Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych, które mają skłonność do kolonizowania jelit, przełyku czy gardła. Aby uchronić przewód pokarmowy przed zasiedleniem drożdży i grzybów, zacznij stosować dietę przeciwgrzybiczą.

1. Przyczyny grzybicy

Grzybica, inaczej zwana drożdżycą lub kandydozą, to choroba wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie grzybicą może mieć charakter miejscowy lub ogólny, a źródło zarażenia stanowi zazwyczaj drożdżak Candida albicans. Ten rodzaj grzyba często zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Występuje powszechnie w środowisku zewnętrznym i nie stwarza zagrożenia dla człowieka – pod warunkiem, że układ odpornościowy organizmu funkcjonuje prawidłowo. Główne przyczyny zakażenia się grzybicą to: osłabiony system immunologiczny, wyczerpanie organizmu, stres, kuracje antybiotykowe, depresja, niewłaściwa dieta, brak snu i wypoczynku, picie nieprzegotowanej wody, zażywanie hormonów sterydowych, używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła. Najczęstsze objawy grzybicy przewodu pokarmowego to: gazy, zaburzenia trawienia, wzdęcia, wahania nastroju, uczucie zmęczenia, ogólne wyczerpanie, zaburzenia snu, niechęć do działania, wzmożona potliwość ciała, stany zapalne, drażliwość oraz ciągłe przeziębienia.

2. Zasady diety przeciwgrzybiczej

Główne zasady diety przeciwgrzybiczej polegają na:

  • wyeliminowaniu z diety cukru i produktów, które go zawierają (czekolada, dżem, miód, ciasta, budynie, cukierki, napoje kolorowe, coca-cola, soki owocowe), ponieważ w jelitach zostaje bardzo szybko rozłożony do cukrów prostych – doskonałej pożywki dla grzybów;
  • wyeliminowaniu produktów z białej mąki (pszennej) – makarony, białe pieczywo, ciasta, pierogi, naleśniki;
  • niespożywaniu owoców bogatych w cukier - banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce;
  • wyeliminowaniu z diety serów pleśniowych;
  • spożywaniu głównie produktów bogatych w białko (mleko, jogurty naturalne, sery białe, sery żółte, drób, ryby, jaja) oraz warzyw – ziemniaki, marchew, pietruszka, serer, brokuły, kalafior, kapusta, fasola, bób, soja, soczewica;
  • dozwolone jest spożywanie ryżu brązowego, kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz pieczywa na zakwasie;
  • wyeliminowaniu z diety produktów, które zawierają drożdże (piwo, wino);
  • spożywaniu posiłków regularnie, przynajmniej cztery razy dziennie.

Dieta przeciwgrzybicza to dobra dieta, która w skuteczny sposób zapobiega oraz wspomaga leczenie grzybicy układu pokarmowego i dróg rodnych. Należy tylko pamiętać o unikaniu żywności, która wspomaga rozwój grzybów. Do tych produktów spożywczych zalicza się:

  • żywność zawierającą cukier, np. syrop z melasy, czekolada, miód, słód, syrop klonowy, budynie, ciastka i herbatniki, dżem, lody, soki owocowe, napoje gazowane, zupy w proszkach, konserwy, paszteciki, suszone owoce czy alkohol;
  • żywność zawierającą drożdże, np. chleb, bułki, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, buliony, ocet, pikle, piwo i wino;
  • żywność zawierającą grzyby – są to głównie sery, takie jak brie, camembert czy lazur.

3. Profilaktyka grzybicy

Produkty żywnościowe wskazane w diecie przeciwgrzybiczej, które pomagają nie tylko zapobiegać grzybicy, ale również ją leczyć, to:

  • warzywa – w profilaktyce i leczeniu grzybicy pokarmowej zaleca się przede wszystkim: seler, ogórki, brokuły, kalafior, sałatę, szpinak, cukinię, cebulę, czosnek, pietruszkę, szparagi, botwinkę, brukselkę, kapustę (niekwaszoną), surową marchew, szczypior, kalarepę, rzodkiewkę, por, soczewicę, fasolkę szparagową i zielony groszek;
  • owoce, ale w niedużych ilościach (maksymalnie dwie porcje na dzień), przede wszystkim: cytryna, żurawina, kwaśne jabłka, brzoskwinia, morela, jagody, maliny, wiśnie, kiwi, grejpfruty;
  • przetwory mleczne – naturalne jogurty, maślanki, kefiry, sery twarogowe;
  • mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
  • mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
  • olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
  • orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
  • herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne;
  • świeże i suszone zioła.

