Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych, które mają skłonność do kolonizowania jelit, przełyku czy gardła. Aby uchronić przewód pokarmowy przed zasiedleniem drożdży i grzybów, zacznij stosować dietę przeciwgrzybiczą.

1. Przyczyny grzybicy

Grzybica, inaczej zwana drożdżycą lub kandydozą, to choroba wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie grzybicą może mieć charakter miejscowy lub ogólny, a źródło zarażenia stanowi zazwyczaj drożdżak Candida albicans. Ten rodzaj grzyba często zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Występuje powszechnie w środowisku zewnętrznym i nie stwarza zagrożenia dla człowieka – pod warunkiem, że układ odpornościowy organizmu funkcjonuje prawidłowo. Główne przyczyny zakażenia się grzybicą to: osłabiony system immunologiczny, wyczerpanie organizmu, stres, kuracje antybiotykowe, depresja, niewłaściwa dieta, brak snu i wypoczynku, picie nieprzegotowanej wody, zażywanie hormonów sterydowych, używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła. Najczęstsze objawy grzybicy przewodu pokarmowego to: gazy, zaburzenia trawienia, wzdęcia, wahania nastroju, uczucie zmęczenia, ogólne wyczerpanie, zaburzenia snu, niechęć do działania, wzmożona potliwość ciała, stany zapalne, drażliwość oraz ciągłe przeziębienia.

Polecane wideo:

2. Zasady diety przeciwgrzybiczej

Główne zasady diety przeciwgrzybiczej polegają na:

  • wyeliminowaniu z diety cukru i produktów, które go zawierają (czekolada, dżem, miód, ciasta, budynie, cukierki, napoje kolorowe, coca-cola, soki owocowe), ponieważ w jelitach zostaje bardzo szybko rozłożony do cukrów prostych – doskonałej pożywki dla grzybów;
  • wyeliminowaniu produktów z białej mąki (pszennej) – makarony, białe pieczywo, ciasta, pierogi, naleśniki;
  • niespożywaniu owoców bogatych w cukier - banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce;
  • wyeliminowaniu z diety serów pleśniowych;
  • spożywaniu głównie produktów bogatych w białko (mleko, jogurty naturalne, sery białe, sery żółte, drób, ryby, jaja) oraz warzyw – ziemniaki, marchew, pietruszka, serer, brokuły, kalafior, kapusta, fasola, bób, soja, soczewica;
  • dozwolone jest spożywanie ryżu brązowego, kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz pieczywa na zakwasie;
  • wyeliminowaniu z diety produktów, które zawierają drożdże (piwo, wino);
  • spożywaniu posiłków regularnie, przynajmniej cztery razy dziennie.

Dieta przeciwgrzybicza to dobra dieta, która w skuteczny sposób zapobiega oraz wspomaga leczenie grzybicy układu pokarmowego i dróg rodnych. Należy tylko pamiętać o unikaniu żywności, która wspomaga rozwój grzybów. Do tych produktów spożywczych zalicza się:

  • żywność zawierającą cukier, np. syrop z melasy, czekolada, miód, słód, syrop klonowy, budynie, ciastka i herbatniki, dżem, lody, soki owocowe, napoje gazowane, zupy w proszkach, konserwy, paszteciki, suszone owoce czy alkohol;
  • żywność zawierającą drożdże, np. chleb, bułki, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, buliony, ocet, pikle, piwo i wino;
  • żywność zawierającą grzyby – są to głównie sery, takie jak brie, camembert czy lazur.

3. Profilaktyka grzybicy

Produkty żywnościowe wskazane w diecie przeciwgrzybiczej, które pomagają nie tylko zapobiegać grzybicy, ale również ją leczyć, to:

  • warzywa – w profilaktyce i leczeniu grzybicy pokarmowej zaleca się przede wszystkim: seler, ogórki, brokuły, kalafior, sałatę, szpinak, cukinię, cebulę, czosnek, pietruszkę, szparagi, botwinkę, brukselkę, kapustę (niekwaszoną), surową marchew, szczypior, kalarepę, rzodkiewkę, por, soczewicę, fasolkę szparagową i zielony groszek;
  • owoce, ale w niedużych ilościach (maksymalnie dwie porcje na dzień), przede wszystkim: cytryna, żurawina, kwaśne jabłka, brzoskwinia, morela, jagody, maliny, wiśnie, kiwi, grejpfruty;
  • przetwory mleczne – naturalne jogurty, maślanki, kefiry, sery twarogowe;
  • mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
  • mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
  • olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
  • orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
  • herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne;
  • świeże i suszone zioła.

