Dieta w kamicy szczawianowej

Kamica szczawianowa jest chorobą polegającą na odkładaniu się w drogach moczowych kamieni szczawianowych. Jak zauważono, stężenie szczawianów w moczu jest znacznie większe po spożyciu produktów zawierających wspomniane związki. Z tego względu, w celu zwalczenia schorzenia zalecane jest wykluczenie z diety pokarmów bogatych w kwas szczawianowy, aby ograniczyć dostarczanie tego związku z zewnątrz. Pacjenci muszą wykluczyć spożywanie zielonych warzyw, a zwłaszcza rabarbaru, szczawiu, szpinaku i włoskiej kapusty. Poza tym, należy zrezygnować z kakao i mocnej herbaty. Na czym dokładnie polega dieta w kamicy szczawianowej?

1. Produkty zalecane i niewskazane w kamicy szczawianowej

W naszym organizmie kwas szczawiowy może pochodzić z przewodu pokarmowego lub stanowić produkt przemiany gliceryny. Kwas szczawiowy w moczu dokładnie pochodzi z przemian kwasu glioksalowego i kwasu askorbinowego. Jakie produkty należy wyeliminować z diety, by zapobiec rozwojowi kamicy szczawianowej? Poza wymienionymi wyżej zielonymi warzywami, niewskazane jest spożycie czekolady, konserw mięsnych i rybnych, kiszonek, koncentratów zup i sosów, suszonych fig i śliwek, cytryny oraz przypraw ostrych i z glutaminianem sodu. Przy kamicy szczawianowej nie należy doprawiać potraw dużą ilością prawdziwego pieprzu. Ponadto, trzeba ograniczyć spożycie marchwi, ziemniaków, buraków, grochu. Należy również zmniejszyć ilość spożywanego cukru i słodyczy (nadmiar tych produktów nawet u zdrowej osoby może doprowadzić do wytworzenia kwasu szczawiowego w ustroju). Zaleca się natomiast zwiększenie ilości podawanych płynów i pokarmów zakwaszających mocz.

Zobacz film: "Kamica nerkowa"

  • Produkty zalecane w ograniczonych ilościach: mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, wędliny, jaja, sałata, fasola, pomidory, śliwki, agrest, truskawki, orzechy.
  • Produkty wskazane: owoce cytrusowe, soki owocowe, zwłaszcza soki z żurawiny, produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane i jęczmienne), masło, ogórki, cebula, kukurydza.

Dietę należy wzbogacić w magnez, którego źródłem są kasze gruboziarniste, banany i warzywa liściaste. Istnieje ścisły związek między stopniem wchłaniania szczawianów ze światła przewodu pokarmowego a gospodarką wapniowo-fosforanową. Wchłanianie szczawianów jest tym mniejsze, im większa jest zawartość wapnia w pożywieniu.

2. Jadłospis w kamicy szczawianowej

Osoby chore na kamicę szczawianową na śniadanie mogą spożywać zupy mleczne z ryżem lub chrupkami kukurydzianymi, a także pieczywo mieszane z masłem roślinnym oraz cielęcinę gotowaną. Do picia można przygotować słabą herbatę z cytryną lub mlekiem. Na obiad wskazane są kluski leniwe z tartą bułką lub jaja sadzone z fasolką szparagową i zielona herbata (bez cukru). Nie zaszkodzą bitki cielęce z makaronem, surówka z kapusty pekińskiej. Na deser można zjeść biszkopt lub ciasto drożdżowe. Na kolację polecana jest ryba duszona w jarzynach, mieszane pieczywo z masłem i herbata ziołowa. Pomocne zioła w leczeniu kamicy szczawianowej to m.in. ziele nawłoci, ziele rdestu ptasiego i ziele skrzypu polnego.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Dieta w kamicy nerkowej

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!