Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych, które mają skłonność do kolonizowania jelit, przełyku czy gardła. Aby uchronić przewód pokarmowy przed zasiedleniem drożdży i grzybów, zacznij stosować dietę przeciwgrzybiczą.

1. Przyczyny grzybicy

Grzybica, inaczej zwana drożdżycą lub kandydozą, to choroba wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie grzybicą może mieć charakter miejscowy lub ogólny, a źródło zarażenia stanowi zazwyczaj drożdżak Candida albicans. Ten rodzaj grzyba często zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Występuje powszechnie w środowisku zewnętrznym i nie stwarza zagrożenia dla człowieka – pod warunkiem, że układ odpornościowy organizmu funkcjonuje prawidłowo. Główne przyczyny zakażenia się grzybicą to: osłabiony system immunologiczny, wyczerpanie organizmu, stres, kuracje antybiotykowe, depresja, niewłaściwa dieta, brak snu i wypoczynku, picie nieprzegotowanej wody, zażywanie hormonów sterydowych, używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła. Najczęstsze objawy grzybicy przewodu pokarmowego to: gazy, zaburzenia trawienia, wzdęcia, wahania nastroju, uczucie zmęczenia, ogólne wyczerpanie, zaburzenia snu, niechęć do działania, wzmożona potliwość ciała, stany zapalne, drażliwość oraz ciągłe przeziębienia.

2. Zasady diety przeciwgrzybiczej

Główne zasady diety przeciwgrzybiczej polegają na:

  • wyeliminowaniu z diety cukru i produktów, które go zawierają (czekolada, dżem, miód, ciasta, budynie, cukierki, napoje kolorowe, coca-cola, soki owocowe), ponieważ w jelitach zostaje bardzo szybko rozłożony do cukrów prostych – doskonałej pożywki dla grzybów;
  • wyeliminowaniu produktów z białej mąki (pszennej) – makarony, białe pieczywo, ciasta, pierogi, naleśniki;
  • niespożywaniu owoców bogatych w cukier - banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce;
  • wyeliminowaniu z diety serów pleśniowych;
  • spożywaniu głównie produktów bogatych w białko (mleko, jogurty naturalne, sery białe, sery żółte, drób, ryby, jaja) oraz warzyw – ziemniaki, marchew, pietruszka, serer, brokuły, kalafior, kapusta, fasola, bób, soja, soczewica;
  • dozwolone jest spożywanie ryżu brązowego, kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz pieczywa na zakwasie;
  • wyeliminowaniu z diety produktów, które zawierają drożdże (piwo, wino);
  • spożywaniu posiłków regularnie, przynajmniej cztery razy dziennie.

Dieta przeciwgrzybicza to dobra dieta, która w skuteczny sposób zapobiega oraz wspomaga leczenie grzybicy układu pokarmowego i dróg rodnych. Należy tylko pamiętać o unikaniu żywności, która wspomaga rozwój grzybów. Do tych produktów spożywczych zalicza się:

  • żywność zawierającą cukier, np. syrop z melasy, czekolada, miód, słód, syrop klonowy, budynie, ciastka i herbatniki, dżem, lody, soki owocowe, napoje gazowane, zupy w proszkach, konserwy, paszteciki, suszone owoce czy alkohol;
  • żywność zawierającą drożdże, np. chleb, bułki, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, buliony, ocet, pikle, piwo i wino;
  • żywność zawierającą grzyby – są to głównie sery, takie jak brie, camembert czy lazur.

3. Profilaktyka grzybicy

Produkty żywnościowe wskazane w diecie przeciwgrzybiczej, które pomagają nie tylko zapobiegać grzybicy, ale również ją leczyć, to:

  • warzywa – w profilaktyce i leczeniu grzybicy pokarmowej zaleca się przede wszystkim: seler, ogórki, brokuły, kalafior, sałatę, szpinak, cukinię, cebulę, czosnek, pietruszkę, szparagi, botwinkę, brukselkę, kapustę (niekwaszoną), surową marchew, szczypior, kalarepę, rzodkiewkę, por, soczewicę, fasolkę szparagową i zielony groszek;
  • owoce, ale w niedużych ilościach (maksymalnie dwie porcje na dzień), przede wszystkim: cytryna, żurawina, kwaśne jabłka, brzoskwinia, morela, jagody, maliny, wiśnie, kiwi, grejpfruty;
  • przetwory mleczne – naturalne jogurty, maślanki, kefiry, sery twarogowe;
  • mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
  • mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
  • olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
  • orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
  • herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne;
  • świeże i suszone zioła.

Stosując w swojej diecie powyższe produkty, pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych, a ponadto możesz skutecznie zapobiec i wspomóc leczenie grzybicy przewodu pokarmowego i dróg rodnych.

Joanna Krocz,
Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przeciwgrzybicza - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta przeciwgrzybicza
Dieta przeciwgrzybicza

Leczenie kandydozy

Kandydoza to inaczej drożdżyca, choroba wywołana przez grzyb o nazwie „Candida albicans”. Niewielkie ilości tych pasożytów żyją w każdym organizmie ludzkim, ich występowanie w naszych ciałach jest prawidłowe. Niekiedy jednak dochodzi do...

Planowanie ciąży

Dieta na płodność

Dieta na płodność

Płodność to zdolność do poczęcia istoty ludzkiej. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak zwiększyć płodność? Jeżeli tak, przyjrzyj się, co masz na talerzu. Udowodniono, że dieta ma znaczący wpływ na naszą płodność. To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą...

Diety dla chorych

Dieta kardio

Osoby chorujące na serce szczególnie powinni zadbać o swóją dietę, a jeśli to konieczne - odchudzić się. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia i serca. Dieta kardio, czyli dieta pozytywnie wpływająca na serce, połączona...

Diety dla chorych

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi....

Diety dla chorych

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa jest zalecana w przypadku schorzeń wątroby. Właściwe odżywianie ma bowiem ogromne znaczenie dla funkcjonowania tego narządu. Dieta dla wątroby to przede wszystkim dieta lekkostrawna. Aby wspomóc pracę wątroby, nie należy spożywać ciężkich,...

Diety dla chorych

Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna to przede wszystkim dieta lekkostrawna - taka, która pomaga w szybkim powrocie do zdrowia. Posiłki w diecie pooperacyjnej nie mogą podrażniać przewodu pokarmowego, ale jednocześnie muszą zawierać jak największe ilości witamin i składników...

Diety dla chorych

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta lekkostrawna nie zawiera więc głównie smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne...

Diety dla chorych

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Dieta przy zaparciach nie jest szczególnie wymagająca - wystarczy wprowadzić kilka zmian do swojego sposobu odżywiania, by jelita zaczęły lepiej pracować. Jeśli często...

Diety dla chorych

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie skutecznie wspomaga oraz zapobiega dalszemu rozwojowi choroby. Produkty zalecane w profilaktyce osteoporozy powinny zawierać duże ilości wapnia, magnezu i witaminy D, gdyż zapobiegają one łamliwości kości. Odpowiednia dieta zapobiegająca...

Diety dla chorych

Dieta w depresji

Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Właściwa dieta w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zbilansowana,...