Dieta zamiast zastrzyku? Te produkty działają jak lek na odchudzanie
Leki z grupy inhibitorów GLP-1, takie jak semaglutyd czy tirzepatyd, robią furorę jako farmakologiczne wsparcie w walce z otyłością. Choć dostępne są jedynie na receptę i pod ścisłym nadzorem lekarza, okazuje się, że niektóre produkty spożywcze mogą w naturalny sposób działać podobnie i bez efektów ubocznych.
W tym artykule:
Jak działa GLP-1 i co ma do tego jedzenie?
Jak przekonuje Maria AbiHanna, specjalistka ds. żywienia z Food Label Maker, odpowiednio skomponowany posiłek potrafi aktywować te same mechanizmy sytości, co nowoczesne leki z grupy inhibitorów GLP-1.
GLP-1 to hormon jelitowy, który wpływa na odczuwanie sytości i spowalnia opróżnianie żołądka.
- Leki na odchudzanie bazujące na GLP-1 działają przez pobudzanie hormonów sytości i spowolnienie trawienia. Ale niektóre pokarmy potrafią osiągnąć podobny efekt w naturalny sposób – tłumaczy AbiHanna.
Smoothie na odchudzanie
Sześć grup produktów wspierających odchudzanie
Białko
To najsilniejszy naturalny aktywator hormonów sytości, takich jak GLP-1 i PYY. Ekspertka poleca szczególnie jajka, jogurt grecki i edamame. Już dwa jajka dostarczają ok. 13 g białka – wystarczająco, by ograniczyć późniejsze podjadanie. Jogurt grecki czy gotowane strączki to również świetne opcje na początek dnia.
Błonnik
Produkty bogate w błonnik spowalniają trawienie i stabilizują poziom glukozy we krwi – kluczowe efekty wspólne z lekami GLP-1. Nasiona chia (5 g błonnika w 1 łyżce) zwiększają objętość w żołądku, dając uczucie pełności. Dobrym wyborem są też soczewica i płatki owsiane – pełne błonnika rozpuszczalnego i skrobi opornej.
Zdrowe tłuszcze
Nie każdy tłuszcz jest wrogiem diety. Tłuszcze jednonienasycone, zawarte w awokado i maśle orzechowym, spowalniają proces trawienia i wydłużają sytość. Połączenie ich z białkiem – np. jajka z awokado czy jabłka z masłem orzechowym – może zmniejszyć łaknienie na wiele godzin.
Zobacz także: Kiszenie, marynowanie czy konfiturowanie. Która metoda jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
Kompleksowe węglowodany, takie jak komosa ryżowa, słodkie ziemniaki czy soczewica, dostarczają błonnika i skrobi opornej, stabilizując poziom cukru i unikając gwałtownych spadków energii.
Warzywa o dużej objętości
Brokuły, ogórki, szpinak czy inne zielone warzywa nie tylko są niskokaloryczne, ale wypełniają żołądek, co wysyła do mózgu szybciej sygnał "jestem najedzony". To idealny sposób na powiększenie porcji bez dodatkowych kalorii.
Przekąski między posiłkami
Jeśli czujesz głód między posiłkami, wybieraj produkty, które sycą, ale nie wywołują nagłych skoków cukru.
- Matcha i zielona herbata mają delikatne działanie hamujące apetyt. Dobrym rozwiązaniem są też przekąski złożone z błonnika i tłuszczu, jak jabłko z masłem orzechowym czy edamame – radzi ekspertka.
Naturalna sytość zamiast igły
Choć leki GLP-1 są zarezerwowane dla osób z określonymi wskazaniami medycznymi, większość z nas może osiągnąć podobne rezultaty, stosując odpowiednią dietę.
- Możesz uruchomić te same sygnały sytości, które aktywują leki, po prostu mądrze wybierając to, co ląduje na twoim talerzu – podsumowuje AbiHanna.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Food Label Maker
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.