Stosując w swojej diecie powyższe produkty, pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych, a ponadto możesz skutecznie zapobiec i wspomóc leczenie grzybicy przewodu pokarmowego i dróg rodnych.

Komentarze (8)
~natalia
~natalia

@~Edzia: Ja zaczęłam dietę przeciwgrzybiczą od 24.08. jakoś daję radę chociaż jest ciężko się w to wkręcić. To co tu jest napisane to po części prawda ale niektóre produkty wg mojej lekarki są zakazane. W ogóle wszystkie owoce są zabronione za wyjątkiem grejpfruta, kiwi i cytryny ale też nie dojrzałe.

Odpowiedz
~Edzia
~Edzia

@~rafaello80: Bzdura, też mi tak powiedział lekarz żadnej diety. antybiotyki brałam 1,5 m-ca i co ? Dalej to samo badania powtórzyłam i jest jeszcze gorzej, dlatego zaczynam od diety ;-)) Mam nadzieję że się pozbędę tego gówna bo utrudnia życie do tego mam jeszcze helicobacter i moje jelita nie dają rady , nie mam siły jestem ciągle zmęczona masakra ;-(((

Odpowiedz
~Ada
~Ada

To jest bardzo dobra dieta i przy grzybicy przewodu pokarmowego TYLKO dieta może uratować bez diety stan fizyczny i pschiczne będzie sie pogarszał może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji!!! DIETA!!!!!!!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przeciwgrzybicza
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta przeciwgrzybicza
Dieta przeciwgrzybicza

Leczenie kandydozy

Kandydoza to inaczej drożdżyca, choroba wywołana przez grzyb o nazwie „Candida albicans”. Niewielkie ilości tych pasożytów żyją w każdym organizmie ludzkim, ich występowanie w naszych ciałach jest prawidłowe. Niekiedy jednak dochodzi do...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech mies

Cellulit

Dieta antycellulitowa

Zbliżają się wakacje, czyli czas, w którym odkrywamy coraz więcej swojego ciała. Zmorą wielu kobiet jest cellulit na pośladkach, udach czy brzuchu. Rozpocznij walkę z pomarańczową

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla diabetyka

Cukrzyca wymaga stosowania się do pewnych reguł żywieniowych. Osoby z tą chorobą muszą nauczyć się co pogarsza ich stan, a co wpływa na niego kojąco. Dieta w cukrzycy powinna być z

Piramida żywienia na diecie

Pieczywo a dieta

Pieczywo i kalorie – to pierwsze o czym myślisz, gdy chcesz przejść na dietę. Od razu postanawiasz zrezygnować z bułek i chleba. A co zamiast tego? No właśnie... Jakie pieczy

Dieta na ładną cerę

Dieta antytrądzikowa

Dieta antytrądzikowa to jeden z domowych sposobów na trądzik. Przez lata większość naukowców twierdziła, że nie ma żadnej zależności między tym, co jemy, a powstawaniem trądziku. O

Dieta na pamięć i koncentrację

Dieta dla mózgu

Dieta dla mózgu

Szybkie tempo życia, nadmiar codziennych obowiązków przyczyniają się do osłabienia wydolności umysłowej organizmu. Pojawiają się kłopoty z koncentracją, pogarsza się pamięć i o

Przygotowanie do ciąży

Dieta przed ciążą

Dieta przed ciążą

Jeśli planujesz ciążę, warto, abyś przyjrzała się swojej diecie. Ciąża to czas wielkich przemian, zwłaszcza w organizmie kobiety. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wita

Dieta dla dzieci

Dieta dla młodzieży

Dieta w okresie dojrzewania wpływa na optymalny rozwój i zdrowie nastolatka. W okresie dojrzewania zmienia się ciało dziecka. Odpowiednio zbilansowana dieta dla nastolatka nie

Żylaki

Dieta a żylaki

Dieta a żylaki

Żylaki nóg to wstydliwy problem dotykający sporej części społeczeństwa. Osoby uskarżające się na puchnięcie kończyn dolnych oraz pajączki zmuszone są nosić pończochy uciskowe lub p