Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu jest bardzo zdrowe.

Składniki:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • 4 łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 200 g tofu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

W głębokim talerzu zmieszaj oliwę, sól, paprykę i pieprz. Obtocz w mieszance kawałek tofu i wrzuć na ruszt. Jeśli nie używasz grilla, możesz spokojnie zrobić danie na patelni lub maszynce elektrycznej. Cebulę posiekaj drobno i obłóż nią tofu z jednej, a po przekręceniu z drugiej strony. To samo dotyczy tofu z patelni. Tofu powinno smażyć się około 7-10 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką warzywną i ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 141,29 kcal
Białka 10,89 g
Węglowodany 12,01 g
Tłuszcze 7,89 g
Błonnik 6,55 g
Grillowane tofu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Komentarz:

Poza pełnowartościowym białkiem tofu zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi, tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi. Serek tofu sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto go doprawiać lub podawać z mięsem. Wywodzi się z kuchni azjatyckiej, jednak bardzo dobrze przyjął się na gruncie europejskim.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Wariacje na temat kanapek (WIDEO)

się na przystawki. Nie zawsze muszą być ograniczane do kawałka wędliny, pomidora czy sera. Piotr Kucharski zaprezentuje, jak w niecodzienny

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Pasztet z królika i masło rzeżuchowe (WIDEO)

Dania Wielkanocne charakteryzują się ogromną ilością smaków, ale niestety są też dosyć kaloryczne. Jak zrobić je w lżejszej wersji? Piotr Kucharski zaprezentował nam przepis na pasztet z mięsem z królika z dodatkiem pistacji. Choć danie to nie należy...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...