Dietetyk wskazał najzdrowsze wędliny z Biedronki. Wyróżniają się składem

Kanapka z wędliną to w Polsce codzienność, ale nie każda wędlina jest tak samo bezpieczna dla zdrowia. Wiele z nich zawiera konserwanty, fosforany, barwniki, nadmiar soli i wypełniacze, co – przy regularnym spożyciu – może negatywnie wpływać na układ krążenia i trawienie.

Dietetyk wskazał najzdrowszą wędlinę z Biedronki.Dietetyk wskazał najzdrowszą wędlinę z Biedronki.
Źródło zdjęć: © Getty Images / YouTube

Najlepsze wędliny w Biedronce

Dietetyk Michał Wrzosek wskazał trzy produkty z Biedronki, które wyróżniają się składem i jakością.

Polędwica sądecka (marka własna Biedronki)

Polędwica sądecka, która powstaje ze 123 g mięsa na 100 g gotowego produktu, to wędlina bogata w białko – ma go aż 27 g na 100 g, co czyni ją wartościowym wyborem, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Nie zawiera zbędnych konserwantów, ale jej cena jest wyższa niż w przypadku większości marketowych produktów.

Szynka delikatesowa z kurczaka lub pierś pieczona z kurczaka

Szynka delikatesowa powstaje z 91 proc. mięsa, natomiast pieczona pierś z kurczaka ma aż 98 proc. mięsa. Oba produkty są stosunkowo chude i mają prosty skład, dzięki czemu lepiej sprawdzają się w codziennej diecie niż przetworzone wędliny z dodatkami skrobi czy białek sojowych.

Jak rozpoznać dobrą szynkę?

Wędlina drobiowa "Głodniaki"

Nie zawiera konserwantów, co odróżnia ją od większości marketowych produktów. Dzięki zastosowaniu mięsa drobiowego jest lżejsza, zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu, a jej cena jest przystępna.

Na co zwracać uwagę przy wyborze wędlin?

Wybierając wędlinę, warto sięgać po produkty, w których mięso stanowi przynajmniej 90 proc. składu, najlepiej z jasno podaną ilością mięsa użytego do produkcji. Produkty bez konserwantów, fosforanów i sztucznych barwników są bezpieczniejsze, a te z mniejszą zawartością soli mniej obciążają układ krążenia.

Należy unikać wędlin pełnych białek sojowych, skrobi i syropów glukozowych, które obniżają wartość odżywczą, oraz ograniczać codzienne spożycie. Zalecenia WHO sugerują, by nie przekraczać 50 g przetworzonego mięsa dziennie.

Badania, w tym opublikowane w "International Journal of Cancer" w 2019 roku, wskazują, że regularne spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie może zwiększyć ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Dlatego nawet przy wyborze lepszych wędlin, warto uzupełniać dietę o jajka, ryby, rośliny strączkowe i świeże warzywa, które dostarczają błonnika ograniczającego wchłanianie szkodliwych związków.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. International Journal of Cancer
  2. YouTube

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF