Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (868 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni

Avatar placeholder
17.12.2021 10:48
Materiał sponsorowany przez
(Materiał Partnera)

Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia możemy przygotować na wiele różnych sposobów! To jedna z najsmaczniejszych ryb na rynku, zawierająca całe bogactwo składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto włączyć karpia do diety? Jak wykorzystać go w kuchni?

Karp dla zdrowia i urody

Karp jest bogatym źródłem białka, lepiej przyswajalnym niż białko z innych źródeł pochodzenia zwierzęcego. Jego mięso jest polecane osobom na diecie redukcyjnej i wysokobiałkowej, ponieważ zawiera aż 17-18 proc. lekkostrawnego białka oraz 2-5 proc. tłuszczu. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zapewnia prawidłowe stężenie cholesterolu, wspomaga pracę sera i układu krążenia, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, przyspiesza przemianę materii i wspomaga układ odpornościowy. Jednak to nie koniec korzyści ze spożywania mięsa karpia.

Ryba jest źródłem kolagenu, który pozytywnie wpływa na strukturę skóry i stawów – to ważny aspekt ze względu na to, że przyswajanie kolagenu z żywności znacznie korzystniej wpływa na stan organizmu niż suplementacja. Ponadto karp cechuje się również wysoką zawartością wapnia – jest go nawet 2 razy więcej niż w mięsie pstrąga i 3,5 razy więcej niż w łososiu! Ten pierwiastek jest naturalnym budulcem kości i zębów, a także pomaga zapobiegać występowaniu otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu i niektórym nowotworom. Mięso karpia jest również doskonałym źródłem fosforu, potasu, żelaza i sodu. A jakie witaminy zawiera karp? Lista jest długa. Najważniejsze z nich to te z grupy B, a także A, D, E, K, C i PP. Wszystkie wspomagają zachowanie organizmu w dobrej kondycji. Tak obszerna lista korzyści powinna być wystarczającym powodem, aby na stałe włączyć karpia do jadłospisu.

Kulinarne inspiracje

Karp gości głównie na wigilijnym stole. Jest to świetny wybór, jednak warto przyrządzać tę rybę nie tylko od święta. Aby w pełni cieszyć się walorami prozdrowotnymi i smakowymi karpia, warto kupować go u sprawdzonych sprzedawców – najlepiej od lokalnych dostawców, ponieważ wtedy ryba nie musi być mrożona i długo transportowana, co oznacza, że będzie świeża. Karp jest hodowany naturalnie przez 3 lata – tak długi czas to rzadkość na rynku. A jak przygotować rybę, kiedy już ją kupimy? Do wyboru mamy zarówno całego karpia, dzwonka, jak i filety pozbawione ości. W przypadku dzieci lepiej zdecydować się na tą ostatnią opcję lub zmielić mięso karpia i zrobić z niego pulpeciki, kotlety lub burgery. Filety można skropić sokiem z cytryny przed smażeniem.

(Materiał Partnera)

Karp równie doskonale smakuje w wersji pieczonej, w formie dzwonka lub tuszki. Rybę można ułożyć na warzywach skórą do góry i położyć plasterki cytryny. Nie należy zapominać o aromatycznych przyprawach. Karp doskonale smakuje nie tylko skropiony sokiem z cytryny, lecz także posypany koperkiem, czosnkiem, pieprzem cytrynowym i solą. Warto też dodać do upieczonej ryby pesto z pietruszki. Jakie jeszcze dania można przygotować? Możliwości jest mnóstwo! Na przykład karpia w galarecie, po żydowsku, zupę, pieczonego z kapustą kiszoną i żurawiną lub faszerowanego kaszą czy warzywami, smażonego z masłem czosnkowym oraz zapiekanego z grzybami w sosie śmietanowym. To tylko wybrane inspiracje na dania z karpia – warto poeksperymentować w kuchni, aby cieszyć się znakomitym smakiem ryby i jego wartościami odżywczymi.

(Materiał Partnera)
Materiał sponsorowany przez
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze