2 z 7Pomaga w odchudzaniu
Freekeh zawiera błonnik (trzy razy więcej niż brązowy ryż) oraz małe ilości tłuszczów, więc może być z powodzeniem stosowany przez osoby na diecie. Zawartość włókna pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po jedzeniu, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami. Freekeh spożywany regularnie wpływa także na prawidłową pracę układu trawiennego, zapobiegając np. zaparciom.
Eksperci z Annals of Internal Medicine udowodnili, że zwiększone spożycie błonnika pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W testach wzięło udział 240 osób podzielonych na dwie grupy. Okazało się, że osoby będące w grupie, która przyjmowała włókno pokarmowe szybciej traciły na wadze.
W 100 g ziaren znajdziemy 353 kcal, w tym 60 gramów węglowodanów oraz ok. 15 gramów białka. Freekeh zawiera w sobie gluten – to ważna informacja dla osób z tą nietolerancją pokarmową.