Stosując w swojej diecie powyższe produkty, pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych, a ponadto możesz skutecznie zapobiec i wspomóc leczenie grzybicy przewodu pokarmowego i dróg rodnych.

Komentarze (9)
~natalia
~natalia

@~Edzia: Ja zaczęłam dietę przeciwgrzybiczą od 24.08. jakoś daję radę chociaż jest ciężko się w to wkręcić. To co tu jest napisane to po części prawda ale niektóre produkty wg mojej lekarki są zakazane. W ogóle wszystkie owoce są zabronione za wyjątkiem grejpfruta, kiwi i cytryny ale też nie dojrzałe.

Odpowiedz
~Edzia
~Edzia

@~rafaello80: Bzdura, też mi tak powiedział lekarz żadnej diety. antybiotyki brałam 1,5 m-ca i co ? Dalej to samo badania powtórzyłam i jest jeszcze gorzej, dlatego zaczynam od diety ;-)) Mam nadzieję że się pozbędę tego gówna bo utrudnia życie do tego mam jeszcze helicobacter i moje jelita nie dają rady , nie mam siły jestem ciągle zmęczona masakra ;-(((

Odpowiedz
~Ada
~Ada

To jest bardzo dobra dieta i przy grzybicy przewodu pokarmowego TYLKO dieta może uratować bez diety stan fizyczny i pschiczne będzie sie pogarszał może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji!!! DIETA!!!!!!!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przeciwgrzybicza
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta przeciwgrzybicza
Dieta przeciwgrzybicza

Leczenie kandydozy

i nieprzewiewnej bielizny. Kandydoza a dieta Ogromny wpływ na rozwój grzybów ma stosowanie niewłaściwej diety. Osoby podejmujące leczenie kandydozy (...) słodyczy może przyczynić się do nawrotu choroby. Dieta...

Układ pokarmowy

Grzybica jelit

Grzybica jelit

pokarmowego może być leczona poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Dieta przeciwgrzybicza opiera się na zdrowych i pełnowartościowych produktach. Zaleca się, by chory spożywał: pieczywo pełnoziarniste (w umiarkowanych...

Antykoncepcja hormonalna

Skuteczna dieta

Skuteczna dieta

Dieta proteinowa dr. Dukana jest kuracją lubianą przede wszystkim z powodu swobody w ilości i częstotliwości spożywania posiłków.

Dieta dla różnych grup krwi

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta dobrana do grup krwi 0, A, B, AB to odpowiedni sposób doboru pokarmów, które organizm będzie przyswajał i trawił w taki sposób, w wyniku którego będzie gromadził minimalne ilości toksyn.

Dieta kardio

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego powinny być podstawą posiłków w diecie obniżającej poziom cholesterolu.

Wpływ wegetarianizmu na zdrowie

Zdrowa dieta wegetariańska

Zdrowa dieta wegetariańska

Warzywa w diecie wegetariańskiej Dieta wegetariańska ma wiele zalet. Osoby, które wyrzuciły ze swojego jadłospisu mięso, rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość.

Dieta na pamięć i koncentrację

Dieta pobudzająca myślenie

Dieta pobudzająca myślenie

Znane jako niechciane elementy zdrowej diety - czekolada i kawa, skutecznie pobudzają myślenie.

Dieta dla dzieci

Kompozycja warzyw

Kompozycja warzyw

Dieta dla dzieci powinna być bogata w warzywa, gdyż stanowią one wyjątkowo bogate źródło witamin, minerałów, węglowodanów oraz błonnika.

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby