Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dietetyczny obiad - 12 zdrowych przepisów na dania dietetyczne

 Kinga Olchowy
31.03.2021 14:56
Dania dietetyczne pozwolą pozbyć się zbędnych kilogramów
Dania dietetyczne pozwolą pozbyć się zbędnych kilogramów (Zdjęcie potrawy / Shutterstock)

Dania dietetyczne to podstawa zdrowego żywienia. Poprzez eliminację niektórych składników, potrawy te wspomagają odchudzanie i wpływają. Dietetyczne posiłki pomagają wspierać także układ trawienny, leczyć wzdęcia i zaparcia i skutecznie zapobiegają otyłości. Oczywiście przygotowywane muszą być według kilku zasad.

spis treści

1. Na czym polega dietetyczny obiad?

Dania dietetyczne nie zawierają w sobie składników uznawanych za tuczące i dostarczające człowiekowi "pustych kalorii". Mają za to dużo chudego mięsa, ryb, warzyw i owoców, a także roślinnych tłuszczy, które pomagają witaminom wchłonąć się do krwiobiegu.

Odpowiednio zbilansowana dieta, regularne spożywanie posiłków, a także unikanie słodyczy i tłustych czy słonych przekąsek to pierwszy krok to zdrowszego stylu życia. Następnym jest przygotowywanie dietetycznych obiadów, ale też innych dań, które będą nie tylko zdrowe, ale także smaczne.

Zobacz film: "Chcesz żyć dłużej? Jedz więcej owoców i warzyw"

2. Przepisy mięsne i rybne

2.1. Kurczak po chińsku z ryżem

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 50-70 g selera korzeniowego
  • 150 g kapusty włoskiej
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju do smażenia
  • imbir
  • papryka słodka
  • pół łyżeczki miodu

Przygotuj marynatę z miodu, sosu sojowego, imbiru i papryki słodkiej. Kurczaka pokrój w paski, włóż do marynaty, dokładnie obtocz i wstaw do lodówki na pół godziny. Warzywa pokrój w cienkie paski, a ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po 30 minutach kurczaka wyjmij, rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso kilka minut, aż marynata się zezłoci. Dodaj pokrojone warzywa i zalej odrobiną wody. Podduś całość kilka minut. Możesz dodać ryż do patelni albo wyłożyć na talerze i "zalać" kurczakiem z warzywami.

2.2. Dorsz pieczony z papryką

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g fileta z dorsza
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • połówka cytryny
  • sól, pieprz,
  • 300 g ziemniaków
  • tymianek (najlepiej świeży)

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki ugotuj w mundurkach tak, żeby się nie rozpadły (nie były zbyt miękkie). Wystudź i pokrój w plastry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dorsza umyj i przekrój na pół. Każdy z kawałków ułóż na osobnej folii aluminiowej. Na wierzchu każdego z dorsza ułóż plastry z cytryny (mniej więcej po 2), pokrojoną w kostkę paprykę, zgnieciony czosnek i tymianek. Zamknij folię, tworząc małe "pakunki", włóż do piekarnika razem z ziemniakami i piecz przez 20 minut.

2.3. Pierś z kurczaka w sosie żurawinowym

Składniki na 2 porcje:

  • pierś z kurczaka
  • łyżka konfitury żurawinowej
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • oliwa z oliwek albo inny olej do smażenia
  • tymianek
  • pieprz, sól
  • skórka z cytryny

Piekarnik nastaw na 230 stopni. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i skrop oliwa. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni. Piecz kolejne 10 minut, obracając mięso w połowie tego czasu. Konfiturę żurawinową przełóż do baniaczka, zalej wodą, dodaj miód i skórkę z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polej nim upieczoną pierś.

3. Przepisy wegetariańskie na dietetyczny obiad

3.1. Faszerowana cukinia

Składniki na 2 porcje:

  • torebka ryżu
  • duża cukinia
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • połówka małej cebuli
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta chilli
  • pół kulki mozzarelli

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż tak, aby powstały dwie "łodeczki". Nie wyrzucaj środka! Zasyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika na około 20 minut. Skórka cukinii musi być miękka. W tym czasie ugotuj ryż i zrób farsz. na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj paprykę i wydrążoną cukinię, podlej odrobiną wody i duś, aż papryka będzie miękka. Dodaj przecier, kukurydzę i przyprawy, duś jeszcze chwilę i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Nafaszeruj cukinię, a na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Piecz około 15 minut.

3.2. Jak przygotować curry z ciecierzycy

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka ciecierzycy z puszki
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • puszka pomidorów krojonych
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • olej do smażenia

W rondelku wymieszaj olej z przyprawami i pastą curry. Rozgrzej i wrzuć ciecierzycę. Działaj szybko, bo przyprawy łatwo się palą Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj pomidory, starty czosnek i odrobinę wody. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Podawać z ryżem, kaszą albo pieczywem. Opcjonalnie można także dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, jeśli danie okaże się za ostre.

3.3. Zapiekanka makaronowa z brokułem

Składniki na 3-4 porcje:

  • mały brokuł (różyczki)
  • makaron (najlepszy będzie penne)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • jedno jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • bazylia

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Makaron ugotuj według instrukcji. Brokuła blanszuj przez kilka minut, aby zmiękł i nabrał zielonego koloru. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidorki przekrój na pół. Śmietanę wymieszaj z rozbełtanym jajkiem i przyprawami i - jeśli będzie zbyt gęste - dodaj wody (ale nie za dużo). Do naczynia żaroodpornego (możesz je wysmarować odrobiną oleju) wyłóż makaron, brokuła, cebulę, czosnek, pomidory i zalej śmietanowym sosem. Piecz około 15-20 minut.

4. Przepisy na dietetyczne przekąski

4.1. Frytki z batata

Składniki na 2 porcje:

  • średni batat
  • łyżka oleju
  • po łyżeczce rozmarynu, tymianku i słodkiej papryki
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • sól, pieprz

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Batata obierz i pokrój w paski. Przyprawy wymieszaj z olejem, natrzyj batata, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut, w zależności od grubości pasków. Najlepiej podawać z jogurtem naturalnym i przyprawa tzatziki.

4.2. Pieczona ciecierzyca

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej według uznania)
  • ulubione zioła

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ciecierzycę wypłucz i wysusz. Przyprawy wymieszaj z oliwą, a następnie z cieciorką. Wyłóż wszystko na blachę i piecz około 30 minut. Najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.

4.3. Chipsy z cukinii

Składniki:

  • cukinia
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy
  • 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • odrobina startego żółtego sera

Cukinię pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na tarce albo przy pomocy obieraczki). Piekarnik nagrzej do 110 stopni. W miseczce wymieszaj przyprawy i czosnek, a także tarty ser. Dodaj odrobinę oleju. Obtocz talarki i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz około godziny (albo więcej), co 10 minut sprawdzając stan chipsów (czy się nie palą).

Zobacz też:

5. Przepisy na zupy i sałatki

5.1. Przepis na krem z dyni:

Składniki na 4 porcje:

  • jedna mała dynia Hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • litr bulionu warzywnego
  • mała cebula
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, cukier
  • łyżka śmietany

Dynię umyj, przekrój i usuń pestki. Pokrój w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrój w kostkę. Wszystko ugotuj do miękkości w bulionie, a następnie zblenduj na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami. Opcjonalnie dodaj śmietanę.

5.2. Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Składniki:

  • kilka małych młodych ziemniaków
  • pół pęczka szparagów
  • 3 ogórki małosolne
  • kilka rzodkiewek
  • mała cebula dymka
  • sól pieprz, koperek
  • oliwa z oliwek albo olej lniany

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Szparagi ugotuj al dente. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a ziemniaki na ćwiartki. Wszystko wymieszaj razem, dopraw, zalej oliwą i posyp koperkiem.

5.3. Dietetyczna sałatka gyros

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki keczupu
  • 100 g jogurtu greckiego

Kurczaka usmaż z przyprawą gyros na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a kapustę poszatkuj. Wszystkie składniki warstwowo wyłóż do miski (kapusta, mięso, cebula, papryka, ogórki, kukurydza). Keczup wymieszaj z jogurtem i zalej sałatkę.

6. Przepisy na słodkości

6.1. Brownie z fasoli (bez mąki i cukru)

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • duży banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Fasolę opłucz i zblenduj razem z bananem. W drugiej misce zmiksuj jajka, stopniowo dodając miód i dodaj masę z fasoli. Dodaj resztę składników i zmiksuj. Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem, piecz 45 minut i wystudź w zamkniętym piekarniku. Następnie roztop czekoladę w kąpieli wodnej i polec ciasto.

6.2. Dietetyczny sernik

Składniki:

  • 3 jajka
  • opakowanie budyniu
  • 4 łyżki słodzika (np. stewii)
  • 650 g zmielonego sera
  • opcjonalnie kilka kropel ekstraktu waniliowego

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Białka ubij na sztywno. Żółtka i słodzik ubij na puszysto, dodaj budyń i ekstrakt, wymieszaj. Stopniowo dodawaj twaróg, następnie białka. Delikatnie wymieszaj, przelej do formy, piecz około godziny.

6.3. Pudding chia

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki chia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu

Mleko wymieszaj z nasionami chia i cynamonem. Odstaw na pół godziny, co chwile mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj słodzidło, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy pudding udekoruj świeżymi owocami albo dodaj mus z owoców.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze