

Zbawienne porady mozna o d--e potluc. Morskie ryby,to sa z nazwy. W sklepach przewaznie z hodowli BASENOWEJ-nafaszerowane chemia i antybiotykami, a jak juz COS OCEANICZNEGO, to cena przyprawia o palpitacje serca. Na takie ryby moga pozwolic sobie ci od osmiorniczek,a nie "czarnoroboczy lud".

Odpowiedz
~Mamwątpliwość
~Mamwątpliwość 8 miesięcy temu

87 osób ? To w ogole warto nazywać badaniami ? 43 osoby przez 6 tygodni jadły wyszukane wysokiej jakości produkty według ustalonej diety a reszta jadła byle jak i byle co. To jest powód żeby nazwać te dietę najskuteczniejsza ? Serio :p

Odpowiedz
~marta
~marta ponad rok temu

trzeba zmienić nawyki żywieniowe, trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, woda też jest niezbędna. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych i wody każdego dnia. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej i zniknęły problemy z zaparciami. Ale do tego poleciła mi znajoma świetny program: idealnafigura.com/gberes . Teraz stwierdzam że zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

Odpowiedz
~mela
~mela ponad rok temu

mam w rodzinie dunkę owszem jest szczupła, ale ona uprawia sport , je bardzo malutkie ilosci,ale czy czy to jedzenie jest dobre? dla mnie nie bardzo...jak jest w Polsce zajada się zupami,naszymi warzywami ,mówi że takich ogóreczków oczywiście gruntowych i pomidorów nigdzie nie jadła.Dużo podróżuje więc ma porównanie....istotnie jedzą więcej ryb ale ich na te ryby stać...nie wiem czy to do końca jest dieta skandynawska zaobserwowałam że jedzą inaczej śniadania nie są królewskie tylko owsianka na szybko nawet nie gotowana tylko z mikrofali,obiadu u nich nie ma tylko jest tzw frokost to suche jedzenie i jakiś owoc, natomiast jest obiadokolacja i tu są juz dania na ciepło ale bez zup,których tam się raczej nie gotuje.na pewno geny robią swoje.U nas jest inaczej my objadamy się rano, na obiad i na kolację w miedzy czasie podjadamy....i tu jest chyba przyczyna otyłości....

Odpowiedz
~Cookie'Z
~Cookie'Z ponad rok temu

Z tego co widzę to Skandynawowie po prostu mają wpojone dobre nawyki a do tego dochodzi trochę ruchu i dobre geny. To co mają w sklepach nieczym nie różni się od przeciętnego marketu w Polsce, a nie widziałem jak autor artukułu, żeby ktoś ganiał bażanty, gołębie itd celem ich spożycia. Ryb mają dużo- fakt. Jedzą dużo dorsza ale to żadna Ameryka-jest on dietetyczny jeśli nie nawalimy panierki i usmażymy...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości (...) i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Przeciwutleniacze Shiitake są świetnym źródłem...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 sekretów szczupłych Japończyków Japonia jest krajem, w którym problem otyłości jest stosunkowo niewielki. Dla porównania, na otyłość we Francji (...) z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało...

Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Zdrowe odżywianie

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

Cytrynowe napoje oczyszczające organizm

Sekret oczyszczania organizmu W czasach, gdy nawet świeże warzywa i owoce z własnego ogródka naszpikowane są chemią, a większość produktów (...) i tłuszczy, co wpływa na stan zdrowia. Jest jednak jeden sposób, by się...

Mięso

Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie?

Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie?

popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne Sekret produkcji W opublikowanej niedawno książce Philip Lymbery dowodzi, że za większością mięsa (...) . Jednocześnie jednak Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że aż połowa...

Zdrowe odżywianie

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

czy ochronić organizm przed nowotworami. Ryby Klucz do zdrowia leży w żołądku. Jeśli chcemy być zdrowi, powinniśmy brać przykład ze Skandynawów. Wielu Polaków

Neurologia

Produkty, które niszczą twój mózg. Sprawdź, czego unikać

Produkty, które niszczą twój mózg. Sprawdź, czego unikać

, że burgery i frytki mogą zaszkodzić mózgowi? Sekret tkwi w hipokampie. To bardzo ważna struktura w mózgu, która odpowiada za stan naszej pamięci. Badania (...) Być może właśnie teraz analizujesz, ile kromek chleba już dziś zjadłeś....

Medycyna naturalna

Kombucha. Poznaj sekret magicznego grzyba

Kombucha. Poznaj sekret magicznego grzyba

lekarkę, która przeprowadzała badania mające na celu wyjaśnienie sekretu długowieczności mieszkańców jednej z tamtejszych wsi. Ich wiek (...) do posłodzonej herbaty zaczyna fermentować, tworząc napój pełen dobroczynnych dla zdrowia...