Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Fasola tonka – pyszny smak o toksycznym wnętrzu

Avatar placeholder
30.11.2018 09:45
Fasola tonka – pyszny smak o toksycznym wnętrzu
Fasola tonka – pyszny smak o toksycznym wnętrzu

Wygląda niepozornie, ale w rzeczywistości może być dla nas śmiertelnie groźna.

Tonka to odmiana fasoli o bardzo charakterystyczym, intensywnym smaku. Kucharze i producenci żywności z całego świata przyjęli ją z wielkim entuzjazmem i często wykorzystują ją w deserach i różnego typu daniach. Jest tylko jeden problem – to ziarno zawiera substancję chemiczną. W dużych dawkach może ona spowodować naszą śmierć.

Fasola tonka doprowadziła już do masowych zgonów wśród zwierząt. Mimo to, handel tym groźnym ziarnem kwitnie i ma się całkiem nieźle. Wielu kucharzy w Stanach Zjednoczonych ma nawet swoich dealerów, którzy przemycają ten niebezpieczny produkt do kraju, a następnie wykorzystują go w swoich daniach.

Fasola tonka przypomina wydłużoną rodzynkę i rośnie na olbrzymim drzewie w głębi lasów deszczowych Amazonii.

Zobacz film: "Resztki, które warto wykorzystać w kuchni"

Zobacz również:

Cierpisz po urlopie? Wystarczy jogurt i pomidory

1. Jak smakuje?

Po podaniu startej fasoli do deserów nadaje im ona pyszny, "transcendentny" smak, który przypomina połączenie wanilii, lukrecji, karmelu i goździków, z nutami słodkiej magnolii.

"Jeśli nie użyjesz zbyt dużej ilości tego produktu, to jest to naprawdę pyszne” - mówi Thomas Raquel, kucharz-cukiernik z nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji Le Bernardin w Nowym Jorku.

Warto zaznaczyć, że od 1954 roku sprzedaż fasoli tonka jest w USA nielegalna. Mimo to, po dziś dzień wykorzystuje się ją w wielu światowych restauracjach – od Nowego Jorku aż po Kalifornię. W rzeczywistości Stany Zjednoczone są największym importerem tonki na całym naszym globie.

Przeczytaj także:

Niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze

2. Dlaczego może być niebezpieczna?

Fasola tonka zawiera niezwykle wysoki poziom chemicznej kumaryny, która nadaje jej smak i występuje naturalnie w setkach roślin, np. w trawie, lawendzie i wiśni. Nawet, jeśli nigdy wcześniej nie widziałeś na własne oczy fasoli tonka, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wiesz, jak ona pachnie.

Kumaryna została po raz pierwszy wyizolowana z fasoli tonka w 1820 roku. Jej nazwa pochodzi od karaibskiego terminu określającego drzewo tonka, "coumarou". Później pewien angielski chemik zaczął wytwarzać w swoim laboratorium pierwszą syntetyczną kumarynę.

W latach czterdziestych XX wieku nastąpił prawdziwy rozkwit wykorzystywania syntetycznej kumaryny. Była ona szeroko stosowana zamiast naturalnej wanilii. Dodawano ją także do czekolady, słodyczy i gorzkich koktajli, a nawet napojów bezalkoholowych. Szybko stała się również składnikiem wykorzystywanym do produkcji tytoniu, a nawet perfum.

Był jednak pewien problem. Badania na psach i szczurach wykazały, że jest ona toksyczna i wystarczą nawet niewielkie dawki, aby w ciągu niespełna kilku tygodni, spowodować znaczne uszkodzenie wątroby. U owiec śmiertelna dawka wynosiła zaledwie 5g (około dwóch łyżeczek). Zarówno tonka, jak i kumaryna, zostały zakazane. Dziś wciąż jest ona wykorzystywana w wielu znakomitych restauracjach. Stosuje się ją również do maskowania smaku i zapachu niskiej jakości produktów.

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu
10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu [11 zdjęć]

Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią

zobacz galerię

Nawet jeśli rzadko odwiedzasz fantazyjne restauracje, jak ta w Nowym Jorku, istnieje duża szansa, że jesteś narażony na działanie kumaryny z kilku innych źródeł. Wciąż całkowicie legalne jest dodawanie kumaryny do tytoniu i kosmetyków, mimo iż nie od dziś wiadomo, że jest ona łatwo wchłaniana przez skórę i kruchą wyściółkę naszych płuc.

Substancja chemiczna jest również stosowana w detergentach, żelach pod prysznic, mydłach do rąk i dezodorantach oraz w popularnych zapachach, takich jak np. Coco Mademoiselle (Chanel) i Joop! Homme. Związek ten wykorzystywany jest też w e-papierosach.

Kumaryna jest szczególnie toksyczna dla naszej wątroby, która odgrywa ważną rolę w usuwaniu toksyn z naszego organizmu.

"Z pewnością ma ona wpływ na wątrobę, tak jak np. alkohol. Tak naprawdę nigdy nie wiesz, czy cierpisz na jakąś chorobę wątroby z powodu kumaryny czy czegoś innego" - powiedział Dirk Lachenmeier z Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech.

Globalnie w 2010 roku odnotowano około miliona zgonów spowodowanych chorobami wątroby - to około proc. wszystkich zgonów.

Nikt z nas tak naprawdę nie wie, czy ma to jakiś związek z działaniem kumaryny, ale w niedawnym raporcie stwierdzono, że w przypadku osób, które spożywały ją w nadmiernych ilościach, mogła ona doprowadzić do ich śmierci.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze