Dorsz pieczony – wartości odżywcze, kalorie, przepis

Dorsz pieczony to idealne danie dla osób będących na diecie, a także zwolenników zdrowego stylu życia. Dorsz pieczony to cenne źródło składników pokarmowych, które nie zawiera szkodliwych tłuszczów. Ponadto dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb dostępnych w sklepach.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze [6 zdjęć]

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy...

zobacz galerię

1. Dorsz pieczony – wartości odżywcze

Dorsz zamieszkuje głównie Ocean Atlantycki, a także morza północnej Europy. W sklepach najczęściej dostępne jest gatunek dorsza atlantyckiego i dorsza bałtyckiego. Rzadziej można znaleźć dorsza pacyficznego, czy dorsza arktycznego.

Zobacz film: "Kurczak w czerwonym curry z ryżem"

Dorsz pieczony ma dużą zawartość białka, a także zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B. Dokładniej witaminę B1, która poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego, a także chroni serce, witaminę B2, która zapewnia zdrowie i witalność skóry, witaminę B6 odpowiadająca za prawidłowy metabolizm węglowodanów i białek, a także witaminę B12. Ponadto mięso z dorsza zawiera witaminę A, witaminę D i witaminę E, a także PP, czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu.

Dzienne zapotrzebowanie na niacynę mieści się w 100 g pieczonego dorsza. Dorsz pieczony bogaty jest w cenne minerały, takie jak: selen, fosfor, potas, jod i magnez.

Dorsz pieczony zawiera także kwasy omega-3, które poprawiają pamięć i zapobiegają problemom sercowym i kwasy omega-6 wpływające na pozytywną pracę wątroby i nerek.

2. Dorsz pieczony - kalorie

Mięso z dorsza posiada również dużą zawartość tłuszczu – bo aż 60 proc. Mimo to jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 g pieczonego dorsza znajduje się zaledwie 80 kcal. Dorsz pieczony jest dobrą alternatywą dla osób będących na diecie, które szukają zamienników np. piersi z kurczaka bogatej w białko. Jeśli dorsz nie zostanie przyrządzony w wysokokaloryczny sposób, np. nie będzie obtoczony panierką i smażony w głębokim oleju, a zostanie upieczony w piekarniku to będzie idealnym dietetycznym daniem.

Dorsz pieczony
Dorsz pieczony (123tf)

3. Dorsz pieczony – przepis

Jeśli chcesz, aby twoje danie z pieczonym dorszem było aromatyczne, soczyste, pachnące i smaczne wystarczy, że skorzystasz z tego prostego przepisu. Wystarczy kilka minut i dietetyczny obiad z dorsza będzie gotowy.

Składniki:

  • filet z dorsza;
  • 4 ząbki czosnku;
  • koperek;
  • cytryna;
  • sól, pieprz, zioła;
  • wiórki masła.

Przygotowanie: Jeśli ryba jest dużym płatem, należy ją poporcjować na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek ułożyć na oddzielnym kawałku folii aluminiowej (przygotuj większy kawałek folii, tak by później można było nim owinąć mięso z dorsza).

Dowiedz się więcej:

Każdy kawałek dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami, a następie posyp wiórkami masła (bądź pokrop oliwą z oliwek). Na wierzchu ułóż pokrojony w plasterki czosnek i posyp koperkiem. Na koniec połóż pół plasterka cytryny i szczelnie zawiń folie. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piecz około 20 minut.

Dorsza pieczonego można również przygotować w towarzystwie warzyw. Wtedy należy tak samo przygotowane kawałki dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dodać posiekane warzywa. Z pieczonym dorszem idealnie komponuje się papryka, cebula, bakłażan, cukinia, por, brokuł i marchewka. Wtedy całość należy zapiekać około 30 minut.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy